Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan öncülüğünde aslı korunarak modern çağın ihtiyaçlarına göre restore edilen tarihi binanın Abdülhamit Han’ın adını taşıyan tuğrası yıllar sonra bulunarak yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Tarihi binanın açılışını yapacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülhamid Han’ın tuğrasını özel olarak ‘Hünkar Kapısı’ olarak bilinen bölüme yerleştirecek. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Türkiye Belediyeciliğinin atası bu tarihi mekandır. Bu belediyenin temellerinde iki yenilikçi padişahın irade harcı var. Birisi Tanzimat Fermanı’nı ilan eden Sultan Abdülmecid Han, diğeri ise binayı inşa eden ll. Abdülhamit Han’dır. Biz bu binayı tekrar hizmete açarak Abdülhamit Han’ın tuğrasını düştüğü yerden kaldırdık” diye konuştu.
Abdülhamit Han’ın Binası Yenilendi
Osmanlının Batıya yönelişinin yüzü olarak Abdülhamit Han tarafından inşa ettirilen Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk belediye başkanlık binası, 158 yıl aradan sonra yeniden hizmet vermeye hazırlanıyor
TURİZMİN SESİ
Beyoğlu Belediyesi, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit Han döneminde yapılan 158 yıllık tarihi başkanlık binasına yeniden kavuştu. 7 Haziran 1858 tarihinde “6. Daire” adıyla kurulan tarihimizdeki ilk belediye olan Beyoğlu Belediyesi’nin başkanlık binasında 3 yıl önce Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan öncülüğünde başlayan restorasyon, koruma ve işlevlendirme çalışmaları 13 milyon Lira yatırım ile tamamlandı. Tanzimat Dönemi’nden kalan ve aslına uygun modern çağın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde restore edilen başkanlık binasının açılışı Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Türkiye’nin ilk belediyesi olan Beyoğlu Belediyesi’nin 158 yıllık binasını temelden çatıya kadar koruyarak yenilediklerini belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan “Bu binayı yenilerken ilçede yapılan dönüşümün standartlarını da belirledik. Binalarını yenileyecek her bir mülk sahibi için bir örnek oluşturduk.” dedi.
Yeni Türkiye’nin gereklerine göre yapıldı
Şişhane’deki tarihi bina 2012 yılına kadar 158 yıl şehircilik ve idare hizmetlerinin merkezi oldu. Tanzimat Dönemi’nde Edovard Blacque Bey’in 6. Daire Reisliği döneminde (1879-1883) İtalyan Mimar Barborini tarafından yapılan binadaki yenileme çalışmaları; Ahmet Misbah Demircan’ın 2. döneminde Türkiyeli mimar ve mühendisler tarafından projelendirildi ve uygulandı. Tanzimat’ın ürünü olan bina Yeni Türkiye’nin gereklerine göre yenilendi. Atıl alanlar dönüştürüldü, kapalı bulunan Hünkar Kapısı kullanıma açıldı.
Beyoğlu’na paha biçilemez bir değer kazandırıldı
Beyoğlu’na 158 yıl hizmet üreten yapı aslına uygun olarak korunurken, zaman içinde oluşan tahribat giderildi. Binanın bulunduğu bölgeye merkez olma niteliği pekiştirildi. Binaya belediye hizmetlerinin gerektirdiği fonksiyonlar eklendi. Mimari belge niteliği taşıyan yapı formu ortaya çıkarılırken Tanzimat Dönemi mimarisi ve 21. Yüzyıl ihtiyaçları arasında uyumlu bir ilişki kuruldu. Beyoğlu’na paha biçilemez bir ekonomik değer kazandırıldı. 2012 yılına kadar 2.400 metrekare kapalı alanda hizmet veren Beyoğlu Belediye binası, boş alanlara mimari ve mühendislik çalışmalarıyla işlev kazandırılmasından sonra 7.000 metrekare kapalı alanı olan çok fonksiyonlu bir hizmet kompleksi kimliği kazandı.
