Halkla ilişkiler danışmanlığında Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da geniş bir çerçevede hizmet veren ASDA’A Burson-Marsteller tarafından bu yıl 6’ıncısı gerçekleştirilen Arap Gençliği Anketi, Arap gençleri arasında modern yaşam tarzını benimseyenlerin oranında önemli bir artış yaşandığını ortaya çıkardı. Araştırmadan çıkan sonuca göre 2011 yılında yüzde 17 olan modern yaşam tarzı ve değerlerini benimseyen Arap gençlerin oranı 2014 yılında yüzde 46’ya erişti.
Aynı araştırma, Arap gençlerinin yaşamak için tercih edilen ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri’ni ilk sırada gördüğünü, Suudi Arabistan’ı ise bölgenin lider ülkesi olarak kabul ettiğini de gösterdi.Bu yıl 6’ıncı kez düzenlenen ASDA’A Burson-Marsteller Arap Gençliği Anketi, stratejik öneme sahip Arap coğrafyasında yaşayan gençlerin eğilimleri hakkında önemli veriler sağladı. Anketin sonuçlarına göre, Arap dünyasında yaşayan gençler dijital teknolojilerin ve medyanın davranışları yeniden şekillendirmesi nedeniyle çağdaşlığı kucaklamak istiyor ancak ailelerinin fikirleri ile etkileri, arkadaşlar ve din halen Arap gençliği için önem taşıyor.
Türkiye’de Effect Halkla İlişkiler tarafından temsil edilen Burson-Marsteller’ın, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki faaliyetlerini yürüten ASDA’A birimi tarafından 16 ülkede gerçekleştirilen ankete göre, bölgede yaşayan gençlerin yüzde 46’sı, “Bundan sonra çağdaş bir yaşam sürebilirim” görüşüne katılıyor. Bu oran, 2011 yılında yapılan araştırmada yüzde 17 olarak ölçülmüştü.
18-24 yaş arası 3.500 Arap kızı ve erkeğiyle yüz yüze röportaj yapılarak gerçekleştirilen araştırmaya göre aile, arkadaş ve din kavramlarının, genç Arapların üstünde önemli bir etkisi bulunuyor. Ankete katılanların yüzde 67’si tavsiye almak için ilk kaynak olarak ebeveynlerini, yüzde 58’i diğer aile üyelerini, yüzde 56’sı dini kaynakları, yüzde 46’sı ise arkadaşlarını referans alıyor. Bölgenin giderek artan bir şekilde şehirleşen ekonomisinde ailenin önemi, özellikle de anne baba bağı güçleniyor.
200 milyon kişinin tutumları ve istekleri hakkında güvenilir bilgi
Arap Gençliği Anketi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da geniş bir çerçevede faaliyet gösteren halkla ilişkiler danışmanlığı şirketi ASDA’A Burson-Marsteller tarafından yıllık olarak gerçekleştiriliyor.
Anket, bölgedeki yüzde 60’ı 25 yaş altı olan 200 milyon kişinin tutumları ve istekleri hakkında güvenilir bilgi ve iç görü sağlamayı amaçlıyor.
Orta Doğu ofisini 2014 Ocak ayında hayata geçiren ASDA’A Burson-Marsteller’ın kardeş ajansı uluslararası anket şirketi PSB tarafından gerçekleştirilen çalışma şimdiye kadar yapılan en geniş araştırma oldu.
PSB; bu anket için Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Umman ve Bahreyn olmak üzere Körfez ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri, Irak, Mısır, Ürdün, Lübnan, Libya, Tunus, Fas, Cezayir, Yemen ve ilk olarak 2014’te Filistin’de 18-24 yaş arası 3.500 Arap kızı ve erkeğiyle yüz yüze röportaj gerçekleştirdi. Araştırma Aralık 2013 ve Ocak 2014 tarihleri arasında yapıldı.
Arap baharının etkisi azalıyor, ulusal hükümetlere güven artıyor
Araştırmanın sonuçları incelendiğinde, 2012 ve 2013 yıllarında yükselen Arap Baharı’nın etkisi azalırken, yaşam standartları, ekonomik istikrar ve işsizlikle mücadele açısından gençlerin ulusal hükümetlere olan güvenleri artış gösteriyor.
Katılımcıların yüzde 54’ü “Arap dünyasındaki başkaldırının ardından, Arap dünyasının daha iyi olduğunu düşünüyorum” görüşünü benimsiyor. Önemli ölçüde düşüş gösteren bu oran 2013’te yüzde 70, 2012’de ise yüzde 72 seviyesindeydi.
Bununla birlikte sonuçlar, gençlerin neşe ve iyimserliğinin halen devam ettiğini de gösteriyor. Bölge genelinde gençlerin üçte ikisi (yüzde 68) hükümetlerinin yükselen işsizlikle mücadelesine çok ya da bir şekilde güven duyuyor. Öte yandan gençlerin yüzde 67’si savaşla mücadele kabiliyeti, yüzde 66’sı ise yaşam standartlarının artırılması konusunda hükümetlerine güven duyuyor.
Birçok sorunda iyimserlik oranı yüksek olsa da, gençler uzun vadede ise daha az iyimser görünüyor. Oylamaya katılan gençlerin yüzde 58’I hükümetlerinin refah getireceğine pek ya da hiç güvenmezken, yüzde 57’si ise çevre sorunlarıyla mücadele edileceğinden emin değil.
Artan hayat pahalılığı ve işsizlik Arap gençliğini kaygılandırıyor
Bu yıl artış gösteren hayat pahalılığı ve işsizlik, Arap gençliğinin en önemli iki endişesi olarak kendini gösteriyor. Gençlerin yüzde 63’ü artan hayat pahalılığından rahatsız olduğunu dile getirirken, yüzde 63'lük bir kesim de artan hayat pahalılığından 'ciddi endişe' duyduklarını diler getiriyor.
Anket katılımcıları, işsizliği üzerilerinde baskı kuran ikinci en önemli etken olarak konumlandırıyor. Bölgenin yüzde 49’u işsizlikten endişe duyuyor. Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyesi olmayan ülkeler için de işsizlik en büyük endişe olarak yer alıyor.
Arap dünyasının girişimci ruhu yüksek
Araştırmanın bir diğer sonucuna göre ise yüksek eğitimin genç neslin yeteneklerini geliştirmesi, hükümet ve bankaların özel şirket kurulması için ihtiyaç fonları sağlaması sayesinde, genç Arapların yüzde 67’si kendi jenerasyonlarındaki insanların daha önceki jenerasyonlara göre bir işe başlamasının daha kolay olduğunu düşünüyor.