ANTİK ÇEŞMENİN SU KAYNAĞI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti'nde süren kazılarda, Antoninler Çeşmesi'ni besleyen su kanalı gün ışığına çıkarıldı

TURİZMİN SESİ


Aygaz'ın sponsorluğunda devam eden Antoninler Çeşmesi restorasyon çalışmalarında, bu yıl için önemli bir gelişme olarak nitelendirilen su kanalı buluntusunun, bugüne kadar bozulmadan gelmesi ve sapasağlam gün ışığına çıkarılması sevinç yaşattı.

Mimar Restorasyon Uzmanı ve İnşaat Mühendisi Semih Ercan, 1993-1995 yıllarında kazılarak gün ışığına çıkarılan Antoninler Çeşmesi'nin 11 yıllık restorasyon çalışmaları sonunda su kaynağı na ulaşmayı başardıklarını kaydetti.

İç çapı 80 santimetre olan, kiremit ve harçlarla örülü kanalın orijinal şekliyle çıkarıldığını belirten Ercan, içine toprak göçüntüsü bile almadan boş bir şekilde bulunan su kanalının iç çapının geniş olmasını n o dönemde suyun bol olduğunu gösterdiğini vurguladı. Ercan, büyük su kanalını besleyen küçük bir kanal daha bulduklarını belirterek, bu kanalın tam anlamıyla orijinal olmadığının tahmin edildiğini söyledi.

Ercan, şöyle konuştu: "Orijinal şekliyle toprak altından gün ışığına çıkarılan iki su kanalından en büyüğü, çeşmeyi besleyen ana kanal olarak göze çarpıyor. Kanal, çeşmenin kuzey doğusuna uzanıyor, ama ileride göçük olduğu için nereye kadar uzandığı tam olarak bilinmiyor. Kanala başka bir yerden su bulup vermeyi düşünüyoruz. Bu esnada ana kanalın nereye kadar uzandığına da bakacağız."

Çeşmenin finansman desteği sağlanması durumunda 2010 yılında hizmete açılacağını ifade eden Semih Ercan, gecikme durumunda 2011 yılında su akışı ile çeşmenin Sagalassos Antik Kenti'ne kazandırılan üçüncü eser olacağını bildirdi. Antoninler Çeşmesi restorasyon ekibi, antik çeşmenin depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi çalışmalarına da başladı.