Belediye Binası Kültür-Sanat-Düşünce Dünyasına da hizmet verecek
Bina cephesi, çevresi ve içinde gerçekleştirilen çalışmalarda resterasyon prensiplerine azami düzeyde riayet edildi. Yenilenen Beyoğlu Belediye binasında; meclis salonu, fuaye alanı, başkanlık, toplantı odası, konuk ağırlama salonu, başkan yardımcısı odaları, müdürlükler, hizmet birimleri, dış ilişkiler ofisi, meclis grup odaları, sanat galerisi, resepsiyon, kafeterya ve restaurant gibi birimler bulunuyor. Günün gereklerine uygun biçimde restore edilen binada, sempozyumlar, sergiler, uluslararası ağırlamalar ve resepsiyonlar gibi organizasyon ve etkinlikler gerçekleştirilebilecek.
Yeni Türkiye vizyonunun eseri
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye’nin ilk belediyesi olan Beyoğlu Belediyesi’nin 158 yıllık binasını temelden çatıya kadar koruyarak yenilediklerini belirterek “Mirasımız olan değerleri gün yüzüne çıkardık. Değerlerimiz ve vizyonumuzu birbiriyle kavuşturduk” dedi. Beyoğlu Belediye Binası’nın çok boyutlu hedeflerin ve yeni Türkiye vizyonunun eseri olduğunu ifade eden Demircan şunları söyledi:
“Salt bir belediye binası yenilemesi yapmadık. Ülkemizin ‘kökü mazide ati’ kimliğini önemli bir eserle güçlendirdik. Tarihi mirasımızı koruyarak yaşattık. Modern altyapıyla bu mirası geliştirdik. Mekân fonksiyonlarını bilgi teknolojilerinden faydalanarak zenginleştirdik. Beyoğlu’nun her tarafında devam eden dönüşüm programları için bir rehber, bir model oluşturduk. Şehir hizmetleri ile kültür–sanat ve düşünce faaliyetlerine aynı çatı altında etkileşim imkânı sağladık. Milletimizin gelişen yaşam standartlarına uygun olarak kamusal hizmet standartlarının çıtasını yükselttik.”
“Abdülhamit Han’ın tuğrasını düştüğü yerden kaldırdık”
“Türkiye Belediyeciliğinin atası bu belediyedir desek yeridir” diyen Demircan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu belediyenin temellerinde, iki yenilikçi padişahın irade harcı var. Birisi Tanzimat Fermanını ilan eden Sultan Abdulmecid Han’dır. Bir diğeri ise belediyenin kurulmasından sonra, bugün yenileyerek açtığımız binayı inşa eden Sultan II. Abduhamit Han’dır. Temel güçlendirmesi için kazılara başladığımızda, kanaatimce Beyoğlu’ndaki en önemli hazinelerden birini bulduk. Bir kuyuya atılmış, üstü bir sürü malzeme ve toprakla kapatılmış bir tuğra ile karşılaştık. Yaptığımız incelemelerden sonra tuğranın Sultan Abdulhamit han adına çekilmiş olduğunu tespit ettik. Tuğrayı düştüğü yerden kaldırdık. Atıldığı yerden çıkardık. Ebediyete kadar Türkiye Cumhuriyeti bayrağı altında yaşasın diye Belediyenin Hünkâr kapısı üzerindeki yerine yerleştirdik.”
“Dönüşüme örnek oluşturduk”
Beyoğlu sınırlarındaki bütün tarihi binaların korunarak yaşatılması için dönüşümün şart olduğunu vurgulayan Demircan, bu binayı yenilerken dönüşümün standartlarını da belirlediklerini söyledi. Binalarını yenileyecek her bir mülk sahibi için bir numune oluşturduklarını dile getiren Demircan “Tarlabaşı, Okmeydanı, Sütlüce ve Kasımpaşa’da on binlerce insanı ilgilendiren dönüşüm projelerimiz ilerliyor. Bu semtlerin dönüşümünün hangi standartlarda yapılacağı sonuçta vatandaşlarımızın nasıl binalarda ve nasıl bir çevrede yaşayacağına da yine bu bina ile bir örnek oluşturmak istedik,” diye konuştu.