TURİZMİN SES,- ŞÜKRAN İLHAN
Ordu Ünye’de doğdu. Almanya’da büyüdü. Hiç Türk okuluna gitmedi. Almanya’da okudu makine mühendisi oldu. Uzun yıllar Almanya ve Rusya’da eski arabaları modifiye etti. Modifiye ettiği ilk araba Porsche idi. Porsche Ahmet lakabını aldı. Ve 1997 ABD yılları…ABD’de de modifiye işine devam etti. 4 yaşında babasının hediye ettiği eski paralarla para biriktirme tutkusuna yakalanmıştı. Mühendislikten kazandığı parayı eski dolarlara yatırdı. ABD’ye ilk adımını attığında “Allah’ın izniyle bu ülkede bir tarih yazacağım” dedi…1928 basımı dolarla başlayan bugün değeri 10 milyar doları aşan kağıt dolar biriktirme tutkusunu, ticari başarıya dönüştürerek yılın iş adamı seçildi ve adını ABD tarihine yazdırdı.
4 yaşındayken yakalandığı tarihi para biriktirme tutkusuyla bugün Amerikan tarihini elinde tutan Ahmet Sandıkçı ile koleksiyonculuğundan, ABD’de düzenlediği Abullionaire Money Fair ve Model Show, gelecek yıl İstanbul’da düzenleyeceği Türkiye’nin ilk Para fuarından ve hayata dair diğer güzelliklerden konuştuk…Bu pazar günü, tarihi kağıt para biriktirme aşkıyla dünya çapında ün ve başarı kazanan Türk iş adamı Sandıkçı ile Karadeniz insanına özgü doğallıkla yaptığımız samimi, sohbete gelin siz de katılın…
Amerikalıların tarihi kağıt paralarını biriktirdiniz senato tarafından ABD’de yılın iş adamı seçildiniz. Nasıl bir duygu bu? diye sordum. “Biriktirmek tutkumdu. Babam biriktirdiği eski paraları bana hediye etti. Bu hediye, bu tutku bambaşka güzellikler getirdi hayatıma. Amerikalılar’ın tarihi paralarına onlardan daha iyi sahip çıktım. Amerikalıların tarihini onlara anlattım. 2005’te Florida’da ABD’nin ilk dolar mağazasını açtım. Beyaz Saray’da senatodan yılın iş adamı ödülünü aldım. Amerikan tarihinde bu ödülü alan ilk Türk oldum. ABD’ye ilk geldiğimde bir hedef koymuştum kendime Allah’ın yardımıyla bir tarih yazacağım demiştim hayallerimi gerçekleştirdim. Ülkemi gururla temsil ettiğim için mutluyum. Başarınızın sırrı diyorum; İnançlı oluşum, Türk mertliği ve Alman disiplini diyor. Eskiye olan merakınız diyorum; Burcum yengeç acaba bundan mı? Dedi gülümsedi…
Abullionaire Amerika’dan İstanbul’a geliyor
ABD tarihine adını yazdıran Ahmet Sandıkçı, bugünlerde Türkiye’nin ilk para fuarını düzenleyecek olmanın heyecanı içinde…Dünyada pek çok ülkede düzenlenen tarihi para fuarları neden bizim ülkemizde olmasın diyor ve gelecek yıl Abullionaire İş ve Para Fuarı’nı 15-17 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da düzenleme kararı alıyor.
2014’te ABD’de düzenlenen Abullionaire Money Fair and Model Show’da Türkiye’den Psikolog Mehmet Murat Lik, Estetik Cerrah Doktor Ozan Balık, iş dünyasından İhsan Kurt ve Ayhan Tokuş’un jüri üyesi olarak katıldığını söyleyen Sandıkçı, son dönemde ülkemizde yaşanan derin acılardan dolayı 2016 İstanbul İş ve Para Fuarı’nda model yarışması düzenlemeyi uygun bulmuyor. “Bu yıl şehit ailelerine yardım için çıktım yola, 2016 İstanbul Para Fuarı’nda toplanan gelirin bir kısmını Mehmetçik Vakfı’na bağışlayacağız” diyor. Ve, dünyadan yüzlerce koleksiyoncunun bir araya geleceği, altın, kağıt para, madeni para, mücevher, antika eşya ve tablo gibi yüzlerce değerli parçanın satışının yapılacağı, 2016 İstanbul Para ve İş Fuarı’na katılım için Türkiye genelinde tüm koleksiyonerlere çağrıda bulunuyor. Başvuruları info@abullionaire.com adresinden alıyor.
