AVM YILDIZLARI BELİRLENDİ

GfK Türkiye'nin yaptığı araştırma sonucu tüketici tercihleri belirlendi...

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT


AYD ve GfK Türkiye işbirliği ile yapılan “AVM'lerde En Beğenilen ve Tercih Edilen Markalar Araştırması 2010” ile Organize Perakendenin AVM'lerdeki yıldızları belirlendi. AVM ziyaretçilerinin tercihlerine göre belirlenen markalara ödülleri tarihi Pera Palas Otel'de takdim edildi.

AYD - GfK Türkiye işbirliği ile gerçekleştirilen “AVM'lerde En Beğenilen ve Tercih Edilen Markalar Araştırması 2010”un sonuçları AYD (Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği) Başkanı Hakan Kodal'ın ev sahipliğinde Pera Palas'ta düzenlenen törende açıklandı.

 Kuruluşunun üzerinden henüz iki yıl geçmeden yaptığı çalışmalarla ve araştırmalarla sektörün nabzını tutan ve sektör lideri AYD, araştırmanın ilkini geçen yıl yine GfK Türkiye işbirliği ile yapmıştı.

Araştırma sonucunda “Kadın Tekstil”, “Erkek Tekstil”, “Çocuk”, “Ayakkabı-Çanta”, “Kişisel bakım-Kozmetik”, “Restoran”, “Kafe”, “Dekorasyon-Mobilya”, “Elektronik(üretici perakende)”, “Elektronik ((perakende)” kategorilerinde AVM ziyaretçilerinin tercihlerine göre 10 marka belirlendi. Törende 11 ildeki AVM ziyaretçisinin tercihine göre belirlenen “AVM'lerde En Beğenilen ve Tercih Edilen Marka” temsilcilerine AYD Ödülleri verildi.

Ödül törenine; AVM yatırımcıları, işletmecileri, danışmanları, organize perakende sektörü ve marka temsilcileri katıldı.

“AVM'lerde En Beğenilen ve Tercih Edilen Markalar
Araştırması 2010” sonuçları:
Kadın Tekstil -ZARA
Erkek Tekstil – SARAR
Çocuk – LCW
Ayakkabı / Çanta – HOTİÇ
Kişisel Bakım-Kozmetik – TEKİN ACAR
Restoran – BURGER KING
Kafe – MADO
Dekorasyon-Mobilya – KOÇTAŞ
Elektronik (üretici perakende) – ARÇELİK
Elektronik ((perakende) – MEDIA MARKT

Söz Tüketicinin
AYD Başkanı Hakan Kodal “AVM'lerdeki perakende sektörü müşterilerinin beğenisi ve beklentileri doğrultusunda yapılanmaya devam ediyor. Sektörün tüm oyuncuları tüketici tarafından gelen bu sese kulak vermek zorundadır. AYD ile GfK Türkiye'nin bu çalışması AVM'lerdeki marka çeşitliliğini arttırmak, tercih edilen örnekleri ön plana çıkarmak ve AVM'lerdeki perakendeciye tüketicinin tercihlerine göre yol göstermek üzere yapılmıştır” dedi.

Araştırmanın Metodolojisi
AYD'nin GfK Türkiye işbirliği ile gerçekleştirdiği “En Beğenilen ve Tercih Edilen Markalar Araştırması 2010”, 16 Eylül – 5 Ekim 2010 tarihleri arasında 11 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Antalya, Diyarbakır, Denizli ve Konya) gerçekleştirildi.

Araştırmada kantitatif tekniklerden CATI (bilgisayar destekli telefon anketi) kullanıldı. Bu kapsamda 18-55 yaş aralığında, alışveriş merkezi ziyaretçisi (en az iki haftada bir ziyaret eden) 1.222 kişi ile görüşüldü. Araştırma kapsamında markaların tüketici algısındaki değerinin ölçülmesi amacıyla GfK BPI® - (Brand Potential Index) analizi yapıldı. GfK BPI® ile
marka cazibesinin üç önemli boyutu; bir markanın tüketicinin zihninde oluşturduğu rasyonel değerler, duygusal değerler ve marka ile ilgili gelecekteki davranış eğilimi ölçüldü.

Bu üç önemli boyutu ölçmek üzere, tanınan ve sık gidilen her markaya toplam 11 ifadenin uygunluğu beşli bir ölçek üzerinde soruldu.

Markaların algıdaki değeri GfK BPI® ile belirlendikten sonra, bu analize “bir markanın bulunduğu AVM'nin tercih edilme sebebini etkileme düzeyi” değişkeni dâhil edilerek, 10 kategori bazında en beğenilen ve en tercih edilen perakende markaları seçildi.

AYD Ailesi Büyüyor: 24 yeni üye
Perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortakları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmayı misyon edinen ve kuruluşu 2009 Şubat ayında tamamlanan AYD, 24 yeni üyenin katılımı ile kısa bir süre içinde üye sayısını 120'ye çıkardı. Törende AYD ailesine katılan 24 yeni üye temsilcisine de plaket takdim edildi.