AMIR REZA KOOHESTANI TİYATROSU

Belgesel tiyatroya İran'dan yeni bir bakış açısı getiren kadın yazar Mahin Sadri ve Amir Reza Koohestani Tiyatrosu; düzenlenen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” projesi kapsamında, 22–25 Ekim 2009 tarihleri arasında İstanbul'da!

TURİZMİN SESİ
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle “Ve Diğer Şeyler Topluluğu” tarafından düzenlenen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” projesi çerçevesinde İstanbul'a gelen İranlı kadın yazar Mahin Sadri; ilk olarak 22 – 23 Ekim 2009 tarihlerinde, 18:00-22:00 saatleri arasında GalataPerform'da, “Yeni Metin Yeni Tiyatro” projesine katılan oyun yazarlarıyla birlikte yazarlık atölyesi düzenleyecek.

Program kapsamında; Mahin Sadri ve Amir Reza Koohestani'nin birlikte yazdıkları “Kuartet-Kuzeye Yolculuk” isimli oyunun okuma tiyatrosu; Özen Yula'nın rejisi, Teoman Kumbaracıbaşı, Roza Erdem, Ceren Demirel ve Deniz Evin'in oyunculukları ile 25 Ekim 2009, Pazar günü saat 18:00'de Pera Müzesi'nde seyirci ile buluşacak.

Mahin Sadri'nin belgesel filmlerinden biri temel alınarak tiyatroya uyarlanan “Kuartet-Kuzeye Yolculuk” adlı oyun; toplumun iki farklı kesiminden, biri kadın diğeri erkek iki katilin hikayesini anlatıyor. Hikayeler seyirciye katillerin ve de kurbanların yakınları tarafından aktarılıyor. Televizyon ve belgesel sinema estetiğinin kullanıldığı oyun, bu özelliğiyle farklı bir tiyatro dili oluşturuyor.

Okuma tiyatrosunun ardından Mahin Sadri'nin katılımıyla gerçekleşecek söyleşide yazar, “Kuartet-Kuzeye Yolculuk” oyununu kendisiyle birlikte yazan Amir Reza Koohestani'den ve oyunun ekseninde belgesel tiyatroya bakışından söz edecek.

Mahin Sadri Kimdir?
İranlı genç şair ve sinemacı Mahin Sadri 1979 yılında doğdu. Doğduğu şehir Rasht'ta genç sinemacılar topluluğunda sinema üzerine dersler aldı. 2000 yılında Gilan Genç film festivalinde en iyi film ödülünü alan “Triumph of the Will” (İradenin Zaferi) adlı ilk filmini yaptı. Ardından Alman dili üzerine üniversite eğitimi almak için Tahran'a gittiğinde Iran & Jaamejam gibi ulusal gazetelerde eleştirmen olarak çalışmaya başladı. Bu süreçte Amir Reza Koohestani'nin “Recent Experiences” (Son deneyimler) ve “Amid the Clouds” (Bulutların Arasında) adlı oyunlarında asistan olarak çalışmaya başladı. Sonra “Single Room” (Tek Kişilik Oda) adlı projenin çevirme ve yönetme aşamasında birlikte çalışmak için onunla birlikte 2006 yılında Köln'e geldi. Mahin Sadri belgesel filmlerinden birine dayanan "Quartet: A Journey to North" (“Kuartet: Kuzeye Yolculuk”) ve konusu İranlı bir seri katil olan "I wish I Knocked All the Doors" (Keşke Tüm Kapıları Çalsaydım) adlı oyunlarda Mehr Tiyatrosu'nda yazar olarak çalışmıştır. Aynı zamanda ilk oyunculuk deneyimini bu projeyle yaşamıştır. İlk yönetmenlik deneyimini Amir Reza Koohestani ile birlikte çalıştığı Meeting Point 5 Festivali'nde prömiyerini yapan "Dry Blood & Fresh Vegetable"(Kurumuş Kan ve Taze Sebze) adlı projesiyle yaşamıştır. Son zamanlarda Koohestani üzerine gerçekleştirilecek olan; Fransız, Japon ve İranlı yönetmen ve aktörlerin ortam yapımı “Des Utopias” adlı belgeseli yayına hazırlamaktadır. Yeni oyunculuk deneyimini ise Koohestani'nin "Where were you, on January 8th?" (“8 Ocak'ta Nerdeydin?”) adlı yeni oyunuyla yaşayacaktır.

