Ambiente Fuarı Türk Firmalarına Dar Geldi

Türk ihracatçıları, mutfak ve züccaciye sektörünün en prestijli fuarı olan Ambiente’de ilgi odağı oldu

TURİZMİN SESİ

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, “Parite bizi etkiliyor. Bununla beraber ABD, Afrika gibi yeni pazarlarda payımızı yükselterek bu yıl yüzde 8 artış bekliyoruz" dedi. Mertöz: “Geçen yıl mutfakta 4,5 milyar dolarlık ihracat yaptık. Bu alanda üretim kültürümüz var. Dünyada bu alanda adı geçen bir ülkeyiz. 'Geçmişte de mutfakta iddialıydık, şimdi de iddialıyız' sloganımız olabilir."
 
 
Mertöz, yassı çelik ithalatındaki anti-damping vergilerinin kendilerini sıkıntıya soktuğunu da dile getirerek, "Hammaddede artacak maliyetler nedeniyle kaygılıyız. Yurtiçinde üretilen çelik bize yetmiyor ve bu nedenle ithalat yapmak zorundayız. Türkiye'de cevherden çelik üretecek yeni fabrikalar kurulmalı" diye konuştu.
 
TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki: “Dünya mutfak sektöründe 6.sıradayız ve yüzde 1,5 pay alıyoruz. Bu oran çok düşük. Mutfak sektörü, katma değerli ürün yapan bir sektör. Bu alanda cari açık vermiyoruz.” 
 
Öztiryaki: “DİR'de sıkıntılar sürüyor. Her firma, özellikle KOBİ'ler DİR'e başvuramıyor. Enerji, hammadde ve vergilerde uygun şartlar olmalı” dedi. 
 
Mutfak ve züccaciye sektörünün uluslararası çapta en önemli fuarı olan Ambiente 2015, Türk firmalarına dar geldi. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birlikleri (İMMİB) çatısı altındaki üç birliğin milli katılım gerçekleştirdiği fuarda, Türkiye'den 66'sı milli olmak üzere toplam 119 firma yer aldı. Sektörde birçok firmanın katılmak için sıra beklediği Ambiente’de Türkiye, alanını genişletmeyi hedefliyor.  
 
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, Ambiente'nin mutfak sektöründe en prestijli fuar olduğunu söyledi. Yeni ürün ve teknolojilerin dünya pazarlarına açıldığı bu fuarda yer almanın büyük avantaj olduğunu vurgulayan Mertöz, Türkiye'den daha fazla firmanın fuara katılmak istediğini ama yer bulamadığını kaydetti.
Hedef, yüzde 8 ihracat artışı 
 
Paritenin gerilemesinden dolayı ihracatçıların sorunlarının halen devam ettiğini anlatan Mertöz, sözlerine şöyle devam etti: "Ocak ayında parite nedeniyle ihracatta kayıp yaşadık. Şubat ayının ilk iki haftasında da biraz gerileme var ancak ay sonuna doğru toparlayacak diye düşünüyorum. Miktar bazında ihracatta kaybımız yok, sadece parite yüzünden düşüş yaşıyoruz. Parite bizi etkiliyor. Çünkü hammaddenin yüzde 90'ını dolarla alıyoruz. Bu yılki temennimiz doların 2,40, Euro’nun ise 2,80 olması. Bununla beraber Irak, Rusya, Suriye ve Mısır'da düşüş sürüyor. ABD, Afrika gibi yeni pazarlardaki payımızı artırarak bu yıl yüzde 8 artış bekliyoruz."Türk Ticaret Merkezleri'nin yoğun ticaret yapılan yerlerde kurulacağını belirten Mertöz, "Özellikle ABD'de kurulacak olması bizim için önemli. Çünkü ABD'nin yıllık mutfak ürünleri ithalatı 35 milyar dolar. Ama biz bunun yüzde 1'inde bile yokuz" ifadelerini kullandı.
 