Kaybolan Altınlar Serisi İstanbul Abullionaire’de…
Avrupa tarihinde derin izler bırakan, kuruluş amacının dışına çıktığı için sonradan uğursuz 13. Cuma olarak tarihe geçen 13 Ekim Cuma 1307’de Fransa Kralı IV Philip’in tasfiye ettiği Tapınak Şövalyeleri’ne ait “Kaybolan Altınlar” da dünyada ilk kez 2016 1. İstanbul Para ve İş Fuarı’nda satışa çıkarılacak.
Hitler’den Martha Washington’a Nadir Parçalar Elinde…
ABD Merkez Bankası’na Ödünç Para Veriyor
ABD tarihinde basılmış banknot çeşitlerinin yüzde 95’ini elinde bulunduran, biriktirdiği Amerikan paralarıyla dünyanın en iyileri arasına giren bazı parçalardan parayı basan ABD merkez bankasında bile bulunmadığını belirten Sandıkçı’nın koleksiyonunda;Hitler’in ambleminin yer aldığı alüminyum 10 kuruş ve bugünkü değeri 40 milyon doları bulan 1891 basımı Martha Washington’ın yüzünün yer aldığı 1 dolar gibi nadir parçalar var. ABD Merkez Bankası’na müzelerde sergilemesi için ödünç para veren Sandıkçı, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Türk paraları da biriktiriyor. Cumhuriyet dönemine ait 3 bin adet farklı parça bulunan Sandıkçı için koleksiyonculuk bir yaşam biçimi olmuş.
Para ile ülkelerin tarihinin iç içe olduğunu vurgulayan, tarihe duyduğu saygıdan dolayı ülke dışına çıkmaması için eski dolarlardan yalnızca ABD vatandaşlarına sattığını söyleyen, aldığı ödülde bu hassasiyetinin de etkili olduğunu söyleyen Sandıkçı, banknotlar üzerinden 4 yıl ABD tarihini araştırmış. Koleksiyonculara ve gençlere Amerikan banknot tarihiyle ilgili seminerler de veriyor.
Palm Beach’te Arcade Para Sarayı…
ABD’nin ilk para mağazasını 2005’te Florida’da açan Sandıkçı’nın ticari koleksiyonunu sergilediği ve sattığı Arcade Para Sarayı adlı zincir mağazaları bulunuyor. ABD’nin ünlü mücevhercisi Tiffany gibi
kısa sürede marka haline gelen Arcade’nin son mağazası Amerikan jet sosyetenin gözde yeri
Palm Beach’te yer alıyor.
Paradan hayatı öğrendim…
Para, ülkelerin ekonomilerini, tarihlerini, kültürlerini ve hayatı öğretti bana. ABD tarihine baktığımızda ABD merkez bankası 1929’da iflas edene kadar Amerikan paraları sanat eseri adeta Mona Lisa gibiydi. MB battıktan sonra paranın rengi, kalitesi de değişiyor ve bugünkü yeşil renkle basılmaya başlıyor. Para biriktirme aşkım dünyanın pek çok yerinden özel insanlarla dostluklar getirdi bana. Hobi olarak başladığım biriktirme tutkusunu işe dönüştürdüm. Bu tutku, koleksiyonculuk, Washington ve Beyaz Saray’ın kapılarını açtı. Bu alanla ilgili seminer ve konferanslar verdim. En güzeli de yurtdışında ülkemi başarıyla temsil ettim. Bu da bana bir ömür boyu yeter…
Kemal Sunal Filmlerini İzliyor…
İş dışında düzenli olarak golf oynayan, tarihi film ve belgesellere merakı olan Sandıkçı, zihnini boşaltmak için Kemal Sunal filmleri izliyor…
Paranın dışında bilgi ve ilim biriktiriyorum…Paranın dışında akıl, bilgi biriktiriyorum. İlim her zaman her yerin kapısını açar. Dünyanın her yerinden akıllı insanlar biriktiriyorum. Akıllı insanla dostluk ta iş te yapılır…Dostluklarım uzun solukludur. Dünyanın pek çok ülkesinden güvenerek iş yaptığım güzel dostluklar biriktirdim. Ayrıca, resim merakım başladı son zamanlarda.
Dünyayı Türkiye’ye getirmek istiyorum…Uzun yıllar yurtdışında yaşayan dünyayı Türkiye’ye
getirmek istiyorum diyen Sandıkçı, koleksiyonculuk, antika ve otomotiv alanlarında Türkiye’de iş
kurma planları yapıyor.