ADANA TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Dünya Tiyatro Günü'nün “anlayış, dostluk, birlik ve beraberlik perdesi”ni açma günü olduğunu söyledi

TURİZMİN SESİ
HABER MERKEZİ-Sabancı Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen 14. Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Başkan Yardımcısı Hüsnü Paçacıoğlu, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin'in katılımıyla gerçekleşen törenle kapılarını sanatseverlere açtı.

Açılışta konuşan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tiyatronun Adana ile bir kez daha buluşmasından mutluluk duyduklarını belirterek şunları söyledi: “14'üncü Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali her yıl gelişen içeriği ve artan seyircisi ile Adana'nın marka değerine katkı sağlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, bu sorumluluğu üstlenen, Türkiye'nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen uluslararası festivallerin uluslararası başarısından büyük onur duyuyorum. Böyle anlamlı bir festivali hayata geçiren Devlet Tiyatroları'na, Sabancı Vakfı'na ve festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Adana, Tiyatro Festivali ile İstanbul'a örnek oldu
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Dünya Tiyatro Günü'nün “anlayış, dostluk, birlik ve beraberlik perdesi”ni açma günü olduğunu da söyleyerek şöyle dedi: ”14 yıl önce bu festivali hayata geçirdiğimizde, amacımız, Adanamız'ı bir kültür sanat merkezine dönüştürmek, Adana halkını kültür sanatla buluşturmaktı. Adanalılar, ilgileri ve desteğiyle festivali bugünlere getirdi. Her yıl şehrimizde adeta bir 'tiyatro seferberliği' yaşanıyor.”

Festival biletlerinin üç saat gibi kısa bir sürede tükendiğini söyleyerek festivale gösterdikleri ilgi için Adanalılar'a teşekkür eden Güler Sabancı, “Daha çok kişiye ulaşabilmek için açılış ve kapanış performansları ile festivalimiz herkese açık, gerçek bir şenliğe dönüştü. Festivalimiz o kadar başarılı oldu ki, diğer festivallere de örnek oldu. İstanbul'un Adana'nın sokaklara taşan festivalini örnek alarak, tiyatro festivalini sokağa taşıması bizim için büyük mutluluk. Başka festivallere örnek olmamız, takdir edildiğimizi gösteriyor. Festivalimizde her yıl örnek olacak yeni projelere imza atmaya, festivalimizi her yıl daha iyiye götürmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin de, 1998'den bu yana festivale katkıda bulunan Sabancı ailesine ve Sabancı Vakfı'na teşekkür ederek şunları söyledi: “14'üncüsünü gerçekleştirdiğimiz Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, hoşgörü, dostluk, barış ve farklılıkların aynı sahnede ifade edilmesine bir kez daha ev sahipliği yapacak. İlk yılın heyecanı, sevinci ve coşkusuyla yerli yabancı en seçkin tiyatro topluluklarını seyircimizle buluşturacağız. Bizimle bu heyecanı paylaşan Adana halkına teşekkür ediyoruz.”

Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü Haldun Dormen'e
Festival kapsamında, tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi, Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Haldun Dormen oldu. Festivalin açılışında sanat yaşamına dair kısa film gösteriminin ardından Haldun Dormen'e ödülü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı tarafından takdim edildi.

Studio Festi ile “Büyülü Düşlerin Dünyası”na yolculuk
Festivalin açılışına, İtalyan Studio Festi Grubu'nun Seyhan Nehri üzerinde gerçekleştirdiği “Büyülü Düşlerin Dünyası” isimli gösterisi damgasını vurdu. Geçtiğimiz yıllarda festivalin açılışında, “Elementlerin Uyumu” ve “Suyun Senfonisi” isimli gösterileriyle izleyicilerin beğenisini kazanan İtalyan Studio Festi grubu, bu yıl da festivale özel olarak yepyeni bir gösteri tasarladı. Grup, Seyhan Nehri üzerindeki 300 metrelik çelik halat üzerinde sergiledikleri “düşler” temalı danslar ve şovlarla nefes kesti. Studio Festi, “Büyülü Düşlerin Dünyası” gösterisiyle izleyicilere heyecanlı ve keyifli dakikalar yaşattı.

