3. PARİS 2 DALIŞ ŞENLİĞİ

3. Paris 2 Dalış Şenliği ” 10-12 Nisan 2009 tarihleri arasında Kemer'de gerçekleşecek

TURİZMİN SESİ


Kemer Belediyesi sponsorluğunda ve Akdeniz Üniversitesi Su Altı Topluluğu tarafından organize edilen ve Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına düzenlenecek olan “ 3. Paris 2 Dalış Şenliği ” 10-12 Nisan 2009 tarihleri arasında Kemer'de gerçekleşecek.

Yurt içi ve yurt dışından Üniversiteli su altı Topluluğu üyeleri Kemer açıklarında bulunan ve dünyanın en önemli ve en gözde 100 batığı içinde gösterilen "Paris 2" batığına dalacaklar. Kemer Belediyesi sponsorluğunda 2 yıldır düzenlenen ve Ulusal olan Dalış şenliği bu yıl Uluslararası olma özelliği ile de dikkat çekiyor.

150 kişinin katılacağı ve 135 dalışçının yer alacağı bu yılki 3. Paris 2 Dalış Şenliği'ne şu Üniversiteler katılıyor. Yurt içinden Akdeniz Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi,İzmir 9 Eylül Üniversitesi, İstanbul Yeditepe Üniversitesi,Karadeniz Teknik Üniversitesi,Mersin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Zonguldak Karelmas Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Su altı toplulukları katılacak. Uluslararası olarak da Polonya, İspanya, Finlandiya, İtalya, Slovakya, Macaristan ve Hollanda'daki, Üniversitelerden su altı toplulukları da bu dalışta yer alacaklar.

Konu ile ilgili olarak bilgiler veren Akdeniz Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoglu, iki yıldır bu organizasyonu yaptıklarını ve bu etkinlikteki amacın Kemer'in su altı zenginliğinin yani sıra Paris-2 batığını dünyaya tanıtmak ve Türk ulusunun büyük kahramanlarından Mustafa Ertuğrul Aker'i anmak olduğunu ifade etti. Başkan Mustafa Gül, “ Önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağız..”


Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, bu yıl 3. Düzenlenecek olan Paris 2 Dalış Şenliği ile çok sayıda Üniversiteli su altı topluluğu üyesine ev sahipliği yapacaklarını belirtirken, “ Kemer yeni bir organizasyon ile özellikle dalış meraklıları için önem arz eden bir su altı şenliğine ev sahipliği yapacak. 10-12 Nisan 2009 tarihleri arasında dünyanın sayılı batıkları içerisinde yer alan Paris 2 batığı yine görsel bir şölene sahne olacak. Kemer Belediyesi olarak gerek yurt içindeki gerekse de yurt dışından gelecek çok sayıda Üniversiteli bu önemli batığa Kahraman Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına dalacaklar. Kemer su altı zenginliği ile de her zaman ön planda olacak bir yer.

Bu konuda turizmin alternatifleri içerisinde yer alan dalış turizminin Kemer'de daha da gelişmesi için üzerimize düşen görevi yapacağız.”dedi.
“Paris 2” Gemisi Batığı hakkında.
Dünyada 100 dalış bölgesinden birisi olarak gösterilen ve 1.Dünya Savaşı sırasında batırılan Paris 2 savaş gemisi enkazı Kemer Marinası açıklarında 33.mt. derinlikte bulunuyor.. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul komutasındaki Topçu Bataryası tarafından 13 Aralık 1917 tarihinde batırılan Paris 2 gemisinin boyu 50 mt. Eni 8 mt. Ve ağırlığı 551 groston. Gemi 6 adet uçaksavar topuna ve 2 torpil kovanına sahipmiş. Paris 2 batığı 1995 yılında keşfedildikten sonra, dalgıçların ve su altı fotoğrafçılarının ilgi odağı haline geldi.2 yıldan bu yana Üniversiteli su altı topluluğu üyeleri “Paris 2 Dalış Şenliği” gerçekleştiriyor.


