AMOS ANTİK KENTİ’NE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

Amos Antik Kentinin açılış kurdelesi Vali Fatih Şahin tarafından antik kentin girişinde kesildi

TURİZMİN SESİ


Marmaris Ticaret Odası sponsorluğunda, Turunç Belediyesi'nin desteğiyle, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan DİLER'in Bilimsel Danışmanlığı'nda ve Marmaris Kaymakamlığı Marmaris Müze Müdürlüğü'nün Başkanlığı'nda Amos Antik Kentinin temizlik çalışması ve yol güzergahlarının belirlenmesi çalışması sona erdi.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte ziyarete açılarak turizm hizmetine sunulan Marmaris İlçesi, Turunç Beldesi'nin, Kumlubük Mevkii'ndeki Amos Antik Kenti için;15 Ekim 2010 Cuma günü saat 16:30 da düzenlenen görkemli açılış törenine ; Muğla Valisi Fatih Şahin; Marmaris Kaymakam vekili Datça Kaymakamı Hamdi Yüncü, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli, İçmeler Belediye Başkanı Zeki Eren, Jandarma Komutanı Kd.Bnb.Yakup Karakaya, Muğla ili Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan DİLER , Meslek Odaları, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri, diğer kurum ve kuruluşların başkanları, Marmaris ve civar belde halkı, ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.

Amos Antik Kentinin açılış kurdelesi Vali Fatih Şahin tarafından antik kentin girişinde kesildi. Kurdele kesiminden sonra açılış ile ilgili konuşmaların ve plaket töreninin yapıldığı antik tiyatro alanına yüründü.Törende ilk konuşmayı Marmaris Müze Müdürü; Esengül Yıldız Öztekin yaptı. Amos Antik Kenti'nin tarihi dokusunun zaman içinde doğanın ve kaçakçıların tahribatıyla baş başa kaldığını belirterek şunları söyledi: ''Tepede yer alan bu tarihi yerin geçenlerin dikkatini dahi çekmediğini fark ettik. Kenti bilen ziyaretçiler ise en yüksek noktada yer alan tiyatroya ulaşabilmek için açtıkları yollarla tarihi dokuya zarar vermişler. Rodos karşı yakasının önemli kentlerinden biri olan Amos'ta gezi güzergâhının belli olmaması ve bilgilendirme levhalarının yer almaması ziyaretçilerde olumsuz etki bırakıyordu.''

Kentle ilgili geçen yıl ocak ayında hazırlanan projeyi Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunduklarına işaret eden Öztekin, Mart 2010'da verilen izin üzerine Marmaris Ticaret Odası, Turunç Belediyesi ve Marmaris Müze Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle temizlik çalışmalarına başlandığını söyledi.


Öztekin, kurulun haziran ayında da gezi güzergâhlarının belirlenmesi projesini onaylamasının ardından ise yaklaşık 4 ay içerisinde bu çalışmanın da tamamlandığını ifade etti. Amos Antik Kent'inde yaklaşık 2 bin yıl sonra ilk kez müzik sesinin yankılandığını belirtti. Ayrıca Öztekin, “Çalışmalar esnasında tüm sponsorluğunu yanımızda hissettiğimiz Marmaris Ticaret Odasına ve bu konuyla ilgili maddi ve manevi desteği esirgemeyen Sayın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal'a ve Meclis BaşkanıHüseyin Süer'e, yine Turunç Belediye Başkanı Sayın Ali Fuat Fidan Bey'e bize verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Ayrıca çalışma boyunca bilimsel desteğini her an yanımızda hissettiğimiz Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Profesör Dr. Adnan Diler'e tekrar teşekkür ediyorum” dedi.


Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal açılış konuşmasında; “Marmaris için ortak çalışma kültürü Amos'ta meyvesini vermiştir” dedi. Baysal, “Marmaris için çok özel bir gün Amos'a hepimiz hoş geldik. Daha öncede vurguladığımız gibi birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır. Türkiye"nin ileriye gitmiş şehirlerine bakın bunlar neden ileri gitti diye baktığımız zaman arkasında tek bir gerçek vardır. İkinci bir gerçek yoktur. Vali yerel kurum ve kuruluşlar sivil toplum örgütleri odalar kanaat önderleri bir araya gelip farklı farklı düşünseler de hepsinin kalbi o şehir için çarpıyorsa o şehir ileri gitmiş demektir. Her kurum ve kuruluş üzerine düşeni yaparsa Amos'u kazanırız demiştik tüm kurumlar tek vücut olunca işte sonuç. Buradan başta Marmaris Müzesi çalışanları ve Marmaris Ticaret Odası personeli olmak üzere a'dan z'ye emeği geçen herkese teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Sayın Valim bugün burada Marmaris yeni bir tarihi değeri elde etmiştir. Bunun sürdürülebilir olması için mevzuata uygun olarak Amos'un 24 saat güvenliği sağlanmalı ve cüzi giriş ücreti alınarak döner sermaye oluşturmalıyız. Unutmayalım ki her şey Marmaris için” şeklinde konuştu.

Marmaris Kaymakam vekili Datça Kaymakamı Hamdi Yüncü konuşmasında Amos antik kentinin yeniden hayat bulmasının önemine değindi ve kültür turizmine desteklerin devamını dileyerek emeği geçen herkese teşekkür etti. Marmaris Belediye Başkanı ve Martab Başkanı Ali Acar; Marmaris için birlikte çalışmanın önemine değindi. Acar, bu konuda duyarlılık gösterip hepimizi harekete geçiren MTO Yöneticilerine ve başta Mehmet Baysal'a teşekkür ediyorum dedi. Tarih ve sanata önem verilmesi gerektiğinin altını çizerken Amos antik kentinin ön plana çıkması için çevre düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.Turunç Belediye Başkanı Ali Fuat Fidan ise; Amos'un gün yüzüne çıkarılmasının önemli olduğunu belirterek: “Bundan sonra da buraya gelen turistin ilgisini çekmek görevi ile karşı karşıyayız. Bunun içinde belediyemizdeki yöneticilere ve turizm sektör temsilcilerine görev düşüyor” dedi.


Muğla İli Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer konuşmasında ülkemiz kültür turizmi için AMOS antik kentinde yapılan çalışmaların önemini belirterek daha nicelerinin olmasını temenni etti. Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler; Böyle bir projenin gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve tarihin gün yüzüne çıkması ve sahiplenilmesinin önemine vurgu yaptı. Marmaris Müze Müdürlüğü ve Ticaret Odası başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum dedi. Törende son konuşmayı Muğla Valisi Fatih Şahin yaptı. Şahin konuşmasında ilk defa geldiği bu bölgeden çok etkilendiğini söyledi. Şahin, “Bu güzel günde, bu güzel coğrafya da dünyanın cennet köşelerinden birinde sizlerle birlikteyiz. Çok mutluyum. Bu mekana ve Turunç'a yeni geliyorum. Yaklaşık 4,5 ay önce göreve başladım. Bu bölgede gördüklerimden gerçekten çok etkilendim ve Muğla olarak ne kadar şanslı olduğumuzu bir kez daha anladım.

Gerçekten bizim yerli ya da yabancı turistin her türlü talebini karşılayabilecek mekânlarımız var. Bu ne büyük bir mutluluk, ne büyük bir zenginlik. Muğla olarak turizm'de 3–5 aya sıkışmış sezonun daha da yaygınlaşmasını bunun mümkünse 12 aya çıkarılmasını arzu ediyoruz. Bunun için çalışmalarımız var. İlimizin özellikle kültür turizmi, spor, sağlık, yat, marina gibi alanlarda dünya ile rekabet edebilecek gücü var. Özellikle bu alanlarda yapacağımız güzel çalışmalarla biz biraz önce söylediğim hedefe çok daha rahat ulaşabiliriz. Tabi turizm de ticari ürün haline gelmemiş bulunduğumuz tarihi mekân gibi gün yüzüne çıkmamış birçok tarihi yerlerimiz, ören yerlerimiz var, el birliğiyle bunları canlandırıp turizme açmamız gerekiyor.

