AKADEMİK TURİZM BÜLTENİ

Nazmi Kozak tarafından hazıllanan Akademik Turizm Bülteni hazırlandı

Anadolu Üniversitesi EMITT fuarında..
Kısa adı EMITT olan Doğu Akdeniz Uluslararasi Turizm ve Seyahat Fuarı'nın 15'incisi, 10-13 Şubat 2011 tarihlerinde TÜYAB Beylikdüzü Fuar ve Sergi salonlarında düzenleniyor. Anadolu Üniversitesi, EMITT fuarına, Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi'nin eşgüdümünde geniş bir organizasyon ile katılıyor. Üniversite bünyesindeki sayısı 30'dan fazla olan turizm, otelcilik, sivil havacılık, aşçılık, kabin hizmetleri, rekreasyon, karayolu ve demiryolu ulaştırması vb. alanlardaki önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora, sertifika, uzaktan öğretim programları ile müzeler, turizmle ilgili araştırma ve uygulama birimleri ve turizmle ilgili öğrenci kulüpleri fuar süresince 49 metrekarelik bir alanda ziyaretçilere tanıtılacak.

IX. Araştırma Yöntemleri Semineri, LykiaWorld Antalya'da..
2002 yılından bu yana geleneksel olarak her yıl düzenlenen Araştırma Yöntemleri Semineri'nin dokuzuncusu, 29 Ocak - 06 Şubat 2011 tarihleri arasında, Antalya'da LykiaWorld Antalya tatil köyünde yapılıyor. Ayrıntılı bilgi için bkz.


Barlas Küntay Turizm Araştırma Ödülü..
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği tarafından, derneğin kurucusu ve Onursal Başkanı merhum Barlas Küntay'ın anısını yaşatmak üzere verilmekte olan "Barlas Küntay Turizm Araştırma Ödülü"nün 2010-2011 döneminin konusunun "Türkiye'de Kongre Turizminin Gelişimi ve Geleceği" olarak belirlendi. 

'Charles Goeldner Recognition Award'..
Altıncısı, 24-29 Nisan 2012 tarihleri arasında Fethiye'de, LykiaWorld Ölüdeniz'de düzenlecek olan 'World Graduate Research Conference in Tourism, Hospitality and Leisure' kapsamında geleneksel olarak her kongrede verilen özel ödül, 2012 yılında University of Colorado at Boulder öğretim üyelerinden Prof. Dr. Charles GOELDNER adına verilecek. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgilerin önümüzdeki aylarda yapılacağı bildirildi. Prof. Dr. Charles Goeldner hakkında bilgi için bkz


'John Urry Recognition Award'..
İkincisi, 24-29 Nisan 2012 tarihleri arasında Fethiye'de, LykiaWorld Ölüdeniz'de düzenlenecek olan Interdisciplinary Tourism Research Conference kapsamında John URRY adına özel ödül veriliyor. Lancaster Üniversitesi'nde sosyoloji dalında öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Profesör Dr. Urry'nin turizm sosyolojisi alanında önemli çalışmaları bulunuyor. Prof. Dr. John URRY hakkında bilgi için bkz.
II. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması'na başvurular 31 Ekim 2010'da sona eriyor..


Birincisi geçen düzenlenen Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması'na başvurular 31 Ekim 2010 tarihinde sona eriyor. Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ile Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği'nin işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması'nda dereceye giren eserlere ödülleri 10-13 Şubat 2011 tarihleri arasında düzenlenecek EMITT fuarında verilecek. Ayrıca, finale kalan eserler EMITT fuarı süresinde sergilenecek.


Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar kitabı 10. baskıya ulaştı..
İlk baskısı 1994 yılında Anatolia Yayıncılık tarafından gerçekleştirilen Genel Turizm: İlkeler - Kavramlar kitabının 10'uncu baskısı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar kitabı ülkemizde turizm alanında 10'uncu baskıya ulaşan ilk kitap olma ünvanına da sahip oldu. Kitap, yayınlandığı 1994 tarihinden bu yana toplam 25 bin baskıya ulaştı.

Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Turizm Seminerleri dersi konferansları.. Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu'nde Turizm Seminerleri dersi Güz döneminde konferansları başladı. Ders sorumlusu Yrd. Doç. Dr. H. Rafet YÜNCÜ tarafından yürütülen konferansların programı şu şekilde: 05 Ekim 2010: Hatice Yıldırım (Anemon Eskişehir Genel Müdürü) "Otel Yönetimi"; 12 Ekim 2010: Cenk Özbay (Kahve Dünyası Bölge Müdürü) "Teorik ve Uygulamalı Kahve"; 19 Ekim 2010: Fehmi Köfteoğlu) "Eğitim Sonrasında İstihdam" ve 26 Ekim 2010 Zeynep Öziç, "Alaçatı'da Turizm".
"Alternatif Turizm Etkinliklerinin Koordinasyonu ve Entegrasyonu" başlıklı panel..

