Bakan Ersoy; 2023 yılının ilk yarısının turizm istatistiklerini açıkladı 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı

TURİZMİN SESİ


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin turizm sektöründe önemli bir başarı elde ettiğini belirterek, "Bu yılın ilk 6 ayında ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %17 artarak 22 milyon 945 bine ulaştı. Turizm gelirimiz  % 27 artışla 21.7 milyar dolara yükseldi." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2023 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu. Ersoy, turizm sektörünün pandemi sürecinde gösterdiği dayanıklılık ve toparlanma hızına dikkat çekerek, "Türkiye, sağlık altyapısı, güvenli turizm sertifikası ve aşı programı sayesinde turizmde öncü bir ülke oldu. Dünyada turizm hareketliliğinin en fazla olduğu ülkeler arasında yer aldık." ifadelerini kullandı.
Ersoy, toplantıda ayrıca Ayasofya Camii ve Galata Kulesi'nin restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Ersoy, Ayasofya Camii'nin tarihi dokusuna uygun şekilde yenilendiğini ve Galata Kulesi'nin de kısa süre içinde ziyarete açılacağını söyledi.Türkiye, 2023 yılında turizm sektöründe büyük bir başarıya imza attı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yılın ilk 6 ayında 22 milyon 945 bin ziyaretçi ağırladıklarını ve 21.7 milyar dolar gelir elde ettiklerini açıkladı. Bakan Ersoy, bu rakamların 2023 hedeflerine uygun olduğunu ve deprem ve seçim sürecine rağmen Türkiye'nin turizmde büyümeye devam ettiğini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı basın toplantısında, 2023 yılında 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir hedeflediklerini hatırlattı. Bu hedeflere ulaşmak için turizmi çeşitlendirmek, alternatif pazarlar bulmak ve kaliteyi artırmak için çalıştıklarını söyledi. Ersoy, "2023 yılında turizmde rekor artış yaşadık. İlk 6 aylık verilere göre, geçen yılın aynı dönemine göre ziyaretçi sayımızda yüzde 17.5, gelirimizde ise yüzde 27'lik bir artış oldu. Bu artış, Türkiye'nin turizm potansiyelini ve gücünü gösteriyor. Deprem ve seçim sürecinin olumsuz etkilerine rağmen, turizm sektörümüz ayakta kalmayı başardı ve hatta büyüdü. Bu başarıda emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  Türkiye'nin turizmdeki başarısının sürdürülebilir olması için yeni projeler geliştirdiklerini de ifade etti. Özellikle kültür turizmi, sağlık turizmi, kış turizmi, spor turizmi gibi alanlara odaklandıklarını ve bu alanlarda yeni destinasyonlar oluşturduklarını kaydetti. Ersoy, "Türkiye'nin turizm çeşitliliği çok zengin. Bu zenginliği daha iyi tanıtmak ve değerlendirmek için çalışıyoruz. Ayrıca yeni pazarlara açılmak için de çaba sarf ediyoruz. Özellikle Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi bölgelerde Türkiye'yi daha fazla tanıtmak ve daha fazla ziyaretçi çekmek için tanıtım faaliyetlerimizi artırıyoruz. Turizmde kaliteyi yükseltmek için de eğitim, denetim ve akreditasyon gibi konularda önemli adımlar attık. Turizm sektörümüzün rekabet gücünü artırmak için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  2023 yılının ikinci yarısında da turizmde büyümenin devam edeceğini ve yıl sonunda hedeflerine ulaşacaklarını umduklarını sözlerine ekledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Turizm verilerinde en önemli nokta iki önemli konu var, biliyorsunuz geliri etkileyen, ortalama kalış süreleri, bir tanesi de kişi başı gecelik harcama. Artık biliyorsunuz son 5 yıldır özellikle vurguluyoruz, bizim için kişi başı gelirden çok kişi başı gecelik gelir önemli. Onları incelediğimiz zaman 2022’nin ilk 6 ayında yüzde 10.5 olan ortalama kalış süresi 2023’ün ilk 6 ayında 9.9 geceleme olarak gerçekleşti. Burada eksi yüzde 5.7'lik bir daralma söz konusu 10.5’tan 9.9’a düştü. Gelir bazına baktığımız zaman kişi başı gecelik gelirlerde ilk 6 ayda geçen sene 89.2 dolar olan gerçekleşme 2023’ün ilk 6 ayında 99.9 dolar olarak gerçekleşti. Bu çok çok önemli bir rakam, niye çok önemli bir rakam özellikle belirtmek istiyorum. 2017 yıllarına kadar geriye gittiğimiz zaman 16-17’li yıllarda kişi başı gecelik gelirimiz 62 dolara kadar düşmüştü. Şu anda gelinen noktada yaklaşık 100 dolarları görmeye başladı Türkiye. Yani karşılaştırdığınız zaman, geçen 5 yılda yapılan olumlu çalışmalar, doğru stratejiler ve uygulanan programlar sayesinde yüzde 50’den fazla bir artış gerçekleşti ve 100 dolarlara neredeyse Türkiye kişi başı gecelik geliri de gelmiş oldu" ifadelerini kullandı.