Mustafa Ertuğrul Kimdir?
Mustafa Ertuğrul Aker, 1915 yılında Osmanlı ordusunda başladığı askeri kariyerini Cumhuriyet döneminde de sürdürdü. Çanakkale ve Kurutuluş Savaşları'na katılan Yüzbaşı Aker, 1. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz sahillerinin savunması için Antalya'ya gönderildi. 1916-1918 tarihleri arasında dünya harp tarihinde eşine az rastlanır bir şekilde 4 küçük top ile karadan İngiliz uçak gemisi "Ben My Chree"yi Kaş sahili karşısında sulara gömen Aker, Fransız savaş gemileri "Paris 2" ve "Alexandra"yı da Kemer'de batırdı. Anılarını yazarken "Zaferden mütevellit neşemizi yaralı düşman askerlerinin acısına hürmetten izhar etmedik (göstermedik)" diyen Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, savaştan sonra anılarını yazdı ama yayınlamadı. Kemer Belediyesi, Mustafa Ertuğrul Aker'in adını yaşatmak için Kemer ile Kiriş'i birleştiren yola "Mustafa Ertuğrul Caddesi" adını verdi. Ayrıca Kemer Belediyesi sponsorluğunda iki yıldır yine Mustafa Ertuğrul Aker anısına "Kemer Paris 2 Batığı Dalışı" etkinlikleri düzenliyor.

Hangi Üniversiteler katılıyor?
Yurt içinden,Akdeniz Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi,İzmir 9 Eylül Üniversitesi, İstanbul Yeditepe Üniversitesi,Karadeniz Teknik Üniversitesi,Mersin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Zonguldak Karelmas Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi

Yurt dışından;Polonya, İspanya, Finlandiya, İtalya, Slovakya, Macaristan ve Hollanda'daki,Üniversitelerden su altı toplulukları da bu dalışta yer alacaklar.

PROGRAM
10 Nisan 2009
13:00 ………..   Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı   binası   önünde toplanma.
13.00-13.30…..  Tanışma
13.30-14.00 …. .Nostalji Treni ile “Kampus Turu”
14:00………….  Kemer'e hareket.
15:00………….  Otele giriş
15:00-18:00……Otele yerleşme ve Serbest zaman 
18.00-19.30……Akşam Yemeği
20:00-21:00……Kemer Belediyesi Kültür Salonu'nda Bilgilendirme, değerlendirme                                       toplantısı ve M. Ertuğrul AKER hakkında çekilen belgesel filmin izlenmesi-
11 Nisan 2009
07:00-08:30….   Kahvaltı
09:00………....   Otelden limana hareket
10:00…………    Limandan dalış bölgesine hareket
10:10-13:00….   Dalış
13:30-14:45….   Öğle yemeği / Teknede
15:10-18:00….   Dalış 
18:30…………    Limana dönüş
19:00…………   Otele dönüş
19:30-21:00….   Akşam Yemeği ve Kokteyl /  Otelde
12 Nisan 2009
07:00-08:00…..  Kahvaltı
09:00-11:00….. .Sunu ve söyleşi / Kemer Belediyesi Kültür Salon
     Konuşmacılar:
Prof. Dr. İsrafil KURTCEPHE  (Rektör)
Mustafa Gül (Kemer Belediye Başkanı)
Yrd. Doç. Dr. Mehmet GÖKOĞLU (Topluluk Akademik Danışm.)
Levent Konuk (Sualtı Fotoğrafçısı)

12:00-13:00….  Öğle yemeği ve Vedalaşma
13:30………...   Otelden ayrılış
Faaliyet Süresince,
      Ramazan Kar'ın derlediği “Mustafa Ertuğrul” fotoğraflarından oluşan sergi, Kemer Belediyesi  Kültür Salonunda sunulacaktır.

PARİS II Batığı hakkında..
Fransız ordusuna ait olan Paris 2 gemisi 1. dünya savaşında yüzbaşı Mustafa Ertuğrul tarafından Kemer açıklarında batırılmıştır. Batık Kemer marinasından çıktıktan sonra marinanın çıkışının güneybatısında, Kocaburunun güneydoğusunda kıyıdan yaklaşık 1 km açıkta kumluk zeminde yatmaktadır. Batığın burnu 21 metrede en derin yeri ise yaklaşık 30 metrede bulunmaktadır. Boyu yaklaşık 70 metre kadardır. Batıkta ayrıca bir iki top mermisiyle birkaç sağlam fayans görmek ve baş tarafta ki bölümlere girmek mümkündür. Ancak metal yoğunluğundan dolayı önemli riskler içerir.Batık bu özellikleri ile dünyanın ve ülkemizin önemli dalış noktalarından biridir.