Anastacia Gemisi ile Türk vatandaşlarını Rusya’ya 2019 sezonunda vizesiz sokuyoruz

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran Pronto’nun 25 yıllık yolculuğunu değerlendirdi

TURİZMİN SESİ


Markamız çok önemli biz 25 yılda “bilene sor” mottosu üzerine yatırım yaptık. Hep doğrusunu yapmaya ve markamızı güçlendirmeye çalıştık. Güçlü bir markadan en iyisini beklersiniz. Müşterilerimiz, daha iyisini yapmamız için bizi teşvik ediyor. Daha güçlü, daha fazla frekans ve noktada çalışmaya karar verdik.

İNGİLİZ VE ALMANLARIN TALEPLERİNDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK
Aradan geçen 30 yılda çok yol aldık. Düzgün ve profesyonelce çalışıyoruz. İngiliz ve Almanların taleplerinden çok şey öğrendik. Biz de şimdi başarılı bir şekilde incoming ve outgoing yapıyoruz. Geldiğimiz noktada çok başarılı olduğumuzu söyleyebilirim.

AMACIMIZ DAHA ÇOK YUNAN ADASI TURU SATMAK
Bu sene bizim amacımız Midilli’den Girit’e kadar bir çok Yunan Adası’nı satmak.

2019 YILI ZOR BİR YIL OLMAYACAK
Zor bir 2018 yılı geçirdik, maalesef 2016 yılından itibaren biz turizmciler zor kelimesini çok kullanıyoruz. Türk pazarı zorlanıyor, fiyatların artması, dövizin artması, belirsiz ortam bizleri zorluyor. Daha iyi olacağını görüyorum. Güzel bir sezon bizi bekliyor, bunu son dönemdeki site trafiğimiz ve gelen taleplerden görüyorum. 2019 yılında inşallah zor bir yıl geçirdik demeyeceğiz.

KÜLTÜR TURLARINDA %15-20 ARTIŞ HEDEFLİYORUZ
%20’ye yakın operasyonel bir artış bekliyoruz. Yaptığımız bazı yeniliklerle altını doldurmaya çalışıyoruz. Kültür turizmi, yurtiçi turizmi atağı yapıyoruz. Yeni bir ekibimiz var. Pronto Tour kültür turlarını bu sene 3 katından daha fazlaya çıkarıp, %15’lere yaklaştırmayı hedefliyoruz. Birinci çeyrekte iyi bir yolda olduğumuzu gördük.

TÜRKİYE’NİN BİR ÇOK NOKTASINDA DAHA ÇOK PRONTO TOUR MİSAFİRLERİNİ AĞIRLIYOR OLACAĞIZ
Türkiye çok iyi bir turizm ürünü. Keyifli bir turizm ürünü, keşfedilecek çok şey var, daha fazla önem vermeliyiz. Tüm dünyayı keşfedip, gezdiriyoruz ama kendi çevremizde de daha iyi yapabiliriz dedik. Kültür turları çeşitliliği ve frekansını daha çok arttırdık. Bundan sonra Türkiye’nin çok daha fazla noktasında Pronto Tour misafirlerini ağırlıyor olacağız.

MÜNFERİT TURLARI KİTLE TURİZMİ OLARAK YAPMAYA KARAR VERDİK
Fiyatlar artıyor, otellere son zamanlarda yeni oda arzı azaldı. Bu sene incoming iyi gidiyor, biz bunu nasıl tamamlayalım dedik, yurtdışındaki bir çok deniz destinasyonlarını da programlarımıza dahil ettik. Daha önce münferit yapıyorduk ama kitle turizmi olarak yapmaya karar verdik. Bunları da türk lirası olarak satıyoruz. 6 günlük tatili 3000TL’ye THY ile uçup, yapabiliyorsunuz. Yeni ürünleri türk lirası olarak sunmak yeniliklerimizden bir tanesi.

2019 YILINDA AVANTAJLI PAKETLER OLUŞTURDUK
Kıbrıs’ı uçak ve otel olarak satıyoruz. Biz hep paket olarak satıyoruz. Corendon Havayolları ile paketlerimiz var. 3 Haziran’dan itibaren 1 hafta 1690TL’den full paket satabiliyoruz. Avantajlı paketler oluşturduk. Amacımız alternatif yaratmak. 2019 yılında fiyatlar arttı ama yenilikler yaparak, yoğun satışlar yapacağımızı umuyorum.

