33. İstanbul Film Festivali Basına Tanıtıldı

Martı İstanbul Hotel’de Festival programının açıklandığı toplantıda İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan konuşma yaptı

TURİZMİN SESİ-Haber/Fotoğraf: Hatice Özbey

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, onuncu kez Akbank’ın desteğiyle düzenlenecek olan İstanbul Film Festivalinin bu yıl da dopdolu bir pogramı olması ilgi çekti.5 Nisan’da izleyicilerle buluşacak olan her yıl 150 bin izleyiciye ulaşan Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği İstanbul Film Festivali sinema severlere 20’nin üzerinde bölümde 200’ü aşkın filmin yanı sıra usta sinemacıların da katılacağı söyleşiler, atölye çalışmaları ve sinema dersleriyle dolu iki afta yaşatacak.
 
Toplantının açış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner festivalin destekçilerine teşekkür ederek 2014’ün Türkiye sinemasının 100. yılı olduğunun altını çizdi. Bu 100 yıllık tarih içerisinde İstanbul Film Festivali’nin ülke sinemasına yaptığı katkılardan mutluluk duyduklarını belirten Taner, son 10 yıldır festivale destek veren Akbank’ın Genel Müdürü Hakan Binbaşgil’i konuşmasını yapmak üzere sahneye davet etti.
“Ne mutlu bizlere ki, İstanbul Film Festivali’nin 33’üncü yılında, sinemamızın geldiği nokta hepimize gurur veriyor.”
 
Bundan 33 yıl önce 6 filmin gösterimiyle bir ‘film haftası’ olarak başlayan İstanbul Film Festivali’nin, bugün görkemli bir sinema şöleni haline geldiğinin altını çizen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil “Bu yıl aynı zamanda Türk sineması da 100’üncü yılını geride bıraktı. Ne mutlu bizlere ki, İstanbul Film Festivali’nin 33’üncü yılında, sinemamızın geldiği nokta hepimize gurur veriyor. İstanbul Film Festivali’nin, yürekten desteklediğimiz sinemamızdaki bu gelişimde ve kaydettiği başarılarda önemli bir payı bulunduğuna inanıyorum. Akbank olarak Türkiye’nin en uzun soluklu ve önemli sanat etkinlikleri arasında yer alan festivali 10’uncu kez desteklemekten onur duyuyoruz” dedi. Binbaşgil konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Böyle bir festivale sahip olmamızda büyük emeği bulunan, öncü kişiliği ve rehberliğiyle hatıralarımızda hep yaşayacak olan Sayın Şakir Eczacıbaşı’nı saygıyla anıyorum. Ayrıca, kültür ve sanat hayatımıza 40 yılı aşkın bir süredir olağanüstü katkılarda bulunan İKSV’nin değerli ekibine ve başkan Sayın Bülent Eczacıbaşı’na teşekkür ediyorum.”
 
Basın toplantısında daha sonra söz alan İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, festival programında yer alan filmler, festivale katılacak konuklar ve festival sırasında düzenlenecek etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi aktardı. Azize Tan festival ile ilgili; “Sinemaseverler, 2013 ve 2014’ün nitelikli yapımlarından sinemanın unutulmaz klasiklerine, usta yönetmenlerin başyapıtlarından Sundance ve Berlin film festivallerinde prömiyerleri yapılan eserlere, belgesellerden çocuk filmlerine uzanan bir yelpazedeki programı takip edebilecekler.” sözlerini kullandı. 
 
Festival 2014 özel bölümleriyle ses getirecek
Festivalin klasikleşmiş bölümlerinin yanı sıra 2014 yılına özel bölümleriyle ses getireceğini söyleyen Tan; “Türkiye sinemasının 100. yılı için sinema yazarları Fatih Özgüven ve Engin Ertan, akademisyenler Selim Eyüboğlu ve Umut Tümay Arslan ile hazırlanan “Bu İkiliye Dikkat”, 2014 yılında kutlanan Polonya–Türkiye arası diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde hazırlanan “Polonya Canlandırma Sineması” ve Marin Karmitz’in kurduğu prodüksiyon şirketi MK2’nün 40. yılı şerefine hazırlanan“MK2–40. Yıl” festivalin heyecan verici projelerinden…”  şeklinde konuştu.
 