Muğla Verimliliği Artırma Projesi kapsamında Milli Prodüktivite Merkezi tarafından "Alternatif Turizm Etkinliklerinin Koordinasyonu ve Entegrasyonu" başlıklı bir panel düşenleniyor. 22 Ekim 2010 tarihinde Muğla'da, Şehit Fethi Bey İlköğretim Okulu'nda düzenlenecek panele konuşmacı olarak; Mehmet EVKURAN (Kültür ve Turizm Bakanlığı), Hayati NİZAMOĞLU (Muğla Ticaret Borsası), Prof. Dr. Metin KOZAK (Muğla Üniversitesi), Zafer CENGİZ (Turizm Uzmanı), Gülçin GÜNER (Alanya Turistik İşletmeciler Derneği) ve Hikmen SELÇUK (TÜRSAB) katılacaklar.

II.Turizmde İnsan Kaynakları Gelişimi Sempozyumu
İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İNKAY) ile Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nun ortaklaşa düzenlediği II.Turizmde İnsan Kaynakları Gelişimi Sempozyumu, 11-13 Mart 2011 tarihleri arasında Antalya'da yapılıyor. Ayrıntılı bilgi için bkz.
Turizme Yön Verenler Konferansları devam ediyor

Geçen dönem beş kez düzenlenen "Turizme Yön Verenler Konferansları"nın altıncısı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. 15 Ekim 2010 tarihinde düzenlenen konferansa, Sonar Araştırma Başkanı ve Sözcü Gazetesi Yazarı Hakan Bayrakçı, Ekin Yayın Grubu ve EMITT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu, SKAL İstanbul'dan Melike Doğruer, turizm profesyonelleri olarak Recep Arısoy ve Hüseyin Hakkı Kahveci katıldı.


TUROFED Turizm Raporu yayımlandı..
Türkiye Otelciler Federasyonu tarafından üç ayda bir hazırlanan Turizm Raporu yayımlandı. Ekin Grubu tarafından hazırlanan raporda Türkiye'de turizm sektörünün mevcut durumu ayrıntılarıyla ortaya konuldu. Raporda; turizmin yarattığı istihdamın oranı, konaklama yatırımlarının içeriği, otel çalışanlarının ortalama ücret düzeyleri, yöörelere göre ziyaretçi sayılarına ilişkin analizler, turizm ulaştırmasına ilişkin değerlendirmeler, otel maliyetlerine etkin eden unsurlar başka olmak üzere pek çok konuda değerlendirmeler yer alıyor.

Anadolu Üniversitesi'nde Kabin Hizmetleri Programı açıldı..
Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı Güz döneminde Kabin Hizmetleri Programı açıldı. Havayollarına host ve hostes yetiştermeyi amaçlayan programa ÖSYM Ek Yerleştirme Kontenjanı ile 100 öğrenci alınıyor.


15. Pazarlama Kongresi 26 Ekim 2010'da başlıyor..
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 15 Pazarlama Kongresi 26-29 Ekim 2010 tarihlerinde Kuşadası'nda düzenleniyor. Ana temasının “Bilgi ve İletişim Çağında Pazarlama ve Tüketici” olarak belirlenen kongrenin resmi web sayfası için tıklayınız.
'The Advances in Hospitality and Tourism Marketing and Management Conference'..


Boğaziçi Üniversitesi ile Washington Eyalet Üniversitesi'nin işbirliğinde 19-24 Haziran 2011 tarinde, istanbul'da "'The Advances in Hospitality and Tourism Marketing and Management Conference" konulu bir etkinlik düzenleniyor.


Birinci Türk Mutfak Kültürü Sempozyumu yapıldı..
Bilecek Üniversitesi tarafından düzenlenen Türk Mutfak Kültürü Sempozyumu'nun birincisi, 14-15 Ekim 2010 tarihlerinde Bilecekte gerçekleştirildi. Osmanlı Mutfak Kültürü'nün tartışıldığı sempozyumda sunulan çalışmalar için bkz.

Atılım Üniversitesi'nde Sivil Havacılık Yüksekokulu kuruldu..
Atılım Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak Sivil Havacılık Yüksekokulu kurulması; Millî Eğitim Bakanlığı'nın 23/8/2010 tarihli ve 15034 sayılı yazısı üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanun'un ek 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 27/8/2010 tarihinde kararlaştırıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde Turizm İşletmeciliği dalında doktora programı açıldı..


