AB-I HAYAT SERGİSİ’NE ZİYARET

Son Osmanlı Şehzadesi Osman S. Osmanoğlu'ndan Türk İslam Eserleri Müzesi'ndeki Ab-ı Hayat Sergisi'ne Anlamlı Ziyaret

TURİZMİN SESİ


Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'nde; 14 Mayıs 2010- 20 Temmuz 2010 tarihleri arasında Adell Armatür'ün koleksiyonun seçme eserlerden oluşan “Âb-ı Hayat: Geçmişten Günümüze İstanbul'da Su ve Su Kültürü Sergisi”nin son ziyaretçisi Son Osmanlı Şehzadesi Osman S. Osmanoğlu oldu. Adell Armatür Yönetim Kurulu Üyeleri R. Ali Topçu ve Dr. Ercan Topçu tarafından karşılanan Şehzade Osman S. Osmanoğlu; son 300 yıla ait İstanbul'un su ve su kültürüne ait eserlerden oluşan sergi eserlerini dikkatle ve keyifle inceledi. Adell Armatür Yönetim Kurulu üyeleri tarafından kendisine takdim edilen hediye karşısında çok duygulandığı görünen Şehzade Osman S. Osmanoğlu, sergiden mutlulukla ayrıldı.
Osman Selahaddin Osmanoğlu, İstanbul`da yaşayan son şehzade. Dört dil biliyor. 1984 yılında vefat eden babası Ali Vâsıb Efendi, Sultan V. Murad`ın torununun çocuğu.

Validesi ise Sultan Mehmed Reşad`ın torunu. Osmanlı hanedanı mensuplarının sürgüne gönderildikleri tarihte - Mart 1924 - Osmanoğlu`nun babası 21, annesi ise 12 yaşındaymış. Sürgün edilen Osmanlılar, yıllarca Türkiye`ye dönme hayalleri kurmuş. İstanbul`a 34 yaşındayken dönebilen Osmanoğlu, hanedan mensuplarının sürgün kararını alanlara kırgın olduklarını, fakat hiçbir zaman düşmanlık etmediklerini söylüyor.

“Âb-ı Hayat: Geçmişten Günümüze İstanbul'da Su ve Su Kültürü Sergisi”, kendi alanında Türkiye'nin ve dünyanın en önemli müzelerinden biri olan Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'nin eşsiz koleksiyonlarının ve yine armatür imalat sektöründe lider kuruluşlardan biri olan Adell A.Ş.'nin, kültürel mirasın geleceğe aktarılması yolundaki çabalarının aynası olan koleksiyonlarından birbirini tamamlayan güzide eserlerin birarada sunumudur. Geçmişten farklı olarak, günümüzde, temiz/sağlıklı/ kullanılabilir  suya ulaşmanın göreceli olarak çok daha kolay oluşu, varlığını apaçık örnekleriyle bildiğimiz “geçmiş zamanların su kültürü”nün unutulmasının zeminini hazırlamıştır. “Âb-ı Hayat: Geçmişten Günümüze İstanbul'da Su ve Su Kültürü Sergisi”nde,geçmişte sukültürünün İstanbul'da insan yaşamının kamusal ya da özel her alanında, nasıl hayat bulmuş olduğunun gözler önüne serilmesi ve kitlelerle buluşturulması amaçlanmıştır.

İlk nüvesini, 1914 yılında ziyarete açılan Evkâf-ı İslâmiye Müzesi'nin oluşturduğu Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, barındırdığı eşsiz koleksiyonların yanında, yıllardır sayısız kültür projesine ev sahipliği yapmıştır ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında da, kültürel sorumluluk projelerine yenilerini eklemek çabası içindedir.
İnsanın suyla olan yolculuğuna ve iletişimine ait pek çok güzide eserin bir arada görülebileceği sergi, 20 Temmuz'a kadar Sultanahmet meydanında bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesinde ücretsiz olarak gezilebilecek.