4.ULUDAZ UĞURBÖCEĞİ FESTİVALİ

Türkiye'nin en uğurlu festivali 4. Uludaz Uğurböceği Festivali, 2-3 Temmuz tarihlerinde Kahramanmaraş'ta yoğun bir ilgiyle gerçekleştirildi

TURİZMİN SESİ


Binlerce uğur böceğinin bir araya geldiği bu görsel şölen Temmuz ayı sonuna kadar devam edecek. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da, Kahramanmaraş'ta bulunan Çimen Dağı'nın en yüksek tepesi Uludaz'da yüzlerce uğur böceğini görmek için şenlik düzenlendi. Neden orada oldukları tam olarak bilinmese de beraberlerinde getirdiklerine inanılan uğurun peşinde yüzlerce insan akın akın Uludaz'a çıktı; bulutların üzerinde 2259 m rakımda yedi noktalı uğurböceklerini yakından gördüler.

Halk arasında gelin böceği, uç uç böceği, nişan böceği gibi isimlerle de anılan uğur böceğinin yörede çok sayıda bulunması hem turizmin gelişmesi açısından büyük önem taşıyor, hem de bilimsel olarak önemli bir araştırma konusu oluyor. Uğur böceklerine ulaşmak için sedir, karaçam ve köknar ağaçlarının bulunduğu ormanda, eşsiz görüntüler sunan muhteşem manzara eşliğinde zirveye doğru arabalarla ilerleniyor. Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe'nin de bizzat katıldığı yürüyüşte, şehir merkezinden 69 km uzaklıkta bulunan Uludaz Tepesi'ne arabalarla çıkıldı. Ardından yaklaşık 1 saatlik yürüyüş başladı. Zirveye, uğur böceklerinin olduğu tepelere doğru çoluk çocuk, yaşlı genç herkes yürüyüşe geçti. Yılın sadece bu döneminde görülebilen ve ay sonuna kadar süren bu görsel şölen, katılımcılara unutamayacakları bir deneyim yaşattı.

3 yıl önce dağcı Sait Kılıçsallayan tarafından tesadüfen keşfedilen bu doğa olayı, yöre kültürünün de sergilendiği, fotoğraf tutkunları ve doğaseverlerin, uğurböceklerinin gizemine şahitlik etme ve yöre kültürünü tanıma fırsatı yakaladığı festivale dönüştürüldü. Güneşin keskin ışıklarının etkisini kaybettiği saatlerde, zirvede on binlerce uğurböceği doğaseverleri karşıladı. Uğurböceklerinin kırmızısı, gün batımının kızıllığına eşlik ederken, dilekler de ağızlardan döküldü. 5 yıldır aralıksız sürdürülen festival önümüzdeki yıl da gerçekleştirilecek.