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü'ne bağlı olarak Turizm İşletmeciliği dalında doktora programı açıldı. Programa 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci alınmaya başlanacak.
Türkiye'nin en büyük grup ve zincir oteller araştırması..
Ekin Grubu tarafından 2001 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen "Türkiye'de Grup ve Zincir Oteller Araştırması-2010" tamamlandı. Araştırma bulgularına göre, 2010 yılı yerli grup/zincir sıralamasında Dedeman yurtdışında işlettiği oteller hariç, yalnızca Türkiye'deki 15 tesisi ile ilk sırada yer alıyor. Ayrıca Dedeman'ın yurtdışında Suriye, Bulgaristan ve Özbekistan'da işlettiği 6 tesisin daha bulunduğu biliniyor. Araştırmaya göre tesis sayısı itibariyle en büyük zincirler listesinde Dedeman'ı; Anemon, Rixos, Princess, Hilton, The Marmara, Limak, Paloma gibi gruplar izliyor. Bünyesinde üçten çok tesis bulunan marka ya da gruplar baz alınarak yapılan araştırma sonuçları, tesislerinin yatak kapasitesine göre ise en büyük zincir oteller sıralamasında birinci sırada 15 binin üzerinde yatak kapasitesi ile TUI'nin TTH'sinin yer aldığını gösteriyor. Sıralamada TUI Travel Hotels'i Rixos, Dedeman, Kaya, Crystal, WOW, Hilton, Paloma ve Limak gibi gruplar izliyor.


TYD'nin “Seçilmiş Veriler” kitapçığı yayımlandı
Kısa adı TYD olan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin “Türkiye Turizmi ile İlgili Seçilmiş Veriler 2009” kitapçığı yayımlandı. 31 sayfalık kitapçıkta Türkiye'ye yabancı ziyaretçi girişine ilişkin veri ve rakamlara yer veriliyor. TYD'nin kitapçığı buraya tıklanarak ulaşılabilir.


Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Klasik Arkeoloji Seminerleri..
Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Arkeoloji Seminerleri, 29 Eylül 2010 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Ortaçağ Arkeolojisi Anabilimdalı başkanı Doç. Dr. Ergün LAFLI tarafından "Smyrna?nın Soylu Yurttaşları ve Yaşantıları: İzmir Müzeleri Yüzük Taşları Kolleksiyonu" başlığı ile sunulan seminer ile başladı. Seminerler kapsamında; 8 Ekim 2010, Cuma, Prof. Dr. İlhan KAYAN, "Son Arastırmalar Isıgında Troia Jeoarkeolojisi" konulu semineri sundu. Önümüzdeki tarihlerde yer alacak seminerler ise şu şekilde sıralanıyor: 20 Ekim, Çarşamba, Arkeolog Nuray ÇIRAK, "2009 Yılı İzmir Demir Çelik Kurtarma Kazısı"; 3 Kasım 2010, Çarsamba, Jeolog Achilleas CHATZICONSTANTINOU, "Yunanistan'ın Kos Adası'nda Arkeolojik Bir Konteks İçinde Jeolojik Arastırmalar"; 24 Kasım 2010, Çarsamba, Arkeolog Aslı CUMALIOGLU, "Hadrianoupolis'ten Erken Bizans Mimari Plastik Ögeleri"; 8 Aralık 2010, Çarsamba, Yard. Doç. Dr. Aynur CİVELEK, "Dogu Sigillataları B (ESB) Grubu Üzerine Gözlemler"; 22 Aralık 2010, Çarsamba, Arkeolog Gülseren KAN SAHİN, "Hadrianoupolis Seramik Buluntuları"; 5 Ocak 2011, Çarsamba, Ögr. Gör. Dr. Ali Kazım ÖZ, "Hadrianoupolis Mozaik Buluntuları"; 19 Ocak 2011, Çarsamba, Arkeolog Eda GÜNGÖR, "Roma Döneminde Anadolu'da Pismis Toprak Kandil Sanatı"; 2 Subat 2011, Çarsamba, Dr. Gamze GÜNAY EDLE VON GRAEVE, "Ionia Bölgesi Hellenistik Dönem Pismis Toprak Kandilleri"; 16 Subat 2011, Çarsamba, Dr. Sylvia FÜNFSCHILLING, "Hadrianoupolis'ten Cam Buluntular".

Aksaray Üniversitesi'nde Şereflikoçhisar Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kuruldu..

Aksaray Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde Şereflikoçhisar Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu'nun kurulması; Millî Eğitim Bakanlığı'nın 24/9/2010 tarihli ve 17352 sayılı yazısı üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 27/9/2010 tarihinde kararlaştırıldı.