2019 YILINDA RUSYA’YA VİZESİZ SEYAHAT YAPIYORUZ
Anastacia Gemisi ile bir program başlattık. Geminin Türkiye temsilciliğini yapıyoruz.
Baltık’ta yaptığımız bu gemi ile bir yenilik yaptığımızı düşünüyorum. Rusya’ya Türkiye vatandaşlarını 2019 sezonunda bu gemimiz ile vizesiz sokuyoruz. 2 gün boyunca St.Petersburg’da konaklıyorlar. Baltık’ta yarı fiyatının altında bir fiyata gezdiriyoruz. 3,5-4 yıldız ayarında bir gemi ama tertemiz ve keyif alabileceğiniz bir tur sunuyoruz. Benzeri paket turlarımız olacak.

HEDEF 100.000 ÜZERİNDE KİŞİ, 300 MİLYON TL CİRO
Geçen sene 100.000’e yakın kapattık, bu sene 100.000 kişinin üzerinde hedefliyoruz. 250 milyon TL geçen sene, bu sene 300 milyon TL üzerinde hedefimiz, 1100 küsür satış noktamız var.

FARK VAR, SATIŞ VAR, TALEP VAR
Alternatif yaratıyoruz, İspanyollar çoğunlukla kendi ülkelerinde tatil yapıyorlar, İtalyanlar başka yerleri tercih ediyorlar. Bunun sebebi İtalya’da kısıtlı ve pahalı olması.

BİZİM İŞİMİZ KÜLTÜR TURİZMİDİR
Pronto Tour yurtdışında da, yurt içinde de kültür turu yapıyor. Bizim 90’lı yıllardan beri ana işimiz kültür turizmidir. Bu sene verdiğimiz kararla yurtiçinde de daha fazla kitleye ulaşabiliriz dedik ve bu yönde de yatırım yaptık.

KÜLTÜR TURİZMİNDE ATAK YAPTIK
Doğru bir zamanda kültür turizminde atak yaptık. 3,5 kat kültür turizminde büyüdük. Kısa bir süre içinde Türkiye’de ki kültür turlarında ilk sıralarda yer almayı hedefliyoruz.

BİR ÇOK TÜRK YURTDIŞINDA, BİRÇOK YABANCI ÜLKEMİZDE TATİL YAPABİLİR 
Bizim işimiz kültür alışverişi ve kültürleri birbirine yaklaştırıyoruz. Daha fazla yabancı bizim ülkemizde, bir çok Türk yurtdışında tatil yapabilir. Kültürler arasında alışveriş yapabiliriz diye düşünüyorum.

2018 YILINDA CİDDİ BİR ŞEKİLDE ETKİLENDİK
2018 yılında seçim belirsiz bir ortamdı. 3 Ağustos’ta ki dövizin artması bizi ciddi bir şekilde etkiledi. 2019 yılında seçim yok, ekonomi nasıl gidecek bilmiyoruz ama tatil bir ihtiyaç daha fazla kişiye ulaşmamız gerektiği için daha çok çaba sarf ediyoruz.

YURTİÇİ PAZARDA DA CİDDİ ROL ALMAYI HEDEFLİYORUZ
Bizim yurtiçi kültür turları toplam %5’ti %15-20’lere çıkarmak istiyoruz. Lider bir tur operatörüz ama yurtiçi pazarında da ciddi bir rol almayı hedefliyoruz.

HEDEF 50 BİN KİŞİ
Paket kültür turlarında lider firmalar 40-50 bin kişi taşıyor biz önümüzdeki yıl 50 bin kişiyi ve ilk sıralara çıkmayı hedefliyoruz. Ortalama 5,5 gün tatil yapabiliyoruz.

EN UCUZ DEĞİLİZ AMA UYGUN FİYATLARIMIZ VAR
Pronto’nun pahalı imajı var. Biz hep markamızı güçlü gösterip, markaya yatırım yaptık. Hep kaliteyi hedefledik. Biz yine en ucuzu değiliz ama uygun fiyatlarımız var.

BENİM HEP HAYALLERİM VE HEDEFLERİM VAR
Benim hep hayallerim var. Hayallerime yaklaşırken yok oluyor, yenileri geliyor. Gerçekleştirmeden yeni bir hedef daha kafama koyarım. Hepsi gerçekleşir. Ben hiç yılmayan bir insanım. Global bir dünyaya doğru geçiyoruz. Biz de bazı alt yapı programlarını ve yatırımları yapıyoruz. Çok geniş pazarlarda hizmet vereceğiz. İkinci 25 yılda bir kaç kat büyüklükte bir Pronto Tour olmasını hedefliyoruz.