Önemle üzerinde durduğumuz bir diğer hususta katılımcılık, katılımcılığı mümkün olduğunca arttırmak sivil toplum gücünü arttırmak ve böylelikle demokrasiyi daha güçlü hale getirmek. Burada da bunu fiili olarak görüyoruz, katılımcılık fikir bazında olduğu gibi fiili olarak da olabilir. Marmaris Ticaret Odamızın başkanını ve üyelerini tebrik ediyorum. Burada önemli bir harcama yaparak kültür turizmine büyük katkı sağlamışlar. Katılımcılığa da çok güzel bir örnek vermişlerdir. Biz özellikle devlet millet işbirliğiyle yapılan işlerden çok haz alıyoruz. Bu da ona güzel bir örnek, çünkü millet burada, müze müdürlüğümüz, kültür müdürlüğümüz, bakanlığımız ve yerel yönetimimiz olan Turunç Belediyemiz bir tarafta.

Huzurlarınızda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Açılış Konuşmalarından sonra; Marmaris Kaymakamlığı Müze Müdürlüğü tarafından emeği geçen; Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal , Marmaris Müze Müdürü; Esengül Yıldız Öztekin, Prof. Dr. Adnan Diler, Arkeolog Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölüm Başkanı , Arkeolog Şenay Öcal, Mutlu Karadağ, Güzin Karaköy, Ali Fuat Fidan Turunç Belediye Başkanı, Hüseyin Süer Marmaris Ticaret Odası Meclis başkanı, Hakan Öner Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Kamil Nurdan Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Cevriye Güneştutar Marmaris Ticaret Odası Halkla İlişkiler ve Basın Sorumlusu, Miray Apak Marmaris Ticaret Odası Avrupa Birliği ve Eğitimler Birim Sorumlusu, Candan Yürekli Harita Mühendisi/Yürekli Sayısal Haritacılık Ltd.Şti. , İsmail Yıldız Turunç Otel Genel Müdürü, Ali Tolga Akbay ,Akbay İnşaat, Yavuz Çuhadar Taşaron Firma Sahibi, Orhan Demirtaş Maris Beach Restoran ; kişilere teşekkür belgesi takdim edildi, Marmaris Ticaret Odası tarafından da paydaşlarımız; Sn. Muğla Valisi Fatih Şahin, Sn. Serdar Polat Marmaris Kaymakamı ,Sn. Prof.Dr. Adnan DİLER Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı, Sn. Esengül Yıldız ÖZTEKİN Marmaris Müze Müdürü, Sn Ali Fuat FİDAN Turunç Belediye Başkanı,Sn. Dr. Kamil Özer Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü, Sn.Ali Acar Martab başkanı ve Sn. Erol Uysal'a teşekkür plaketi veridi.


Konuşmalar ve plaket yöreni ardından Amos Antik Kenti seyir tepesinde yaklaşık 450 kişinin katılımı ile canlı müzik eşliğinde kokteylle programa devam edildi. Marmaris Flarmoni Derneği 2000 yıl aradan sonra Amos Antik Kenti tiyatrosunda arp, keman, çello ve gitar eşliğinde açılışa katılanlar için güzel bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Ayrıca ; Ressam Raşit ÖZTÜRK' ÜN “Unutmadık Seni Amos ” adlı resim sergisi ve MTO tarafından hazırlanan Amos figürleri misafirler tarafından büyük ilgi gördü. Açılış sonrasında davetlilere Amos'u hatırlatacak hediyeler sunuldu.

