300 MİLYON LİRA TASARRUF VAAD EDİYOR

2011 yılında saatte 9 Boğaz Köprüsü'nü aydınlatacak kadar armatür üreterek dikkat çeken Cemdağ, yapmış olduğu Ar – Ge çalışmalarının sonucunda yüzde 40'a varan oranlarda tasarruf sağlayan armatürlerin üretimine başladı

TURİZMİN SESİ- ARTİN ŞİRİNPINAR


Cemdağ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cem firmasının sektör liderliğine uzanan hikâyesini anlatırken, Cemdağ Yönetim Kurulu Üyesi Sina Cem “Türkiye'de 6 milyon sokak armatürü olduğunu düşünürsek, çift kademeli sistemle çalışan yüksek basınçlı yeni nesil armatürlere geçerek yılda 300 milyon TL civarında enerji tasarrufu sağlanabileceğini öngörüyoruz” dedi. 1968 yılında İzmir'de bin dolar sermaye ile 60 metrekarelik bir dükkânda floresan ve civa lamba balastları üreterek aydınlatma sektörüne adım atan ve 1980 yılı sonrasında aydınlatma armatürleri üretimine başlayan Cemdağ, sokak aydınlatmasındaki öncülüğünü sürdürüyor.

Türkiye'de ilk yüksek IP korumalı ve yine ilk sodyum ampulle çalışan sokak armatürlerinin de üreticisi olduklarını hatırlatarak söze başlayan Cemdağ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cem bugün, 200'ün üzerinde çalışanı ve toplam 41 bin metrekare alana kurulu 3 üretim tesisiyle, aydınlatma sektöründe Türkiye'nin en büyük entegre üretim kapasitesine sahip olduklarını belirtti. Cem “Tesislerde ağırlıklı olarak LED, yüksek basınçlı ve floresan armatür grupları, iç, dış ve teknik olmak üzere 23 ürün grubunda, 200'den fazla ürün ve bin 250 civarında farklı varyantta üretim yapılıyor. Türk Patent Enstitüsü'nden aldığımız 41 adet belgemiz var. Türkiye'de satış yaptığımız 59 bayi bulunuyor” şeklinde sözlerini tamamladı. Mustafa Cem'in ardından söz alan Cemdağ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Süheyl Cem ise aydınlatmadan iyi ve kaliteli ışık elde etmek için fazla enerjiye değil iyi bir armatüre ihtiyaç olduğunu hatırlatarak “Aydınlatma o kadar önemlidir ki, milyon dolarlık yatırım yaparsınız, kimse çalışmak istemez” dedi.

Başkan Yardımcısı Sina Cem konuşmasında saatte yaklaşık 9 Boğaz Köprüsü'nü aydınlatacak kadar üretim yaptıklarına dikkat çekerek “Sadece geçen yıl ihracat hariç, 11 bin 700 km'lik yolu aydınlatabilecek kapasitede armatür satışı gerçekleştirdik. 2012'de, ekonomik gelişmeler beklediğimiz gibi giderse, toplam ürün adedi satışlarında yüzde 20 büyüme hedefliyoruz” dedi. Büyüme hedeflerini Ar – Ge çalışmalarıyla pekiştirdiklerine dikkat çeken Sina Cem “2011'de gerçekleşen 1 milyon dolarlık yatırımla, Türkiye'de hiçbir üreticide bulunmayan “goniofotometri aydınlatma laboratuvarı“mızı kurduk ve hayata geçirdik. Laboratuvarımız Turkak'tan akredite edildi.

Bu sayede Ar-Ge çalışmalarımız hızlandı. Ürün verimliliklerinde çok ciddi artışlar gözlemliyoruz. Örneğin sokak aydınlatmasında ürün verimliliğini arırarak, hem direkler arası mesafelerde hem de enerji tüketiminde yüzde 40'lara varan tasarruf sağladık. Türkiye'de 6 milyon sokak armatürü olduğunu düşünürsek, buralarda çift kademeli yüksek basınçlı sistemle çalışan yeni armatürlere geçmek çok ciddi tasarruflar sağlayacaktır. Kabaca bir hesapla bunun Türkiye'ye yılda 300 milyon TL civarında bir tasarruf sağlayacağını öngörebiliriz” dedi.

Son üç yılda 10 milyon dolarlık makine, tesis ve laboratuvar yaptıklarına dikkat çeken Sina Cem, 2012'de LED teknolojisi ile üretilen armatürlere ağırlık vereceklerini ve bunun için 1.5 milyon dolarlık üretim üniteleri yatırımı planladıklarını açıkladı. Cem, LED ürün portföyüne ilave olacak olan 32 yeni ürün yatırımı planladıklarını sözlerine ekledi. Sina Cem “Ayrıca ihracat konusunda daha da aktif bir yapıya bürünmeyi planlıyoruz. Bizim de “Hedef 2023” kapsamında planlamalarımız var. Bugüne kadar girmediğimiz, kendine has regülasyonu olan Amerika, Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracatı hedefliyoruz” dedi.