TURİZMİN SESİ
Geçtiğimiz hafta sonu Adalar Belediyesi Meclis Salonunda ne meclis üyeleri vardı nede imar,çevre, iskan gibi tartışma konuları. Bu kez bir ilk yaşandı ve meclis koltuklarında AKP ve CHP'lilerin yerini felsefeciler aldı ve felsefede özgürlük ve özgürlükler i tartıştılar.
Yeditepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü ile Adalar Belediyesi işbirliği ile organize edilen Adalar'da Felsefe etkinlikleri Felsefe Bölümü hocalarından Prof. Dr. Doğan Özlem'in Özgürlük ve Özgürlükler başlıklı sunumu ile başladı. Büyükada'da bulunan Adalar Belediyesi Meclis salonunda yapılan etkinliğe Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saffet Babür, Üniversitenin Tarih Bölümünden Prof. Dr. Erdal Yavuz'un yanı sıra akademisyenler öğrenciler ve Ada sakinleri katıldılar.
Etkinlik başlangıcında konuşma yapan Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu bu koltuklarda felsefecilerin oturuyor olmasının çok sevindirici olduğunu söyledi ve ekledi bu salonda ilk defa ilçenin sorunlarını tartışmayacağız , felsefe yapacağız. Ayrıca özellikle bu etkinliğin çok kültürlülüğün, harmoninin sembolü olan Adalar İlçesinde yapılmasının da daha da anlamlı olduğunu söyledi.
Meclis yeni kavramlara tanık oldu. Bu kez imar iskan gibi belediye meclislerinde sık kullanılan kavramlar yerine ontoloji metafizik epistemoloji gibi felsefe kavramları konuşuldu. Mecliste sık rastlanan siyasi tartışmalarda adı geçen siyasi isimlerin yerini felsefe tarihinden Kant, Hegel, Aristoteles ve Platon aldı.
Moderatörlüğünü Porf. Dr. Saffet Babür'ün yaptığı etkinlikte Özgürlük ve Özgürlükler başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. Doğan Özlem özgülük sözcüğünün etimolojik yapısından ve birçok dildeki anlamından yola çıkarak ontolojide ve metafizikte, teolojik-dinsel alanda, modern doğa bilimlerinde, ahlak felsefesinde, hukuk felsefesinde ve son olarak modern siyaset felsefesindeki özgürlük kavramına olan yaklaşımlardan ve felsefe tarihindeki temel tartışmalardan bahsetti.
Etimolojik yaklaşımın her zaman doğru sonuçlara götürmemesine rağmen dillerdeki farklı anlam ve kullanımlara bakıldığında bir yerlere varılabileceğini söyleyen Özlem özgür sözcüğünün Arapçada hür olarak karşılandığını bununda köle statüsünde olmayan kişi, yani soylu ve seçkin kişi anlamında kullanıldığını, Farsçadaki azad soyu sopu olan önemli ve değerli olan, asilzade anlamına geldiğini, Latincede ise liberin yine köle olmayan, evlat, soyu belli, asilzade anlamına geldiğini, İngilizcedeki free ve Almancadaki freiherrin ise asalet belirten, hür olan, asil, efendi gibi anlamlara geldiğini ifade etti. Türkçede 1830larda Arapça kökenli hürriyet rastladığımızı 1930da ise Türk Dil Kurumu'nun çabası ile Orta Asya Türkçesinde yer alan ve yine yiğit soylu güçlü anlamlarına gelen özgür ifadesi dilimizde yerini aldığını söyledi.
Özlem Tüm bu anlamlara ve kullanımlara bakıldığında özgür ün hiçte bugün algıladığımız ve kullandığımız anlama gelmeyen kökensel yapıları olduğunu fark ediyoruz. Çağdaş anlamda kendi akıl ve iradesiyle kararlar veren, seçimler yapan gibi bir anlayışı tüm bu etimolojik yapılarda göremiyoruz dedi.
Felsefe tarihinde ise Antik Yunandan günümüze kadar çeşitli felsefe disiplinleri içinde özgürlük kavramının yerine değinen Özlem ontolojide bir şeyin kendisi olması ya da kendisi dışındaki bir şey tarafından belirlenmemiş olması olarak tanımlandığını, teolojik alanda çeşitli yaklaşımlarla birlikte tanrısal iradenin belirleyiciliği ve insan iradesi gibi kavramlarla açıklandığını söyledi.
Yeniçağdaki bilimsel gelişmelerin ise modern doğa bilimleri alanında doğacı-determinist yaklaşımların ön plana çıktığını, ahlak alanında ise antik çağda temel bir sorun olarak görülmediğini fakat ahlak yaklaşımları içinde bu alana giren fikirlerin yer aldığını söyledi. Ayrıca Spinoza'dan Kant'a kadar birçok felsefecinin ahlak alanında yaptığı çalışmalarla özgürlük, irade ve akıl gibi kavramlar aracılığı ile özgürlüğü bir sorun olarak değerlendirildiğini belirtti.
Çağdaş siyaset felsefesinde ve hukukta ise iki temel yaklaşımın olduğunu söyleyen Özlem çeşitli alanlarda birey hak ve özgürlüklerin savunucusu olan liberal yaklaşım ile eşitlikçiliği daha fazla ön plana çıkaran toplumsal özgürlükçü yaklaşımın savunucusu sosyalist fikrilerin bu alandaki temel yaklaşımlar olduğunu söyledi. Etkinlik Özlem'in yaptığı sunumun ardından soru ve tartışmayla devam etti.
Etkinlikler devam edecek
Adalar'da Felsefe etkinliklerini organize eden Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saffet Babür Adalar Belediyesi desteğiyle yaptıkları etkinliklerin farkı konu ve başlıklar ile konuşmacılarla devam edeceğini hedefin sadece akademik dünya olmadığını felsefeye ilgi duyan herkesin etkinliklere katılabileceğini söyledi. Adalarda Felsefe ile ilgi bilgi almak isteyenlerin 0 216 578 06 94 nolu telefondan yada sbabür@yeditepe.edu.tr mail adresinden bilgi edinebileceğini söyledi.