TURİZMİN SESİ
Erol Mintaş’ın ilk uzun metraj filmi Annemin Şarkısı (Klama Dayîka Min), 13 – 18 Nisan 2015 tarihleri arasında İtalya’da düzenlenen 16. Lecce Avrupa Filmleri Festivali’nde En İyi Film’e verilen Altın Zeytin Ağacı ödülünü kazandı.
Annemin Şarkısı 6 kıtaya yayılan 30 farklı film festivalinde gösterilmişti. Bugüne kadar 7 ulusal ve 7 uluslararası ödül kazandı. 20. Saraybosna Film Festivali’nden En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazanan Annemin Şarkısı, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi İlk Film dahil olmak üzere 4 ve Malatya Film Festivali’nden 3 ödülle döndü. Film, Aralık ayında Fransa’da gerçekleştirilen 35. Nantes 3 Continents Film Festivali’nden de Seyirci Ödülü dahil olmak üzere 2 ödüle layık görülmüştü.
14 Kasım 2014’te Başka Sinema kapsamında Türkiye’de vizyona giren filmin DVD’si de Türkiye’de Mart ayı içerisinde sinemaseverler için raflardaki yerini aldı.
Erol Mintaş’ın çekimlerine 2017 yılında başlanması planlanan yeni uzun metraj film projesi ise bu ay Saraybosna Film Festivali’nin prestijli ortak yapım marketi olan CineLink’e davet edilmişti.
ANNEMİN ŞARKISI
Yazan-Yöneten: Erol Mintaş
Oyuncular:
Feyyaz Duman (Ali)
Zübeyde Ronahi (Nigar)
Nesrin Cavadzade (Zeynep)
Aziz Çapkurt (İlkokul Öğretmeni)
Cüneyt Yalaz (Okul Müdürü)
Ferit Kaya (Komiser)
Mehmet Ünal (Mustafa)
Sabiha Bozan (Sanem)
İncinur Daşdemir (Merve)
İbrahim Turgay (Pazarcı)
Enginay Gültekin (Doktor)
Rewşan Çeliker (Mizgin)
Yapımcılar: Aslı Erdem, Erol Mintaş
Ortak Yapımcılar: Guillaume de Seille, Mehmet Aktaş
Yapım Şirketleri: Mintaş Film, Arizona Productions, Mitosfilm
Görüntü Yönetmeni: George Chiper-Lillemark
Sanat Yönetmeni: İsmail Durmaz
Kurgu: Alexandru Radu
Müzik: Başar Ünder
Ses: Fatih Aydoğdu
Yürütücü Yapımcı: Kaan Kurbanoğlu
Yardımcı Yönetmen: Burak Müjdeci
Kostüm: Keziban Bozan
SİNOPSİS
Ali, annesi Nigar’la beraber Tarlabaşı’nda yaşamaktadır. Doğu’da köylerinin boşaltılması üzerine göç ettikleri mahallede hayatları tekrar kesintiye uğramıştır. Şehirden uzak yüksek beton binaların arasına taşınmalarıyla beraber sorunlar başlar. Komşularının köye geri döndüğüne inanan Nigar, sabahları köyüne geri dönmek üzere evdeki eşyaları toparlar. Bazı günlerse, kendini İstanbul sokaklarına atar. Genç öğretmen Ali, gittikçe hastalanan annesini mutlu etmek için farklı yöntemlere başvurur: hediyeler alır, gittiği her yere onu da motoruyla götürür, rüyalarına giren şarkının peşine düşer. Aynı zamanda, Ali kız arkadaşı Zeynep’in hamile olduğunu öğrenir; fakat kendini baba olmaya hazır hissetmemektedir. Ali iki kadının arasında çaresiz kalmıştır.
YÖNETMEN BİYOGRAFİSİ
Erol Mintaş
Erol Mintaş 1983 yılında Kars’ta doğdu. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği tamamladıktan sonra 2006 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sinema-TV tezli yüksek lisans programına girmeye hak kazandı. Bitirme tezini Tarkovsky sineması üzerine yaptı. 2008 yılında ilk kısa filmi Butimar ile yurt içi ve yurt dışında birçok önemli festivale katıldı ve dört ödül kazandı. 2010 tarihli ikinci kısa filmi Berf, Antalya Altın Portakal Film Festivali en iyi film ödülü dahil olmak üzere yurt içinde yedi farklı ödül kazandı ve yurt dışında Montpellier FF gibi festivallerde yarıştı. Annemin Şarkısı Mintaş’ın ilk uzun metraj filmidir.
Filmografi:
Berf (2010, Kurmaca, 20’)
Ödüller:
Antalya Altın Portakal Film Festivali (2010), En İyi Kısa Film Ödülü
!f Istanbul Bağımsız Film Festivali (2011), İzleyici Ödülü
Timishort Film Festivali (2011, Romanya), En İyi Yönetmen Ödülü
Boston Türk Filmleri Festivali Kısa Film Yarışması (2010), Özel Mansiyon Ödülü
Izmir Kısa Film Festivali (2010), Özel Jüri Ödülü
Istanbul Sinepark Film Festivali (2010), En İyi Kurgu Ödülü (Alexandru Radu)
Kristal Klaket Kısa Film Yarışması (2011), İkincilik Ödülü
Hisar Kısa Film Seçkisi (2010), En İyi 10 Kısa Film
Butimar (2008, Kurmaca, 20’)
Ödüller:
İFSAK Kısa Film Festivali (2008), Jüri Özel Ödülü
Kristal Klaket Kısa Film Yarışması (2009), En İyi Film Ödülü
Türkiye Eczacılar Kongresi Kısa Film Yarışması (2008), En İyi Film Ödülü
TÜRSAK “Geleceğin Sineması” Senaryo Yarışması (2008), En İyi Üçüncü Senaryo