ARMADA PERA OTEL AÇILDI

Armada Pera” 9 Ekim 2013, Çarşamba akşamı resmi açılışını yaptı

TURİZMİN SESİ -ARTİN ŞİRİNPINAR

II. Abdülhamit döneminde Sarayın Terzisi unvanıyla Sultana ve şehzadelere giysiler diken Paul Parma ve Levanten Parma Ailesi’nin Pera’daki evi, geçirdiği restorasyon ve hazırlıklardan sonra Armada Pera Otel olarak 9 Ekim 2013, Çarşamba akşamı hizmete açıldı.

“Açılış”a Parma Ailesinin son bireylerinden, Saray Terzisinin küçük torunu Mario Parma da İtalya’dan gelerek katıldı.

 
 
20 yıla yakındır İstanbul’un tarihi yarımadasında hizmet vermekte olan Armada Otel’in, Pera, Tarlabaşı semtinde restore edilmiş Parma Apartmanı’nda hazırlanan 20 odalı küçük oteli “Armada Pera” 9 Ekim 2013, Çarşamba akşamı resmi açılışını yaptı. Açılışa Parma Apartmanı’na adını veren Levanten ailenin yaşayan bireylerinden Mario Parma ve eşi Benedetta Parma da katıldılar.
 
 
20. yüzyıl başına kadar İstanbul’un en şık semtlerinden olan Pera’daki 5 katlı Parma Apartmanı 1700’lü yılların sonunda İtalya’dan gelen ve İstanbul’a yerleşen Parma Ailesi’ne aitti. İlk yapımı 1800’lü yıllara inen, sonra onun yerine yapılan ve şimdi restore edilen binada, “Sarayın Terzisi” olarak çeşitli ödüller almış, II. Abdülhamid ve ailesine özel giysiler dikmiş olan tacir ve terzi Paul Parma da yaşamıştı.
 
 
5 katlı Parma Apartmanı, eski Pera ve Tarlabaşı’nın en çok beğenilen Art Nouveau apartmanlarından biri idi ve aile İstanbul’u terk ettikten sonra çöküşe girmişti. Binayı satın alan tarih tutkunu Mehmet Pir, Mimar ve Müzisyen Nejat Yavaşoğulları ile birlikte 2010 yılında aslına sadık biçimde titiz bir yenilemeden geçirerek 20 odalı bir butik Pera oteline dönüştürmüştü.
 
 
Otelin işletmesini üstlenen Armada Otel’in sahibi Kasım Zoto da son eksikleri ve hazırlıkları tamamlayarak Armada Pera Otel adı altında yeniden hayata geçirdi.Parma Ailesi’nden ve Sarayın Terzisi’nden izler taşıyan, dönemin terzi araç gereçlerinin de sergilendiği Armada Pera Otel’i ikinci kuşak bir Zoto; Kasım Zoto’nun kızı Mira Zoto yönetiyor.