AJANSA PROJE YAĞDI

Yılmaz Kurt, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve etkinlikleri hakkında bilgi verdi

TURİZMİN SESİ


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, kentin tanıtımı amacıyla, başvuran 2 bin 329 projeden 518'inin kabul edildiğini belirterek, ''Bugüne kadar yaklaşık 122 milyon lira harcama yapıldı. Bunun 35-40 milyon lirası tarihi eser onarımına aktarıldı'' dedi.
Kurt, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve etkinlikleri hakkında bilgi verdi.

Toplam 136 personeli olan Ajansın 2008 yılında tahmini gelir bütçesinın 285 milyon lira olarak düşünülmesine karşın gerçekleşen gelirin 78 milyon lira olduğunu ve yılın 40 milyon 374 bin TL harcamayla kapatıldığını belirten Kurt, 2009 yılında da 805 milyon liralık bir gelir öngörüldüğünü, ancak 259 milyon liralık gelirin 82 milyon lirasının harcandığını anlattı.

Kurt, Ajansın kurulduğundan bugüne kadar yaptığı harcamanın yaklaşık 122 milyon lira olduğunu belirtirken, ''Bunun yaklaşık 35-40 milyon TL'lik kısmı UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Türkiye'nin değişik yerlerindeki tarihi eserlere aktarılmıştır. Bu rakam da düşüldüğünde Ajansın reel olarak 2008-2009 yılında harcadığı para yaklaşık 80-85 milyon TL aralığındadır'' dedi.

Kültür Başkenti Ajansının, misyonunu yerine getirebilmesi için kendisine kentsel projeler ve kültürel miras, kültür sanat, turizm ve tanıtma olmak üzere üç temel stratejik alan belirlediğini belirten Kurt, kültürel mirasla ilgili Koordinasyon Kurulunun, 2009 yılında bütçesinin yüzde 70'inin, 2010 yılında da yüzde 60'ının, birinci stratejik alana ayrılmasını kabul ettiğini kaydetti.

AYASOFYA'DAKİ İSKELE SÖKÜLÜYOR
Yılmaz Kurt, Ayasofya'da kaynak yetersizliği nedeniyle restorasyonunun tamamlanamaması nedeniyle 2003 yılından beri kurulan iskelenin kaldırılamadığını, Ajansın verdiği maddi destekle bu restorasyonun tamamlanarak iskelenin sökülmeye başlandığını bildirdi.

İkinci alanda Kültür sanat etkinlikleri ve faaliyetlerinin planlanmasının yer aldığını, ayrıca turizm ve tanıtma alanında da planlanan faaliyetlerin yürütüldüğünü belirten Kurt, tüm bu faaliyetlerle ilgili Ajans kurulduğunda kamuoyuna yaptığı proje çağrısı üzerine 15'e yakın disiplinde proje başvurusu yapıldığını bildirdi.

Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, Ajansın ''önceden öngörülemeyen bir proje sağanağı altında kaldığını'' belirterek, şunları kaydetti:
''Ajansa 2 bin 329 adet proje geldi. Bu projelerin rakamsal tutarı 3 milyar 271 milyon TL'dir. Ajansı en çok yoran ve çalışmasını kilitleyen noktalardan birisi bu. Bu projeler Ajansın mevcut kuruluş yasası, yönetmeliği ve yönergeleri çerçevesinde ilgili komite tarafından değerlendirildikten sonra Yürütme Kuruluna getiriliyor.

Kurul da o alandaki uzmanların görüşleri doğrultusunda projeleri 2010 programına dahil ediyor veya etmiyor. Bu süreçte yaklaşık bin 824 proje değerlendirildi. Bunlardan 518'i İstanbul 2010 programına dahil edildi. 1306 proje reddedildi. Kabul edilen projelerin toplam bütçesi ise 396 milyon 391 bin 810 TL.''

Başvuruların 100'ünün Ajansa, 11'inin sivil toplum kuruluşlarına, 60'ının üniversitelere, 34'ünün belediyelere, 89'unun kamu kuruluşlarına, 76'sının ticari işletmelere, 49'unun da şahıslara ait olduğunu belirten Kurt, ''Projelerin yüzde 68'i kentsel kültürel mirasa ilişkin, yüzde 32'si de kültür sanat ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin'' dedi.

AKM 2010'A YETİŞMİYOR
Yılmaz Kurt, İstanbul 2010 Kültür Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yer alan en önemli projelerden birisinin de Atatürk Kültür Merkezi'nin yenilenmesi olduğunu ve buranın yıkılmadan yenilenmesi için hazırlanan projelerin Koruma Kurulu tarafından onaylandığını ve uygulama ihalesinin yapıldığını belirtti.

İhale kararının onaylanmasının ardından, sözleşme yapılacakken, açılan dava üzerine mahkemenin yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini belirten Kurt, bu kararın ardından İstanbul'un kültürel mekan ihtiyacı ve binanın mimari önemi göz önünde bulundurularak, uygulamaya devam edebilmek için ilgili taraflarla görüşmeler yapıldığını ve projelerin revize edilmesi konusunda mutabakat sağlandığını anlattı. Kurt, 30 Eylül 2009 tarihi itibariyle proje revizyonlarının Koruma Kuruluna teslim edildiğini belirterek, ''Ajans olarak AKM'nin yenilenmesi için gerekli kaynağı ayırdık. Ancak modern Cumhuriyetin en parlak yapılarından birisi olacakken mahkeme kararıyla durduruldu'' dedi.