Anadolu'da Hellenistik Dönem Seramiği konulu çalıştay..
Dokuz Eylül Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Ortaçağ Arkeolojisi Anabilimdalı ile İzmir Fransız Kültür Merkezi tarafından ortak olarak düzenlenen “Anadolu'da Hellenistik Dönem Seramiği” başlıklı bilimsel çalıştay 12-14 Ekim tarihlerinde Edebiyat Fakültesi'nde ve İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleşecektir. Ayrıntılı bilgi için bkz.
Denizli'de “Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Verimli Kullanım Olanakları” paneli gerçekleştirildi

Denizli Verimliliği Artırma Projesi kapsamında; yenilenebilir, sürdürülebilir ve temiz enerji kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve bölgesel potansiyelden daha iyi yararlanabilme olanaklarını konunun yetkilileriyle ve uzmanlarıyla tartışmak amacıyla 8 Ekim 2010 tarihinde Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda “Denizli'de Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Verimli Kullanım Olanakları” paneli gerçekleştirildi.
DHMİ Trabzon Havalimanı Başmüdürlüğü'nde “Eğiticilerin Eğitimi” programı gerçekleştirildi

MPM Karadeniz Bölge Müdürlüğü tarafından 04-08 Ekim 2010 tarihleri arasında DHMİ Trabzon Havalimanı Başmüdürlüğü'nde “Eğiticilerin Eğitimi” programı gerçekleştirildi. Eğitim çalışması kapsamında; etkili iletişim becerileri, etkili sunum ve anlatım teknikleri, kişisel imaj, erişkin eğitimi, eğitim sürecinin bileşenleri ve eğitim-öğretim teknikleri gibi konular üzerinde duruldu. Uygulama ve değerlendirme çalışmaları ile de konu pekiştirildi. Beş gün süren eğitime; Samsun-Çarşamba, Amasya-Merzifon, Sıvas, Tokat illerindeki Devlet Hava Meydanları İşletmelerinde Müdür Yrd., Şef, Teknisyen ve Memur kadrolarında görev yapan çalışanlardan oluşan 24 kişi katıldı.

TAMAMLANAN TEZ CALISMALARI (Bolum sorumlusu: Hatice GUCLU)
Aciklama: "Tamamlanan Tez Calismalari" ve "Devam Eden Tez Calismalari" bolumleri, Kasim 2005 tarihinden itibaren Hatice GUCLU NERGIZ tarafindan hazirlanmaktadir. Tez calismalari ile ilgili duyurularinizi "hguclu@anadolu.edu.tr" adresine gondermenizi bekliyoruz. Tamamlanan tez calismalarinin ozleri Anatolia: Turizm Arastirmalari Dergisi'nin izleyen sayisinda yayimlanmaktadir.
________________________________________
Emine KALE
Konaklama İşletmelerinde Örgüt İçi Faktörlerin Yenilik ve Yaratıcılık Performansına Etkileri
Doktora Tezi
Danışman: Prof. Dr. A. Asuman AKDOĞAN
Kayseri: Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Kabul Tarihi: Eylül 2010
GOREVE ATANMA
________________________________________
Prof. Dr. Akın AKSU, yürütmekte olduğu Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürlüğü görevine tekrar atandı.

Doç. Dr. Nazmi KOZAK, Anadolu Üniversitesi Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi Müdürlüğü görevine atandı.

Yrd. Doç. Dr. H. Rafet YÜNCÜ, Anadolu Üniversitesi Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi Müdür Yardımcılığı görevine atandı.
YENI YAYINLAR
________________________________________
Genel Turizm: İlkeler - Kavramlar
10. Baskı
Nazmi Kozak - Meryem A. Kozak - Metin Kozak
Ankara: Detay Yayıncılık
16x24 cm., 192 sayfa
ISBN: 978-975-832-6303
Fiyatı: 9,75 TL.

Managing and Marketing Tourist Destinations:Strategies to Gain a Competitive Edge
1. Baskı
Metin Kozak ve Seyhmus Baloglu
New York: Taylor & Francis Group
16x24 cm., 242 sayfa
ISBN: 978-0-415-99171-1
Fiyatı: 70 Euro

Türkiye Turizmi ile ilgili Seçilmiş Veriler-2010
İstanbul: Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği
15,5x21,5 cm., 32 sayfa
Turizm Pazarlaması
3. Baskı
Nazmi Kozak
Ankara: Detay Yayıncılık
16x24 cm., 1
ISBN: 978-975-8969-69-2
Fiyatı:12,50 TL
Yönetici Bakış Açısı ile İşyerinde Romantizm: Örgüt ve Çalışanlar Açısından Değerlendirme
1. Baskı
Yrd. Doç. Dr. Ebru Günlü
Ankara: Detay Yayıncılık
Sayfa Sayısı 160
14,5 x 21,5, 160 sayfa
İSBN 978-605-5681-29-6
Fiyat 10.00 TL
Turizm Ekonomisi
3. Baskı
Ozan Bahar / Metin Kozak
Ankara: Detay Yayıncılık
16x24 cm, 240 sayfa
ISBN: 975-896967-6
Fiyatı:8,5 TL