Mutfakta, sloganla dünyaya tanıtım yapılacak
Mutfak ürünlerinin kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Mertöz, şöyle konuştu: "Geçen yıl mutfakta 4,5 milyar dolarlık ihracat yaptık. Geçmişimizde mutfak var. Bu alanda üretim kültürümüz var. Mutfak araç gereçlerinde 50 sene önce de Türkiye kendi kendine yeten bir ülkeydi. Dünyada bu alanda adı geçen bir ülkeyiz. 'Geçmişte de mutfakta iddialıydık, şimdi de iddialıyız' sloganımız olabilir."
 
Katma değeri yüksek üretim yapan sektörün rakiplerle eşit koşullarda yarışmadığını belirten Mertöz, yassı çelik ithalatındaki anti-damping vergilerinin kendilerini sıkıntıya soktuğunu dile getirdi. Mertöz, "Hammaddede artacak maliyetler nedeniyle kaygılıyız. Yurtiçinde üretilen çelik bize yetmiyor ve bu nedenle ithalat yapmak zorundayız. Yeni çelik fabrikaları kuruluyor ancak bunlar hurdadan üretim yaptıkları için bize yeterli olmayacaktır. Türkiye'de cevherden çelik üretecek yeni fabrikalar kurulmalı" diye konuştu.
 
“Sanayiciler olarak istikrar ve denge istiyoruz”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Türkiye'nin rakiplerinin hammaddeyi daha avantajlı aldığını ve kendileriyle rekabet ettiğini söyledi. DİR'de sıkıntıların sürdüğünü anlatan Öztiryaki, "Her firma, özellikle KOBİ'ler DİR'e başvuramıyor. Enerji, hammadde ve vergilerde uygun şartlar olmalı. Özellikle parite ve enerjideki dengesizlik bizi olumsuz etkiliyor. Sanayiciler olarak istikrar ve denge istiyoruz" dedi.
 
Dünyada mutfak sektöründe altıncı sırada yer aldıklarını kaydeden Öztiryaki, "Dünyadan yüzde 1,5 pay alıyoruz. Bu oran çok düşük. Bunu artırmamız gerekiyor. Mutfak sektörü, katma değerli ürün yapan bir sektör. Bu alanda cari açık vermiyoruz. İhracatta kilogram fiyatımız 4,5 dolar. Bu rakam, yaklaşık 1,5 dolar olan Türkiye ihracatının çok üzerinde. Mutfakta Ar-Ge ve inovasyona büyük önem veriyoruz. Son 10 yıldır bu alanda yarışmalar yapıyoruz" şeklinde konuştu. 
 
'Güney Amerika ve Afrika pazarlarında çift haneli büyüyoruz'
Bu yılın zor bir sene olacağını anlatan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, "Pariteden dolayı ihracatta düşüş devam edecek ama miktar artacak. Fuarlarda müşteriler petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bizden indirim talep ediyorlar. ABD'nin güçlü durmasının süreceğini öngörüyoruz. Bu nedenle orta vadede parite 1.05'i bulabilir. Tüm bunlara rağmen Güney Amerika ve Afrika pazarlarında çift haneli büyümemiz var. Afrika'da özellikle bizim plastik mutfak ürünlerine talep artışı var. Plastik mutfak ürünleri sektörünün ihracatı kilogram başına 3,5 dolar. Bu nedenle Türkiye için önemli bir sektör" diye konuştu
 
Ödüllü tasarımcılar fuara götürüldü
İMMİB 2014 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları kapsamında ödül olarak yarışmada birinci olan toplam 9 tasarımcı tüm masrafları İMMİB tarafından karşılanarak Ambiente 2015 Fuarı'nda konuk edildi. Bu ödül sayesinde tasarımcılar dünya trendlerini yakından takip etme fırsatını yakalamanın yanı sıra, fuara katılan Türk firmalar ile iş görüşmelerinde bulundular. Bu yıl 11.’si düzenlenecek olan İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları sayesinde bugüne dek 60'tan fazla genç tasarımcı sektörün en önemli fuarlarından birini görme fırsatını yakaladı. İMMİB 2015 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nın son başvuru tarihi 8 Mayıs 2015 Cuma olarak açıklandı.