Yalnızca altı film yapmasına rağmen, Rus sinemasının dünyadaki önemli temsilcilerinden biri olan, adı çoğu zaman Tarkovski’yle birlikte anılan Aleksey German’ın tüm filmleri festival kapsamında izleyiciyle buluşacağından bahseden Azize Tan; “Festivalde ayrıca Türkiye sinemasının 100. yılı vesilesiyle, Balkanlar’ın ilk sinemacıları Yanaki ve Milton Manaki’nin restore edilen filmlerinin tamamı gösterilecek. Türkiye’den sinemacıları uluslararası profesyoneller ile bir araya getiren Köprüde Buluşmalar’ın dokuzuncusu da yine festival kapsamında yapılacak” diyerek konuşmasını sürdürdü.
 
Destekçiler ve Program:
İSTANBUL FİLM FESTİVALİ DANIŞMA KURULU
İstanbul Film Festivali Danışma Kurulu, yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, yönetmen Semih Kaplanoğlu ve sinema yazarı Esin Küçüktepepınar’dan oluşuyor. Atilla Dorsay da Danışma Kurulu Onur Üyesi olarak İstanbul Film Festivali’ne destek olmaya devam ediyor.
Belgesel Danışma Kurulu’nda ise belgesel yönetmenleri Berke Baş ve Elif Ergezen, akademisyen ve yönetmen Alisa Lebow ve akademisyen Ahmet Gürata yer alıyor.
 
33. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NİN DESTEKÇİLERİ
33. İstanbul Film Festivali bu yıl 20’nin üzerinde kurumun desteğiyle gerçekleştirilecek. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl da festivale büyük destek verecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi de festivale verdiği tanıtım desteğini sürdürecek.
Festival Sponsoru Akbank’ın yanı sıra festivale 6 tema sponsoru destek verecek:
- Anadolu Efes  “Ulusal Yarışma ve Türkiye Sineması”
- NTV   “NTV Belgesel Kuşağı”
- Sabah Gazetesi “Dünya Festivallerinden”
- SinemaTV “Antidepresan”
- tv2  “Geceyarısı Çılgınlığı”
- Nescafé Gold “Yeni Bir Bakış”
 
Festivalin sevilen bölümü “Akbank Galaları” da yine Akbank’ın desteğiyle düzenlenecek.
İstanbul Film Festivali yedi yıl önce Groupama işbirliğiyle başlattığı “Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden” bölümüyle Türkiye sinemasının önemli yapıtlarının yenilenip beyazperdeyle yeniden buluşmalarını sağlamaya bu yıl da devam edecek.
 
2014 yılında İstanbul Film Festivali konuklarını Renault taşıyacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone, Resmi Taşıyıcı DHL ve Resmi Konaklama Sponsoru Martı İstanbul Hotel’in yanı sıra servis sponsorları Zurich Sigorta, GFK, directComn Marketing Group ve AGC destek veriyor.
 
FESTİVAL AFİŞİNDE İNCİ EVİNER VE BÜLENT ERKMEN İMZASI
İKSV, farklı sanat dallarının önemli isimlerinin yapıtları, desenleri veya el yazılarından İstanbul Festivalleri’nin tanıtım afişlerini oluşturmaya bu yıl da devam ediyor. Eserleri, Bülent Erkmen’in tasarımıyla festival afişlerine dönüştürülen sanatçıların arasına Nuri Bilge Ceylan, Sarkis, Orhan Pamuk, Güher ve Süher Pekinel ile Şahika Tekand’ın ardından 33. İstanbul Film Festivali’nin afişiyle İnci Eviner de katıldı.
 
FESTİVALİN AÇILIŞ VE KAPANIŞ TÖRENLERİ
33. İstanbul Film Festivali, 4 Nisan Cuma akşamı yapılacak açılış töreniyle başlayacak. Açılış töreni NTV’den canlı yayımlanacak. Törenin hemen ardından Stephen Frears’in, festival kapsamında “Akbank Galaları”nda izlenebilecek son filmi Philomena / Umudun Peşinde, festivalin açılış filmi olarak gösterilecek.19 Nisan Cumartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak kapanış ve ödül töreni ise CNN Türk’ten canlı yayımlanacak gecede Altın Laleler ile festivalin diğer ödülleri açıklanacak. Törenin ardından Uluslararası Yarışma’da Altın Lale Ödülü’nün sahibi olan film kapanış filmi olarak gösterilecek.