APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'nin hac merkezlerinden biri olan Apostolos Andreas,Karpaz Yarımadası'nın sonunda,İskenderun Körfezi'ne uzanan burnunun en uç noktasında yer alır

AYŞULA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ


TUYED heyeti ile KKTC'ye yaptığım gezi sırasında karpaz yarımadasında  Apostolos Andreas manastırını gezdik

 Lefkoşa'dan yaklaşık 130 km. uzaklıkta adanın sivri ucunda bulunan Apostolos Andreas,Akdeniz'in koruyucu meleği gibi mağrur,tek başına ziyaretçilerini bekler.

Manastır Yunanlılar'ın,İskoçlar'ın ve Ruslar'ın koruyucu azizi olan Apostolos Andreas'a adanmıştır. Hıristiyanların kutsal kitabı İncil'de de adı geçen Apostolos Andreas ya da bilinen diğer adıyla Saint Andrew,İsa'nın 12 havarisinden biri olan ve hıristiyanların en önemli azizlerinden St.Peter'in kardeşidir.

Andreas;İsa Peygamber tarafından insanlara hıristiyanlığı anlatması için papazlığa davet edilen ilk kişidir.Bu sebeple de ünvanı papazlığa ilk davet edilen kişi anlamına gelen “O Protoklitos”tur.

Apostolos Andreas'ın Misyonerlik Bölgesi , Makedonya,Karadeniz,İznik ve Selanik gibi Bizans'ın ortaçağ sınırlarını kapsamaktadır.

Ortodoksların en önemli hac merkezlerinden biridir…
Bizans dönemiyle birlikte Hıristiyan nüfusunun hızla artış gösterdiği adanın,Haçlı Seferleri'nin yolu üzerinde olması sebebiyle hıristiyanlık için ayrı bir önemi vardır.İnzivaya çekilmek isteyen kişiler içinse ada bulunmaz bir fırsat olmuş böylece Kıbrıs'ın dört bir yanında irili ufaklı manastırlar inşa edilmiştir.

Bu manastırlar arasında hıristiyanlık tarihi açısından en önemlisi ise Apostolos Andreas Manastırı'dır. Sadece birkaç Rum rahip ve rahibenin görevli olduğu manastır,hem Türkler hem de Rumlar tarafından kutsal kabul edildiği için Pazar günleri yoğun bir ziyaretçi akınına uğrar.

Manastır binasından denize doğru inerken sol tarafta küçük bir kilise vardır.Bu kiliseye dünyanın dört bir yanından Hıristiyanlar,özellikle de Kıbrıslı Rumlar gelirler ve mucizeleriyle ünlenen Apostolos Andreas'tan dilekler dileyerek,mumlar yakarlar.

Denize doğru inildiğinde karşınıza çıkan çeşmenin ise suyunun kutsal olduğuna ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılır.Manastırı ziyaret edenler,bu suyu şişelere doldurarak evlerine götürürler. Aziz,şehitlik mertebesine ulaşırken gösterildiği ikonalarda ,zeytin ağacından bir haça bağlanmış,80 yaşlarında,beyaz sakallı yaşlı bir adam olarak resmedilir.15 Ağustos ve 30 Kasım günleri,Hıristiyanlar tarafından St.Andrew bayramı olarak kutlanır.