ATATÜRK VE İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ

Kurtuluş Savaşı sırasında İnebolu limanından Ankara'ya kağnılarla cephane taşınan bu tarihi yol yürüyüş parkuru olarak düzenlenerek, işaretlendi

TURİZMİN SESİ-Mine Özgür -Kastamonu


1.Uluslararası Atatürk ve İstiklal Yolu yürüyüşü Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay, İl Kültür Müdürü Ziver Kaplan, Milli Eğitim Müdürü Nihat Tarakçı, Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak, Borsa Başkanı Sedat İşeri'nin yer aldığı törenle başladı.

Kastamonu Doğa Kulubu'nun yanı sıra Ankara, Manisa, İzmir ve Trabzon'dan gelen gruplar 95 km. lik parkuru 4 günlük bir yürüyüş programı ile tamamladılar. 6 Haziran Cumartesi günü Kastamonu Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan yürüyüş 9 Haziran Salı günü İnebolu ilçesinde tamamlandı.

Yurdun dört bir yanından yürüyüşe katılan 350 kişi 4. gününde İnebolu sokaklarında alkışlarla karşılandılar. Atatürk İnebolu'ya geldiğinde gül yaprakları döken evden bu kez Atatürk ve İstiklal Yolu yürüyüşünü tamamlayanların üzerine gül yaprakları döküldü. Yürüyüşün ardından, Kuvayı Milliye ve Milli Mücadelenin 90. yılı ile İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü'ne katılmak için gelen Meclis Başkanı Köksal Toptan'a bayrağı teslim ettiler. İnebolu Limanı'nda yapılan törende Meclis Başkanı'nın yanı sıra TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Kocadağ, Kastamonu Milletvekilleri Hasan Altan, Musa Sıvacıoğlu, Kastamonu Valisi Mustafa Kara ve Kastamunu'dan daire Müdürleri ile Türkiye Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği İstanbul Şubesi katıldı.

Köksal Toptan yaptığı konuşmada; İnebolu Kurtuluş Savaşı'nda en çok şehit veren ilçedir. Ayrıca cephane taşıyarak da lojistik destek vermiştir. Beyaz şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen tek ilçedir. Buraya yuırdun bir çok ilinden gelenlerin bu yürüyüşü gerçekleştirmesi unutulmadığını göstermektedir. Bugün çağdaş bir ülkede yaşamımızı sürdürebiliyorsak, bunu en başta Gazi Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize borçlu olduğumuzu unutmamalıyız."

Programda Vali Mustafa Kara, İnebolu Kaymakamı birer konuşma yaptı. Öğrencilerin şiirleri ve halk oyunlarının ardından Yunan Kılkış zırhlısının bombardımanına karşı verilen mücadele ve kayıklarla gelen cephanelerin kağnılarla taşınmasına anlatan bir gösteri yapıldı. Halk Eğitim ve İlk öğretim okullarının sergilerinin ardından Çanakkale Savaşı konulu fotoğraf ve materyel sergisinin açılışına katılan Toptan, saat 19'da helikopterle ilçeden ayrıldı.

Kuvayı Milliye ve Milli Mücadelenin 90. yılı ile İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü kutlamalarına 4 fırkateyn, 1 denizaltı olmak üzere ile katılan donanma komutanlığına bağlı 8 gemi İnebolu sahiline demir attı.Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit Kaymakam Dr. İlhan Karakoyun'u ziyaret etti. Belediye Başkanı Engin Uzuner ile görüştü TCK Atak ve Rüzgar hücumbotları gezilebiliyor.