TURİZMİN SESİ
TURYİD Başkanı Kaya Demirer: Kişi başı turizm gelirlerindeki düşüşün tekrar artışa dönmesi, turiste yüksek kalite sunmakla mümkündür. TURYİD üyeleri, yüksek katma değerli ve kaliteli hizmetleriyle, İstanbul'da yılda 3,5 milyar dolar olarak gerçekleşen sektörel gelirlerin % 16'sını sağlamaktadır.
Yeme içme sektörünün önde gelen yatırımcıları, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile bir araya geldiler. TURYİD (Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği) ev sahipliğinde, 23 Mayıs 2011 Pazartesi günü, Ulus 29'da gerçekleştirilen toplantıda sektörün turizm gelirlerine katkısının artırabilmesi için yapılması gerekenler vurgulandı.
Toplantı sırasında, alkollü içkilerin satışına yönelik düzenlemeler ve vergi uygulamaları, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği gibi güncel konulara sektörün bakış açısı ve önerileri aktarıldı. TURYİD Yönetimi tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, bir de teşekkür plaketi takdim edildi.
TURYİD: Yeme İçme Sektörü, Kaliteli Hizmet Arzı ile Kişi Başı Turizm Harcamalarındaki Düşüşü Artışa Çevirebilir
TURYİD Başkanı Kaya Demirer konuşmasında, TURYİD üyesi işletmelerin yılda yaklaşık 12 milyon misafir ağırladığını, bunun da yaklaşık 3 milyonunu yabancı misafirlerin oluşturduğunu dile getirdi.
2023 yılında turizm gelirlerinin 50 milyar dolara ulaşması hedefi açısından, kişi başı turizm harcamalarının artırılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Demirer, sözlerini şöyle sürdürdü: 2003 yılında 964 dolar seviyesinde olan kişi başı harcama, 2010 yılında, döviz kurunun daha düşük seyretmesine rağmen, 730 dolar seviyesine geriledi. Bunun sonucu olarak da, 2003-2010 döneminde turist sayısı iki kat artarken, turizm gelirlerindeki artış % 50 seviyesinde kaldı. Kişi başı harcamalarındaki düşüşü, artışa çevirmek ve belki daha önemlisi hedefleri artırabilmek için gerçekleştirilecek çalışmalarda, yeme içme sektörüne önemli rol düşüyor. Otele hapsolan değil çıkan, gezen ve tüketim yapan, kalite arayan turiste hitap eden yatırımları hedeflemeli, özendirmeliyiz.
TURYİD Üyeleri, 7.500 kişiye doğrudan istihdam ve İstanbul'da sektör gelirinin % 16'sını sağlıyor
TURYİD üyelerinin, kaliteli hizmetle yüksek değer üretme gücüne sahip olduklarına dikkat çeken Başkan Demirer, Ülke çapında yeme içme sektörü gelirleri, 6,5 milyar dolar seviyesinde. İstanbul, 3,5 milyar dolarla bunun yarısından fazlasını oluşturuyor. TURYİD üyesi işletmeler ise, 550 milyon dolar, yani İstanbul sektör gelirinin % 16'sını sağlıyorlar. KDV ve Kurumlar Vergisi açısından bakıldığında ise, bu oran % 25'lere ulaşıyor. Dernek üyesi kuruluşlar, 7.500 kişiye doğrudan istihdam sunarken; inşaattan elektroniğe, balıkçılıktan hizmet sektörüne pek çok alanda 100 bin kişiye dolaylı istihdam değeri oluşturuyorlar dedi.
Sektörün En Büyük Beklentisi, Düzenlemeler Oluşturulurken Söz Sahibi Olabilmek
Demirer, konuşmasında alkollü içkilerin satışına yönelik düzenlemeler ve vergi uygulamaları, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği gibi güncel konulara sektörün bakış açısını ve önerilerini de aktardı.
TAPDK yönetmeliğinin, sektörde sorunlara yol açtığını belirten Demirer; 24 yaş sınırlandırması, Türkiye'nin küresel turizmde liderlik için rekabet ettiği başka ülkelere oranla çok yüksektir dedi.Kamuoyunda Gürültü Yasağı olarak bilinen konuda ise, Canlı ritmi ve temposuyla dünyanın çekim merkezi haline gelen İstanbul'da, Özel Hassas Bölgelerin Tanımına çok boyutlu bakabilmek gerekir. Aynı şekilde Gürültü tanımını da tüm boyutları ile yapmak gerekir şeklinde konuştu.
Demirer, TURYİD üyelerinin, önlerindeki dezavantajlara rağmen, ülke ekonomisine katkılarını sürdürme kararlılığında olduklarını belirterek, En büyük beklentimiz, düzenlemeler oluşturulurken ilgili konsey ve kurullarda yer alabilmek, sektörün bakış açısını ve gereksinimlerini dile getirmektir dedi.