Acentaları yok ve önemsiz saymak ekonomik olarak bir felakettir

Lite Tur'un sahibi Cüneyt Tansu Demir Thomas Cook’un İflasıyla ilgili açıklama yaptı

TURİZMİN SESİ


Günümüz koşullarında acentacılık mesleğimizin hem ulusal hem de uluslararası ortamda ne derece zorlu bir süreçten geçtiğini, sürekli ifade ettiğim üzere, hepimiz yaşamış olduğumuz tecrübelerle görmüş bulunuyoruz.2,1 milyar dolar borcunu yapılandırmayı başaramayarak İflas eden İngiliz seyahat şirketi Thomas Cook ülkemize de 700 bin civarında turist taşımaktaydı. Hem şirketin bizdeki Hotel borçları, hem de taşıdığı yüksek sayıdaki turistin bundan sonraki akıbeti belirsizliğini korumaktadır. Gerçi Bakanlığımız, Thomas Cook firmasından alacağı olan Hotel ve servisçilere kredi açarak destek olacağını açıklayıp bir nebze de olsa moral olmuştur.

Burada dikkatlerinizi çekmek istediğim ana konu, sürekli yinelediğim acentacılığın geçtiği en zor dönem olduğu gerçeğinin altını çizmektir. Ülkemizin 2015-2017 yıllarında yaşadığı olağanüstü dönem en çok bizim sektörümüze zarar vermiş, sektörümüz büyük bir kırılma yaşamış, sermaye gücünü kaybetmiştir. Burada Thomas Cook’unda altını oymuş olan, belki iç yönetimdeki basiretsizlik ve kaynak bulmada gecikmiş olmasının yanı sıra, artık insanların seyahat planlarını kendilerinin yapmaya yönelmesi, İnternetteki booking (rezervasyon) sistemleri, sosyal medya ve e-turizm sitelerinde uçak bileti dahil her şeyin daha ucuza bulunmasını sayabiliriz.

ACENTALIK MESLEĞİMİZ GLOBAL BAZDA BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYADIR
Burada en önemli ve teknik konu, şehir otelleriyle ülkelerin dolmadığı gerçeğidir. Yaygın ve verimli bir turizm anlayışı ancak acentaların lokalde sunduğu programlarla mümkündür. Şahsa ve şirketlere özel turizmden tutunda, din ve sağlık turizmi, etkinlik turları, büyük volümlü hareketler, aktif pazarlama ve yeni destinasyon keşif ve yönlendirmeleri için halen sektörün bel kemiği turizm acentalarıdır.

Bizim sektörde en önemli görevimizden biri de  devletlere ve sermaye şirketlerine bunun önemini bıkmadan usanmadan söylemek olmalıdır. Turizm acentaları olmazsa organize seyahatlerin olmayacağını, büyük ve istikrarlı  döviz girdilerinin olmayacağını, turizm acentalarının pazarlama ve servis paydaşlarının büyük zarar göreceğini, kitle turizminin sekteye uğrayacağını anlatmalıyız. Acentaları yok ve önemsiz saymak ekonomik olarak ta bir felaket getirecektir.

Sevgili meslektaşlarım evet hepimiz zor günlerden geçiyoruz ama umudumuzu kaybetmeden, özellikle ülkemiz için hayati önem taşıyan turizm acentacılığı görevimizi daha büyük duyarlılıkla ve sorumlulukla sürdürme zamanıdır.. Bütün zorlukları beraber aşacağımız inancını taşımamız lazımdır. 

En içten sevgi ve saygılarımla,
Cüneyt Tansu Demir

Yükselen TÜRSAB Başkan Adayı