ATEŞYAN'DAN VALİ KARALOĞLU’NA ZİYARET

Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, 11 Eylül'de Akdamar Kilisesi'nde bu yıl ikincisi yapılacak olan dini ayin hazırlıkları öncesi Van Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti

TURİZMİN SESİ


Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, 11 Eylül'de yapılacak olan dini ayin öncesi Van'a geldi. Ateşyan ve Anuşyan ilk olarak Vali Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti. Karaloğlu ve Ateşyan gazetecilere 11 Eylül'deki dini ayin hazırlıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

DİNİ AYİN İÇİN ORTAK KOMİSYON KURULACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın devrettiği yetki ile yılda bir kez Akdamar'daki kilisesinde ayin yapma izin yetkisinin Valiliğine devredildiğini anımsatan Karaloğlu, ilk ayinin ise 2010 yılında gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu yıl da Patrikhane ile yapılacak görüşmeler neticesinde ikinci ayinin ise 11 Eylül'de gerçekleşeceğini ifade eden Karaloğlu, “Bugün onun hazırlık çalışmalarını Aram Ateşyan beyle oturup konuşacağız. Geçen yıl ciddi ortak bir çalışma olmuştu ve sorunsuz bir ayin gerçekleşmişti. Bu yıl da yine Patrikhane ile Valiliğimiz arasındaki işbirliği ile sorunsuz bir ayin yapmayı hedefliyoruz. Bugünkü toplantımızda Aram bey'le onun detaylarını da konuşacağız. Yine belki ortak bir komisyon kuracağız. Bu ortak komisyonda yapılması gereken konuları beraber konuşacağız. Sorunsuz bir ayin diliyorum. Aram beye ve ekibine hoş geldiniz diyorum” dedi.

“GEÇEN YIL SORUNSUZ BİR AYİN YAPILDI”
Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan da yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile dinin bu yıl ikincisini gerçekleştireceklerini söyledi. Geçen yıl yapılan ayinin huzur içinde yapıldığını anımsatan Ateşyan “Her ne kadar Haç'dan dolayı birkaç yerden protestolar oldu ama şimdi haç problemi yok. Umarım başka protestolarla karşılaşmayız. Ve bu sene de tekrar huzur içinde sayın Valimizle el ele verip gereken tedbirler alacağız. Ve dünyanın her köşesinde Ermeni cemaatimizin üyeleri buraya geleceklerdir. Rakam konusunda bir şey söyleyemem. Ama daha taze olduğu için inanıyorum ki birkaç bin kişi bu ayine katılacaklardır. Biz bugün sayın Valimizle ön hazırlık yapmak için buradayız. 11 Eylül için ne tür hazırlıklar gerekiyor, ne tür ihtiyaçlarımız var onu sayın Valimize iletmek için buradayız. Bunları konuşup tekrar buradan ayrılacağız” diye konuştu. Yapılan açıklamaların ardından Vali Yardımcısı Atay Uslu'nun da katıldığı yaklaşık 20 dakika süren bir değerlendirme toplantısının ardından Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan'la birlikte Akdamar Kilisesi'nde incelemelerde bulunmak üzere Valilikten ayrıldı.