TURİZMİN SESİ
Sanatçının 36 Osmanlı padişahını tuğralarıyla birlikte işlediği sergide, padişahların 20 metrekarelik dev boyuttaki soy ağacı da yer alıyor.
Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesinin ev sahipliği yaptığı "Padişahların Zaferi" isimli sergide, 623 yıl hüküm süren, çağ açıp çağ kapatan Osmanlı hanedanı, tuval üzerine akrilik portrelerle izlenime sunuluyor.
Sanatçı, çalışmalarında minyatür sanatının renkçi yüzey estetiğini kullanırken, 36 büyük boy portrenin her birinin altında padişahların özgün tuğraları da bulunuyor.
Geleneksel portre çalışmalarından farklı olarak, tuvallerin farklı dış formlarıyla da dikkat çektiği sergide, Osmanlı kültürünü simgeleyen, ç adır, cami, padişah kaftanı, surlar gibi ögeler de kullanılıyor.
Sergi, 30 Kasıma değin Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesinde sanatseverlerle birlikte olacak.
Ressam Abdurrahman Kaplan, "Padişahların Zaferi" adlı sergisiyle ilgili bilgi verirken, sergide 36 sultan portresini kendi imgelem ve hayal dünyasıyla bütünleyerek bir kompozisyon yarattığını söyledi.
Sergi üzerinde 2006 yılından bu yana çalışma yürüttüğünü ifade eden Kaplan, "Aslında bunlar öyle 3 yıl içerisinde ortaya çıkacak şeyler de değil. Fikir aşaması uzun süreden beri devam ediyordu" dedi.
Çocukluk yıllarından bu yana tarihe ilgi duyduğunu anlatan sanatçı, "Çocukluğumdan beri kültürüyle, coğrafyasıyla, doğasıyla, insanımızla ilgili resim yapmak istiyordum. Bu yönde pek çok çalışmam oldu. Bu sergi de onlardan biri" sözleriyle çalışmasına ilişkin bilgi verdi.
Sergide yer alan portrelerin 36 büyük boy çalışmadan oluştuğunu, her birinin kendine ve işlediği padişaha ilişkin nitelikler taşıdığını aktaran Kaplan, "Bunlar, geleneksel sultan portreleri de değiller. Bir yandan hayal dünyamla birleştirirken, diğer yandan da 'Osmanlı simgeleri' diye tabir edilen ç adır formu, minyatür, kaftan formu gibi ögeleri de resmettim" diye konuştu.
Padişahların özgün tuğralarının da her bir yapıtta yer aldığını belirten Kaplan, tuval üzerine akrilik çalışmalarının büyük boyutlu olması nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi gibi geniş bir mekanda sergilenebildiğini söyledi.Eserleri arasında yer alan 20 metrekarelik soy ağacının da çok bü yük bir çalışma olması nedeniyle duvara asılamadığını ve yere konularak sergilendiğini anlatan Abdurrahman Kaplan, "iç mekan tuval ensalasyonları" olarak tanımladığı yapıtlarını ilk kez Ankara'da izlenime sunduğunu belirtti.
Kaplan, sergiyi Türkiye'nin değişik yerlerine de taşımak istediğini ancak bunun için sponsor desteğine ve büyük mekanlara ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, en büyük arzularından birinin de sergisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen cer atölyelerinde izlenime sunmak olduğunu söyledi. Osmanlı ve Türk tarihini bilmek isteyenlerin bu sergiyi beğeneceğini umduğunu ifade eden sanatçı, "Tarihiyle, kültürüyle, coğrafyasıyla ilgili farklı şeyler görmek isteyen herkesi bu sergiye çağırıyorum" sözleriyle de başkentlileri "Padişahların Zaferi" adlı sergisine davet etti.