Bishin grubuna bağlı ve içlerinde yaşlı bakım evleri de olmak üzere sekiz sağlık kompleksinin sonuncu olan Kurosawa Hastanesi’nin kurucusu I Sao Kurosawa ve eşi Yumiko Kurosawa, yeni yaptırdıkları hastanenin konsepti olarak, İznik Çinisini seçti. Bu seçimde, ailenin Türkiye’ye geldiklerinde İznik çinisine hayran olmaları büyük rol oynadı.
Japon hastane, İznik çinileri ile sanatsal bir atmosfer kazandı
Kurosawa Hastanesi’nin iç mimarlarının da İznik çinisini benimsemesiyle, klasik İznik çinisi modern bir yaklaşımla, hastanenin her bölümüne taşındı. Anikya İznik Çinileri, binanın ana girişinden lobisine, kat bankolarından yönlendirme panolarına, kafe bölümünden katlardaki dinlenme nişlerine kadar dekorasyonun bir parçası olarak uygulandı. Her kat için ayrı ayrı yapılan çini desenlerinin renk versiyonları ile hastane ortamı rengarenk bir sanatsal atmosfer kazandı. Anikya İznik Çini tarafından tasarlanan ve üretilen hastanedeki çinilerin desenleri; hurma ağacı, zeytin ağacı, haliç, kalyon, naturalist çiçekler ve Louvre Müzesi’nde yer alan panodan alıntı yapılarak çalışıldı.
İznik çinileri, Japon hastalara pozitif enerji veriyor
İznik çini sanatında 16.yüzyıldaki geleneksel yöntemlerle üretilen çiniler, Japon hastaların çok büyük beğenisini kazandı. %80 kuvarsla üretilen İznik çinileri, negatif elektriği çekme özelliği sayesinde, Kurosawa Hastanesi’ne gelen hastalara pozitif enerji verirken, aynı zamanda Japon halkının Türk Çini Sanatı hakkında bilgi sahibi olmasını da sağlıyor.İznik çinisinin hastalar üzerindeki pozitif enerjisi nedeniyle, öncelikle yurtdışı hastane projeleri olmak üzere, yurtiçinde de hastane dekorasyonunda kullanılmaya başladı. Anikya İznik Çini, Japonya’daki dev projenin öncesinde, Acıbadem Maslak Hastanesi VIP Checkup bankosunun arkasında pano uygulaması gerçekleştirdi.
Japonlar, İznik Çinisini çok beğeniyor
Hastanenin açılış töreninde, Japonya-Türkiye arasındaki sanatsal ve kültürel bir bağ kurulduğunu simgeleyen ve hastanenin sahibi I Sao Kurosawa’ya, Anikya tarafından hediye edilen İznik Çinisi pano, törene katılan bine yakın Japon misafir tarafından çok beğenildi.tshbr İstanbul’da Marmaray Metro inşaatını yapan konsorsiyumun Japon ortağı Taisei firması tarafından inşa edilen ve en son tıbbi teknolojiyle donatılan Kurosawa Hastanesi, içerisinde ameliyathaneler, diyaliz merkezi, rehabilitasyon merkezi, tanı merkezi gibi birçok cerrahi ve klinik bölümü barındırmaktadır; hastane 350 yataklıdır ve aynı zamanda lüks bir otel gibi tasarlanmıştır.