700 YILLIK GEÇMİŞİNDE, EN GENİŞ RESTORASYON YAPILIYOR

Her gün yaklaşık 8 bin kişinin ziyaret ettiği Mevlana Müzesi için restarasyon çalışmalarına başlandı

TURİZMİN SESİ


Müzenin zeminindeki su seviyesinin tespiti için ise sondaj çalışmaları başladı. Çalışmalar tamamlandığında Mevlana Müzesi 700 yıl aradan sonra ilk defa bu kadar geniş çaplı bir bakım ve onarımdan geçmiş olacak.

Mevlana Müzesi Müdürü Yusuf Benli, müzenin zemin etüdünün yapılması için bahçede sondaj çalışması başlattıklarını söyledi. Müdür Benli, ''Yaklaşık 20 metre derine inilerek, zeminde bir oynama olup olmadığı ve su seviyesi tespit edilecek. Ayrıca binanın röleve ve restorasyon projesi hazırlanıyor. Proje, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na sunulacak.

Onay çıktıktan sonra da restorasyon için harekete geçeceğiz. Bugüne kadar, 1963'te Kubbe-i Hadra'nın(Yeşil Kubbe)seramikle kaplanması dışında her hangi bir tamirat görmedi. İlk kez kapsamlı bir şekilde bakım ve onarım yapılacak. Bu çalışma sonunda tarihi müze binası güçlendirilecek ve gerekli restorasyon işleri yapılmış olacak.'' dedi.

Yusuf Benli, en çok ziyaret edilen mekanların başında gelen müze içinde de yeni alanlar oluşturulacağını kaydetti. Benli'nin verdiği bilgiye göre müzede, Mevlana'nın el yazması kitapları, Mevlevi kıyafetleri ve müzik aletleri gibi tarihi materyaller ile mezarlar bulunuyor.

Ayrıca Mevlana, ailesi ve postnişinlerin (Mevlevi dedesi, şeyhi) mezarlarının yanı sıra Mevlana dönemine ait çok sayıda eşya ile dünyanın en küçük Kuran-ı Kerimi, zikir tesbihleri ve tarihi halılar da müze koleksiyonu arasında yer alıyor