TURİZMİN SESİ-FOTOĞRAFLAR-Eyyüp Gölebatmaz - Bilal Süren
Söz konusu plan, Allianoi 'nin etrafının duvarlarla çevrirerek hem barajın su tutmasını sağlıyor hem de Allianoi'nin su altında kalmasını engelliyor. Ne var ki bu plan 2003 yılında DSİ tarafından pahalı olduğu gerekçesiyle reddedilmiş. Son günlerde Türkiye'nin gündemine taşınan Allianoi için halen uygulanma şansı olan kurtarma planı devreye sokulduğunda baraj gölünün ortasında kalan 2000 yıllık Allianoi yok olmaktan kurtulacak ve turizme kazandırılabilecek.
Köylünün sulama ihtiyacına çözüm
Bu kurtarma projesi sayesinde Allianoi kurtulduğu gibi köylünün sulama ihtiyacı da hiçbir kayba uğramadan sağlanabilecek. 2000 yılında ciddi bir çalışma yapılarak hazırlanan projenin maliyeti 20 milyon doları geçse de bu maliyetin ayni katkılarla çok aşağılara çekilmesi mümkün.
Allianoi gibi evresen değere sahip bir alanın göz göre göre yok edilemeyeceğine dikkat çeken Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Allianoi'i korumak için barajdan tümüyle vazgeçmek gerekmiyor.
Allianoi'yi kurtarmak için gerekli tek şey bu paha biçilmez yerin kurtulması için gerekli maddi desteği oluşturmak. Bu gerçekleşmezse, Türkiye hiçbir uluslar arası platformda yüksek evrensel değere sahip Allianoi'nin yok edilişini açıklayamaz.
Madem baraj bölge için bu kadar önemli ve milyonlarca doları bu inşaatlara harcıyoruz, dünya için de aynı derecede öneme sahip Allianoi'den de bu desteği esirgememiz lazım. Zaten düşününce paranın bundan daha iyi yapabileceği ne olabilir ki? diye konuştu.
Allianoi'nin kurtuluş planının hayata geçirilmesi için henüz geç kalınmadığının altını çizen Eken, Her şeyden önce acilen karar verilmeli. Allianoi'yi yok mu edeceğiz, yoksa yaşatacak mıyız? Her aklıselim insanın kararı hiç şüphesiz ki bu eşsiz dünya mirasını korumaktan yana olacaktır. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bölgede DSİ tarafından gerçekleştirilen kum dökümünü tümüyle durdurarak Allianoi için gerçek bir kurtarma projesini devreye sokmasını umut ediyoruz. Böyle bir kurtarma projesine her türlü desteği vermeye hazırız dedi.
Daha fazla bilgi için:
Yücel Sönmez, Doğa Derneği Kurumsal İletişim Koordinatörü
e-posta: yucel.sonmez@dogadernegi.org
Tel: 0216 462 2724 / 0549 860 27 64