AMOS ANTİK KENTİ
Marmaris ilçesi, Turunç Belde'si, Kumlubük Mevkii'nde Rhodos karşı yakasının önemli yerleşmelerinden biri olan Amos Antik Kenti , Hisar Burnu üzerinde bir tepe üstünde yer almaktadır. Bugüne kadar Amos'ta kazı çalışması yapılmamıştır. Kentin kurulu olduğu tepenin çevresi yaklaşık iki metre kalınlığında ve , 4 m. yüksekliğinde çokgen teknikte örülmüş sur duvarı ile çevrilidir. Hellenistik döneme ait sur duvarının kuleleri ve kuzey kapısı oldukça iyi korunmuştur Akropolün batısında Apollon tapınağına ait kalıntılar görülmektedir.

Amos, Rodos Peraiası (Karşı yakası) içinde Sedir adası ve Kastabos ile birlikte tiyatrosu olan üç yerleşimden birisidir. Tiyatroya iki ayrı kent surunu aşarak ulaşılmaktadır. Denizden 88 m. yukarıda kurulmuş olan yamaca oturtulmuş tek kademeli bu tiyatro Hellenistik dönem özellikleri taşımaktadır. Amos'taki tiyatro diğerlerine göre daha küçük ve iyi durumdadır. Oturma sıralarının bir kısmı ve 5.18 m. yüksekliğindeki anelemma duvarları kısmen korunmuştur. Orkestrası oldukça iyi korunmuş olan bu tiyatronun sahne binası üç bölümden oluşur. Orkestrada iki parça halinde her törenden önce yapılan Diyonysos'a kurban sunma işinin tasvir edildiği bir altar bulunduğu bilinmektedir. Tiyatro yaklaşık 1.300 kişiliktir.

AMOS ANTİK TİYATROSU
Tiyatro tipindeki yapılar en erken Arkaik dönemde karşımıza çıkmaktadır. Gerçek anlamda tiyatro Diyonysos kültüyle ilişkili olarak ve oyunların sahnelenebilmesi amacıyla M.Ö. 4. yüzyıl da Yunanistan'da ortaya çıkmıştır. Rhodos karşı yakasının önemli kentlerinden olan Amos Rodos Peraiası (Karşıyakası) içinde Sedir Adası ve Kastabos ile birlikte tiyatrosu olan üç yerleşimden birisidir. Amos'taki tiyatro diğerlerine göre daha küçük fakat iyi durumdadır. Oturma sıralarının bir kısmı ve 5.18 m yüksekliğindeki anelemma duvarları ile kısmen korunmuştur. Orkestrası oldukça iyi korunmuş olan tiyatronun sahne binası üç bölümden oluşur. G. E. Bean'in 1948 yılında bölgede yaptığı çalışmalar sırasında Orkestrada iki parça halinde her törenden önce yapılan Diyonysos'a kurban sunma işinin tasvir edildiği bir altar yer alır. Bir Karia kenti olan Amos Tiyatrosu'na iki ayrı kent surunu aşarak ulaşılmaktadır. Denizden 88 m. yukarıda kurulmuş tek kademeli bu tiyatro Hellenistik dönem özellikleri taşımaktadır. Düz yapılmış yirmi oturma sırası bulunmaktadır. Tiyatro yaklaşık 1.300 kişiliktir.


AMOS ANTİK KENTİ SURLAR
Amos Antik Kenti'nin kurulu olduğu tepenin çevresi yaklaşık dört metre yüksekliğinde, iki metre kalınlığında çokgen ve yer yer düzenli sıralar oluşturan teknikte örülmüş sur duvarı ile çevrilidir. Hellenistik döneme ait sur duvarının kuleleri ve kuzey kapısı oldukça iyi korunmuştur. Sur duvarları ile çevrili alan içinde sivil mimari örnekler, dinsel yapılar ve Hellenistik dönem özelliği gösteren tiyatro bulunmaktadır. Hellenistik dönemden Bizans dönemime kadar kesintisiz yerleşim gören kentin tepesini çevreleyen surlar değişik dönemlerde de onarım görmüştür. Burada dikkat çeken çokgen surların daha sonraki onarımlarda düzgün sıralar oluşturan izodom teknikte onarılmış olmasıdır.