BAKAN ERTUĞRUL GÜNAY LÜBNAN’DA

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizm konusundaki tecrübesini Ortadoğu'daki ülkelerle paylaşacağını söyledi

TURİZMİN SESİ


Günay: “Turizm sektörü doğrudan barıştan beslenen ve barışı besleyen bir sektördür.” Türk turizmciler Suriye, Lübnan ve Ürdünlü turizm çalışanlarına Türkiye'de eğitim verecek. Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay'ın Lübnan, Suriye ve Ürdünlü Turizm Bakanları ile birlikte katıldığı ''Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi' toplantısı Beyrut'ta başladı. Bölge ülkeleriyle siyasi diyalogun güçlendirilmesi, ekonomik işbirliğini azami seviyeye çıkaracak şekilde düzenlemeler yapılması ve halklar arasındaki kültürel etkileşimin yoğunlaştırılması amaçlanan toplantının açılışında bir konuşma yapan Bakan Günay, dört ülkenin gelen ziyaretçi sayısı açısından hak ettiği yerde olmadığını belirtti.

Günay sözlerine şöyle devam etti: “Gerçekten yaşadığımız coğrafya dünyanın maddi ve manevi anlamda son derece önemli, son derece eşsiz coğrafyalarından birisidir. Ancak yakın geçmişte yaşanan bir çok olay bu coğrafyanın değerini dünyanın anlamasına ve bizim halklarımızın da bu coğrafyanın değerine uygun yaşamasına imkan vermemiştir”
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “Turizm sektörü doğrudan doğruya barıştan beslenen ve barışı destekleyen bir sektördür. O yüzden bu alanda yapacağımız işbirliği bütün öteki alanlara olumlu etkiler ve katkılar sağlayacaktır” diyerek turizmin etki alanına da vurgu yaptı.

Ertuğrul Günay, bölge ülkelerinin gelen ziyaretçi sayısı açısından iyi bir noktada olduğunu ancak, bölge kültürünün, güzelliklerinin çok daha fazlasını getirecek düzeyde olduğunu sözlerine ekleyerek, şunları söyledi: “Hepimiz bu coğrafyanın tarihini biliyoruz. Kültürünün derinliğini ve çeşitliliğini biliyoruz ve bu coğrafyanın emsalsiz güzelliklerini ve bereketini biliyoruz. Bu yüzden turizm alanındaki bu işbirliğini son derece önemsiyorum. Bütün öteki alanlara bu işbirliğinin olumlu yansımalar getireceğine bütün kalbimle inanıyorum.”

Türkiye'nin turizm alanında dünyadaki en iyi on ülke arasında olduğuna dikkat çeken Günay, bu birikimin ve tecrübenin bölge ülkeleriyle paylaşılması için her türlü işbirliğine hazır olduğunu belirtti. Bakan Günay, Türkiye'deki tanınmış otel zincirlerinden Robinson'un 2011 yılı içinde Suriye, Lübnan ve Ürdün'de faaliyet gösteren otellerde çalışan personele yönelik olarak iki eğitim programı yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin bir milyona yakın nitelikli yatak sayısı ile yakaladığı 25 milyon ziyaretçi rakamını Türkiye'nin potansiyelinin yarısı olarak gördüğünü belirten Günay, ortak tanıtım programları, uzak pazarlar için ortak destinasyon programları, vize kolaylıklarını bölge düzeyinde geliştirmek konusundaki adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.

Bakan Ertuğrul Günay, turizm alanında yapılan işbirliğinin anlamına şöyle dikkat çekti: “Burada ortak bir tarihi, ortak bir müşterek bir kültürü, müşterek bir inancı paylaşan toplumlar olarak bütün bölgemizin kaderini ve bütün bölgede yaşayan insanların hayat düzeyini yukarıya çekmeye, daha iyiye ulaştırmaya çalışıyoruz. Burada yaptığımız faaliyetin ekonomik olmaktan çok daha derin anlamları olduğuna bütün kalbimle inanıyorum.” Ertuğrul Günay'ın Lübnan'daki temasları iki gün sürecek. Bakan Günay, daha sonra Şam'da yapılacak olan Bölgesel İşbirliği Toplantısına katılacak.