ALTAİR DERGİSİNDEN İSTANBUL JESTİ

Seyahat ile ilgili yaklaşık 60.000 eserin bulunduğu dünyanın en büyük gezi kitabevlerinden ALTAİR, 30. yaşını Mart ayında çıkarttığı çarpıcı bir İstanbul özel sayısıyla kutlamakta

TURİZMİN SESİ
Madrid Turizm ve Kültür Müşavirliği'nin son 3 senedir halkla ilişkilerini sürdüren Pasion Turca'nın hazırlattığı GEO Özel Türkiye sayısından sonra yepyeni bir çalışmada İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olması arefesinde Altair'den geldi.

İspanya'da gezi denince akla gelen ilk yayın olan ALTAİR sadece bir dergi değil, aynı zamanda dünyanın tüm gezginlerinin uğrak noktası olan bir kitabevi. Barcelona ve Madrid'deki şubelerinde gezginlerin ihtiyacı olan tüm yayınların bulunabildiği kitabevi, dergisinin yeni sayısını İstanbul'a ayırdı.

Altair İstanbul sayısı 20 sayfa kartpostal tadında İstanbul fotoğraflarıyla başlarken, kahve kültürümüz üzerine bir yazı ile devam etmekte. Bu iştah açıcı haberin ardından Mimar Sinan'ın eşsiz güzellikteki eserleri ve İstanbul Arkeoloji Müzesi tanıtılmaktadır.

Birbirinden ilginç konuların yer aldığı dergideki ilk büyük dosya Suların Yaşlı Prensesi başlığıyla şehri saran denizleri ve boğazı işlemekte. Köprülerinden vapurlarına, martılarından balıkçılarına Boğaz'ın İstanbulluların hayatını nasıl etkilediğini anlatan dosyada, Napolyon'un “Dünyada tek bir devlet olsaydı başkenti İstanbul olurdu” sözü hatırlatılmaktadır.

XVI. yüzyılda Peter Gylliuss'un “Tek bir anahtarla iki dünyayı, iki denizi açıp kapattığı için İstanbul Boğazı diğer tüm boğazlardan üstündür” açıklamasının yer aldığı dergide, binlerce yıllık geçmişi olan şehrin tarihi öneminin altı çizilmektedir.

Asırlardır farklı dillerin konuşulduğu, sokakları ve tezgâhları arasında insanı adeta kaybolmaya davet eden Kapalı Çarşı da derginin sayfalarında derinlemesine incelenmektedir.

Ressamların yüzyıllar boyunca tuvale aktardığı İstanbul'un büyüsü Doğu Efsanesi başlığıyla aktarılırken, Yazarlar şehri başlıklı diğer bir dosyada da Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Orhan Pamuk'a, Halide Edip Adıvar'dan Tomris Uyar'a İstanbulluların edebiyatı incelenmektedir.

Lokantaları, barları, kahveleriyle günün her saati eğlence merkezi olan Beyoğlu ise ALTAİR dergisine simiti, nargilesi, tramvayı, müzikleri ve gece hayatı ile taşınmaktadır.

Osmanlı Dünyası başlıklı dosyada Istanbul'un ışığı, ipekleri, hamamları, aman dileyene merhamet eden Osmanlı hünkârlarının hoşgörüsü ve sanata düşkünlüğü dile getirilirken, Bizans dosyasında şehrin Osmanlı dönemi öncesi gelişimi anlatılmaktadır.

Dergide, Padişahların hoşgörüsü sayesinde asırlar boyunca tek tanrılı dine inananların barış içinde yaşadığı Istanbul'un minarelerinden ezan okunurken, Fener'de Rumların, Balat'ta Sefarad'ların Hıristiyan ve Musevi ibadetlerini yerine getirildiği kültür ve inançlar mozaği resmedilmektedir.

Derginin sayfaları boyunca Istanbul'u en iyi resimleyen usta fotoğrafçı Ara Güler'in fotoğraflarıyla şehrin 50 yıl öncesine yolculuk edilmektedir.

Madrid Turizm ve Kültür Müşavirliği'nin son 3 senedir halkla ilişkilerini sürdüren, İspanya ve Türkiye eğlence hayatında son dokuz yıldır önemli bir yere sahip olan Pasion Turca birbirinden farklı projeler ile Türkiye tanıtımlarına devam etmekte. Türkiye'ye Monica Molina, Pink Martini, Cesaria Evora, Joaquin Cortes, Paco de Lucia, Lara Fabian, Azucar Moreno, Mariza gibi çok sevdiğimiz sanatçıları yıllardır getiren ve bizlerle tanıstıran Pasion Turca, daha önce de Guess'in dünya takvimi çekimleri, özel GEO Türkiye sayısı, Monica Molina albüm kapaği özel çekimleri, İspanya'da kültürel çıkarma yaptığımız La Mar de Musicas festivali, ünlülerle Türkiye tanıtımı gibi çarpıcı projelere imza atmış ve İspanyol ve Latin dünyasının ünlü isimlerini Lolita, Rosario, Marta Sanchez, Chenoa, Monica Molina, Azucar Morena, Poty, Ana Milan, Belinda Washington, Paula Vasquez, Paco Leon, Carlos Baute, Falete, David Delfin, Miguel Abellan, Arturo Arribas, Manu Tenorio'nun aralarında bulunduğu 30'den fazla ünlü simayı Madrid Turizm ve Kültür Müşavirliğimiz destekleri ile Türkiye'de ağırlamış ve imajlarını Türkiye'nin güzellikleri ile birleştirip yazılı ve görsel basında milyonlarca dolar değerinde kapak haber yaptırılmıştır. Son üç senede yapılan çalışmalar ile turist sayısındaki 4 kata yakın artış ile dikkat çeken İspanya'daki en son sürpriz ise tamamını İstanbul'a ayrılan ALTAİR Istanbul Özel sayısı.