ADINIZI TARİHE YAZDIRIN

Perge Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı ile ortak hazırladıkları bir program çerçevesinde küçük bağışlar toplayarak, sütunları onardıklarını belirtti

TURİZMİN SESİ


Perge'de birinci önceliklerinin restorasyon ve mevcut eserleri korumak olduğunu belirten Abbasoğlu, bağışlarla şimdiye kadar 70 sütunun onarıldığını dile getirdi. Başlattıkları kampanya ile yıkık haldeki sütunları ayağa kaldırdıklarını anlatan Abbasoğlu, şunları söyledi: "Bir sütunun onarımı 2 bin-2 bin 200 TL civarında.

Bu sütunların kaideleri genellikle eksik oluyor. Sütun kaideleri o dönemde Marmara Adası prokonnesos mermerinden yapılmış. Biz de onarım için mermeri Marmara Adası'ndan getirtiyoruz. Yani orijinal malzeme kullanıyoruz. Sütün tek bir parça olursa onu ayağa kaldırmak biraz daha ucuza oluyor.

Ama bazısı 20-30 parçadan oluşuyor. Dolayısıyla onları birleştirmek daha pahalıya mal oluyor. Ödenek bulunabilirse her yıl 30-40 sütunu onarabiliriz. Bağış yapanların isimlerini de antik geleneğin devamı olarak küçük bir plaketle ölümsüzleştiriyoruz. Antik çağda kente bağışta bulunanlarla, kente birtakım yapılar yaptıranların isimlerine hazırlanan yazıtta yer verilirdi." Prof Dr. Haluk Abbasoğlu, Perge Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu için projelerinin hazır olduğunu ifade ederek, restorasyon projesinin hayata geçirilebilmesi için 8 milyon dolara ve 6 yıla ihtiyaçları olduğunu vurguladı.