TURİZMİN SESİ
Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerine (3G) ilişkin imtiyaz sözleşmeleri, Sheraton Oteli'nde düzenlenen törenle imzalandı. Törende konuşan Yıldırım, 3G ihalesi için 2008'de Bakanlar Kurulu kararı alındığını ve 28 Kasım 2008 yapılan ihalede üç lisansın 2,2 milyar TL'ye 3 GSM operatörüne verildiğini hatırlattı. Turkcell, Vodofone ve Avea'nın lisans bedellerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) bugün ödediğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu: "Temmuz ayının başından itibaren görüntülü telefon diye bilinen yeni teknoloji kullanılır hale gelecek. 3G'nin sadece konuşanların yüzünün görülmesinden başka imkanlar da sunacağını vatandaşlarla paylaşmakta fayda var.
3G telefon demek bizim internet otoyollarına havadan yeni otoyollar ilave etmek anlamına geliyor. İnternet, bilgi iletişim kapasitemizi yüzde 20-30 civarında birden bire artmış olacak. Giderek artan internet kullanımı, bilgi toplumu yolundaki yürüyüşümüz daha da hızlanmış olacak." 3G ile piyasadaki pek çok firmaya da iş imkanı sağlanacağını vurgulayan Yıldırım, 3G ile kamuya 2,2 milyar TL aktarılacağını bildirdi. Operatörlerin 3 yılda 500 mühendis istihdam edeceğini de ifade eden Yıldırım, bilişim sektö rü pazarına yeni bir "heyecan ve açılım" geleceğini dile getirdi.
Lisanslar verilirken işletmelerin çok yüksek bedeli ile yatırım yapamaz hale getirmeyi istemediklerine dikkati çeken Yıldırım, 3G'nin yurt çapında bin kişinin yaşadığı bölgelere kadar götürülmesi için saptanan sürenin 10 yıl olduğunu ifade etti. Yıldırım, bilgi ve iletişim sektöründeki serbestleşmeden baz ılarının hoşnut olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Bu süreçlerin hem işletmeleri öldüren bir sürece dönüşmesi hem de hizmetin akamete uğratacak ve rekabeti ortadan kaldıracak bir şekle dönüşmesi asla bizim masum görebileceğimiz bir anlayış değildir. Bu konuda piyasa şartlarında işletmeleri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Herkesin yiyeceği ekmek var, yeter ki bu nasibimizi arayalım bunun için gayret edelim, sonucunu elde ederiz.
Başkasının ekmeğine göz dikerseniz, o size de fayda getirmez, hiç kimseye yararı olmaz. Hem dayanışma içinde, herkesin yaşamasını sağlayacağız hem de ülkenin bilgi toplumuna emin adımlarla gitmesine katkı sağlayacağız. Eğer siz bunu kendi başınıza yaparsanız, başımız gözümüz üstünde yeriniz var. Eğer yapmak istemezseniz, elimizde bunu size yaptıracak araçlarımız var. Bunu da bu vesileyle herkese hatırlatmak istiyorum. Güzel kardeş kardeş çalışalım. Birbirimize rahatsızlık vermeyelim."
GSM operatörlerinin 3G hizmeti verirken para da kazanacağını vurgulayan Yıldırım, "Ama tek amacınız para kazanmak olmamalı. Vatandaşımıza arzu ettiği hizmetleri çeşitlendirerek vermeniz ve yan sektörlere de destek olmanız bizim ve toplumumuzun beklediği bir husustur. Rekabetiniz yıkıcı değil, dostça olsun" dedi. Şehir içi telefon hizmetlerinin 10 Mayısta rekabete açılacağını hatırlatan Yıldırım, Türk Telekom'un şehir içindeki altyapısından di ğer sabit uzak mesafe işletmecilerinin yararlanacağını da söyledi.
BTK Başkanı Tayfun Acarer de 3G'nin bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründe en ileri teknolojilerin kullanılmasının önünü açacağını söyledi.