Rakamlarla Adana Tiyatro Festivali Açılışı
Adana Tiyatro Festivali'nin 27 Mart'taki açılışı için 350 kişilik büyük bir ekip görev aldı ve 15 tır ekipman kullanıldı. Studio Festi gösterilerinde yer alan dev balonlar için 950 metreküp helyum gazı kullanılırken, festival alanına 12 kilometre kablo döşendi. İzleyicilerin açılışı takip edebilmeleri için 450 metrekarelik görüntü perdesi kuruldu.

Adana tiyatroya doyacak
Festival, bir ay boyunca Türkiye'den 17, yurt dışından 5 tiyatro topluluğunun sergileyeceği 22 oyun ile sanatseverleri tiyatronun büyülü dünyasına çekecek. Festival kapsamında, Sadri Alışık Tiyatrosu'nun “Keşanlı Ali Destanı”, Dostlar Tiyatrosu'nun “Ben Bertolt Brecht”, Duru Tiyatro'nun “Sondan Sonra”, Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu'nun “Düğün”, Shaman Dans Tiyatrosu'nun “İstanbul”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın “Şark Dişçisi”, Ankara Devlet Tiyatrosu'nun “Elma Hırsızları”, “Soğuk Bir Berlin Gecesi” ve “Sırça Kümes”, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun “Sidikli Kasabası” ve “Kırmızı” oyunları sergilenecek. Festivale Belçika'dan katılan Chaliwate Tiyatrosu “Josephina”, İspanya'dan Kulunka Tiyatrosu “Andre ve Dorine” ve Çin Çocuk Operası “Küçük Kırmızı Çiçekler” oyunlarını sergileyecek. Oyunlara Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi ev sahipliği yapacak.

Festivale genç bakış
Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, bu yıl ilk kez genç tiyatroculara kapılarını açıyor. Bursa Devlet Tiyatrosu “Tek Kişilik Yaşam”, Altıdan Sonra Tiyatro “444”, 0.2 Tiyatro Topluluğu “Limonata”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Kontrabas” ve “Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun”, “Ve Diğer Şeyler” Tiyatro Topluluğu “Yüzyılın Aşkı” adlı oyunları tiyatro severlerle buluşturacak. Genç tiyatrocuların oyunları, alternatif tiyatro örneklerinin sunulduğu Adana Devlet Tiyatrosu'nun sahnesi “Fuaye Sahne”de oynanacak. 2005 yılından bu yana ikinci ayağı İstanbul'da gerçekleştirilen organizasyonda, 6 tiyatro oyununun Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sergilenmesiyle, İstanbullu sanatseverler de tiyatro coşkusuna ortak olacak.

Sokak gösterilerinin ev sahibi: Taşköprü
Şehrin simgesi olan iki bin yıllık tarihi Taşköprü, sokak gösterilerine ev sahipliği yapacak. 7 – 15 Nisan 2012 tarihleri arasında Taşköprü üzerinde, Hacivat – Karagöz, pandomim, dans, müzik, halk dansları, kukla ve ateş gösterileri düzenlenecek. Canlı heykeller ve hat sanatı sergileri ise Taşköprü'ye renk katacak.

14. Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin kapanışı, 29 Nisan 2012'da bir sokak gösterisi ile yapılacak. Geçtiğimiz yıl “Malaya” adlı gösteriyle sıra dışı bir performans sunan Hollandalı Close Act Grubu, Atatürk Parkından başlayarak Tren Garına kadar olan güzergahta “Pi Leau” adlı sokak gösterisini sunacak. Bir ay süren tek uluslararası tiyatro festivali olan Adana Tiyatro Festivali, Adana'yı tiyatroda dünyanın buluşma noktası yapıyor. Festivalde 13 yılda, dünyanın her kıtasından gelen yabancı topluluklar ile Türkiye'nin özel tiyatro grupları, şehir tiyatroları ve Devlet Tiyatroları ekipleri, 221 farklı oyunu 250 bini aşkın sanatseverle buluşturdu.