Amir Reza Koohestani Kimdir?
“Kuartet – Kuzeye Yolculuk” oyununun diğer yazarı ve söyleşi konumuz, ödüllü oyun yazarı Amir Reza Koohestani 1978'de Shiraz'da doğdu. Edebi kariyerine kısa hikayeler yazarak başlayan Koohestani, birkaç sinema deneyimden sonra İran'ın Mehr Tiyatro Grubu ile oyun yazarı olarak çalışmaya başladı. İlk büyük açılımını “Mırıldanan Masallar” adlı oyunuyla İran'daki 18. Uluslararası Fadjr Tiyatro Festivalinde beş ödül kazanarak yaptı. Daha sonra yazdığı “Camların Üstünde Dans” adlı oyunu son yıllarda İran'da en fazla ses getiren ve tartışma yaratan oyun olarak değerlendirildi. Akabinde bu oyun Avrupa'nın en önemli festivallerinde sahnelenmeye başladı. Koohestani'nin çalışmaları yönetmen olarak ve yazar olarak katıldığı uluslararası festivaller, söyleşi ve atölyelerle devam etti. “Quartet-Kuzeye Yolculuk” adlı oyunu Kunsten Festival des Arts, Holland Festival gibi önemli festivallerde yer aldı. Koohestani, halen Tahran Üniversitesinde doktora yapmaktadır. .

“Kuartet-Kuzeye Yolculuk” Hakkında
Mahin Sadri'nin belgesel filmlerinden biri temel alınarak yazılan “Kuartet: Kuzeye Yolculuk”; Amir Reza Koohestani ve Mahin Sadri tarafından tiyatroya uyarlandı. “Kuartet” iki katilin hikâyesidir ve seyirciler cinayetlerin öyküsünü hem katillerin hem de kurbanların yakınlarından öğrenmektedirler. Oyun, televizyon ve belgesel sinema estetiğini kullanarak farklı bir tiyatro dili var etmektedir. İki kadın ve iki adamın hikayesi birbirine paralel olarak akarken toplumun bambaşka iki kesiminden iki katil de oyunun tam ortasında durmaktadır.


Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi Nedir?
2001 yılında, oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy Gülan'ın kurduğu çağdaş tiyatro topluluğu “Ve Diğer Şeyler Topluluğu” tarafından yürütülen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” adlı projeyle; Türk tiyatrosunun evrensel boyutta tanınması alanında şimdiye kadar hiçbir topluluğun veya kurumun bu derece önem göstermediği çağdaş oyun yazımı ve çağdaş oyun yazarlığı konusuna dikkat çekiliyor.

Türkiye'de çağdaş oyun yazımı konusunda önemli bir sayfa açmak gibi bir dertle yola çıkılan, metin odaklı projenin yaratılma nedenleri arasında; tiyatronun diğer araçlarını da göz önünde bulundurarak, yeni oyun metinlerinin nasıl bir reji, oyunculuk, dramaturgi ve sahne tasarımı anlayışı içerdiğini ve metnin içerdiği bu potansiyelin eleştirmen ve akademisyenlerce nasıl değerlendirildiğini tartışmaya açmak bulunuyor.

Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” projesi kapsamında bugüne dek; çağdaş tiyatronun farklı alanlarından isimlerle söyleşiler ve yeni yazarların oyun okumaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi. Oyun yazarlarının okumalarının yanı sıra yazarlık ve çeviri atölyelerinin de yer aldığı proje dâhilinde, geçtiğimiz tiyatro sezonu 4 ülkeden (Yunanistan, Portekiz, İspanya, Romanya) 4 çağdaş yazar davet edilerek ve tüm oyun yazarlarının oyunları kendi orijinal lisanlarından Türkçeye çevrilerek Türk seyircisine tanıtıldı.

Bu sezon sırasıyla Romanya, İran, Rusya ve İspanya'dan yazarlar İstanbul'a gelecek. Oyun okumaları ve atölyeler gerçekleşecek. Çeviri Atölyelerinin yanı sıra yeni yazarların oyun okumaları ve yazarlık atölyeleri de bu senenin etkinlikleri arasında olacak.