3G lisanslarının dünyada 2000 yılında verildiğini hatırlatan Acarer, lisans bedellerinin yüksek tutulmasının 3G'nin kullanılmasını engellediğini dile getirdi. Türkiye'nin 3G'ye çok iyi bir zamanlama ile sahip olduğunu ifade eden Acarer, söz konusu imtiyaz sözleşmelerinin yan sektörleri de olumlu etkileyeceğini anlattı.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve GSM operatörlerine destekleri için teşekkür eden Acarer, "Operatörlerin rekabet ve mücadeleleri ülkemizin lehine, vatandaşımızın menfaatine. 3G ihalesinde zamanlamanın en ileri teknolojinin seçilmesi ve lisanslama bedelinin en makul düzeyde tespit edilmesi ile sınırlı olmadığını, özellikle global krizin yaşandığı günümüzde bu zamanlamanın çok daha önem taşıdığını ve bu ihaleyi daha da önemli hale getirdiğini belirtmek istiyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından BTK Başkanı Acarer, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ve Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan ile 3G imtiyaz sözleşmelerini ayrı ayrı imzaladı. 3G ile Türkiye'nin iletişimde hız kazanacağını anlatan Ciliv, bu teknoloji sayesinde kullanıcıların data, bilgi ve sevdiklerine Türkiye'nin dört bir yanından anında ulaşacaklarını söyledi.
3G'nin Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Timuray, 3G'nin bilgi toplumuna geçişte ve çağı yakalamada çok önemli olduğunu belirterek, "15 ülkede 33 milyon 3G cihazı kullanıcımız ile dünyada en büyük 3G şebekesine sahip ve bizzat bu teknolojinin öncülüğünü yapmış operatörüz" dedi.
Türktan ise bilişim toplumu olma yolunda 3G'in çok önemli olduğunu anlattı.
İmzaların atılmasının ardından Ciliv, Timuray ve Türktan, lisans bedellerini ifade eden temsili çekleri Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a verdi. Yıldırım'ın, Turkcell'e ait çeki alırken, "Tayfun Bey, para yattı mı, kontrol ettin mi? Bu kriz ortamında fena bir para değil" sözleri üzerine Ciliv, "Yaptığımız hizmetlerden aldığımız hasılatın yüzde 50'si zaten kaynak olarak devlete dönüyor. Bu sadece bir başlangıç. Devletimize kaynak aktarmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Törenin ardından Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İstanbul'daki Turkcell merkezinde bulunan gazetecilerle deneme çalışmaları devam eden 3G teknolojisi aracılığıyla görüntülü görüşme yaptı. Görüntülü konuşma aracılığıyla İstanbul'daki gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, 3G ile ilk kez görüntülü konuşma yaptığını, görüntülü konuşmayı torunlarını özlediğinde ve resmi görüşmelerde sıklı kla kullanacağını kaydetti. 3G ile internetin daha da hızlanacağını anımsatan Yıldırım, "Yeni sloganımız şu: Trafikte hız felaket, internette hız berekettir" dedi.
Vodofone'nun İstanbul'daki merkezi ile görüntülü telefon ile görüşen Yıldırım, daha sonra Avea'nın 3G denemeleri kapsamında cep telefonundan bir televizyon kanalının canlı yayınını da izledi.
GSM operatörleri, bugünden itibaren en erken 3 ay içinde sistemlerini kurmaları gerekiyor. Operatörler, bu süreden önce teknik hazırlıkların tamamlaşım olsalar dahi 3G hizmeti veremeyecek.
Teknik adı "IMT-2000/UMTS" olan 3G hizmet ve altyapılarına ilişkin (A) tipi lisans 358 milyon avro KDV'ye Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'ye, (B) tipi lisans 250 milyon avro KDV'ye Vodafone İletişim Hizmetleri A.Ş'ye ve (C) tipi lisans ise 214 milyon avro KDV'ye Avea İletişim Hizmetleri A.Ş'ye ihale edilmişti.