2015 YILINDA HEDEF İLK 5

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizmde Türkiye'nin en büyük sorununun çevre katliamları olduğunu belirtti

TURİZMİN SESİ
Kanada'dan sonra dünyanın tek oksijen çadırının Kaz Dağları'nda olduğunu söyleyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Ama burayı altın için kazarsanız, güzelim denizlerimize balık çiftlikleri yaparsanız, Manyas Kuş Cenneti'ni cehenneme çevirirseniz turizm yapacak yer kalmaz" diye konuştu.Toplantıda bir konuşma yapan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'de turizmin çok geliştiğini belirterek, "38 milyon iç hat yolcusu, 87 milyona çıktı. 20 yıl önce 1 marina varken şimdi 17 marina 12 bin yata hizmet veriyor. Uçak koltuk kapasitesi 40 bine dayandı. Türkiye bence 2015 yılında turizm sektöründe ilk 5'e girecek. Hedefimiz bu" diye konuştu.

'TÜRKİYE TURİZMDE İTHALATA BAŞLADI'
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizmde Türkiye'nin en büyük sorununun çevre katliamları olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Japonya'daki felaketin büyüklüğünü tüm dünya gördü. Çevre kirliliği, iklim değişikliği Türkiye'nin en büyük sorunu. Bergama'da anfi tiyatronun üstüne teleferik yapılırsa, Kanada'dan sonra dünyanın tek oksijen çadırı Kaz Dağı'nı altın için kazarsanız, güzelim denizlerimize balık çiftlikleri yaparsanız, Manyas Kuş Cenneti'ni cehenneme çevirirseniz turizm yapacak yer kalmaz. Siz kalkıp Fethiye'de çimento fabrikası kuramazsınız. Marmaris'te magnezyum aranır mı? Çevre Bakanlığı'nın görevi çok büyük. Keşke Turizm Bakanlığı'nın içine Çevre Bakanlığı alınsa. Belki o zaman daha dikkatli olunur... Türkiye 450 kuş çeşidi bulunduran nadir ülkelerden."

Türk turizm sektörü olarak başkasının mutsuzluğundan mutlu olmadıklarının altını çizen Ulusoy şunları söyledi: "TÜRSAB heyeti olarak Tunus'a gittik. Oradaki turizmcilere moral verdik. 28-29 Mart'ta Mısır hükümetinin davetlisi olarak Mısır'a gidiyoruz. Mısır'a gelen turist sayısı 250 binlere dayanmış. Oradaki turizmin ağırlığını Türk tur operatorleri organize etmekte. Almanları Küba'ya ulaştıranlarda Türkler. Demek ki biz Avrupa Birliği'ne girmişiz. Arkadaşlarımın elinde çanta tüm dünyada Türkiye'yi tanıtıyorlar."

'Biz en iyi müşteriyiz'
Türkiye'de artık kültür varlıklarına sahip olan bir nesil olduğuna dikkat çeken Ulusoy, "Ayasofya'da bir şey olduğu zaman, Bergama'ya bir zarar geldiği zaman sahip çıkılıyor" dedi.

Turizmde önceden ihracatçı olan Türkiye'nin şimdi ithalat yaptığını belirten Ulusoy, "Ortadoğu ülkelerinde Lübnan, Suriye'de, Balkan ülkeleri Sırbistan, Bosna'da Türkçe konuşuluyor. Biz en iyi müşteriyiz" diye konuştu.

'Türkiye hızlı büyüdü tanıtıma önem verilmeli'
Baracuda Turizmin sahibi Cem Polatoğlu, Mısır'ın çok daha küçük bir bütçeyle Türkiye'den daha iyi bir reklam kampanyası yürüttüğünü belirterek, "Reklam ajanslarına o ülkelerden alınan turist karşılığı para verilmeli. Turist potansiyeli olmayan mahallerde bilbord reklamı, gecenin dördünde TV reklamı verilerek olmamalı" dedi.

'Mısır'a da destek vermeye gideceğiz'
Minka Tur sahibi Nejat Karagöz, TÜRSAB'ın mart sonunda Mısır'a tur düzenlediğini hatırlatarak, "Tunus'a korka korka gitmiştik. Ama çok iyi oldu. Mısır'a da destek vermeye gideceğiz. Komşunun sıkıntıya girmesi bizi de üzer."

'İnanç turizmi konusuna ağırlık verilmeli'
Gülen Tur Genel Müdürü Nezih Üçkardeşler inanç turizminin önemine dikkat çekerek, "Almanya, Fransa'daki kiliselerin alası burada. Camilerimiz ve evliyalarımız var. Arkadaşlarımız da umarım camileri evliyaları turlarına katarlar. Potansiyelimiz büyük" şeklinde konuştu.

'Memnuniyet her şeyden önemli'
Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan ise turizmin göründüğünden çok daha zor bir sektör olduğunu belirterek, "Japonya'da deprem oldu. Düşündük insanlar oraya gitmek istemezler ve büyük bir maliyet altına girerek kendi kendimize uçağı iptal ettik. Ortadoğu'da olaylar patlar patlamaz kısa sürede karar aldık ve turlarımızı iptal ettik. Müşteri memnuniyeti herşeyden önemli" dedi.

'Yazın uçak biletlerine zam var'
Saga Turizm Genel Müdürü Musa Alioğlu, petrol fiyatlarının artışının kendilerini zorlamaya başladığını ifade ederek, "Şu anda değil ama yazın fiyatlarımızı artırmayı planlıyoruz. Türkiye iç ve dış olmak üzere yolcu sayısı 100 milyonu aşmak üzere iyi bir ivme yakaladık. Türkiye olarak dünyanın 150 destinasyona uçak yolluyoruz. Ayrıca Libya'da mahsur kalanları biz hiç bir şey talep etmeden ülkelerine taşıdık. Havacılıkta Türk şirketlerinin ismini tüm dünyaya duyurduk" şeklinde konuştu.

'ITB Berlin'de en gözde ülke Türkiye oldu'
VIP Turizm CEO'su Ceylan Pirinçcioğlu ise Anne ve babasının Türk turizminin kurucularından olduğunun hatırlatılması üzerine, "Geçen yıl ITB Berlin'de partner ülke olmamız üzerine gözlerim doldu. Bu yılda Berlin'in en gözde ülkesi Türkiye. Turizmde dünyada marka oluyoruz. Daha iyi hizmet vererek bunu pekiştireceğiz" diye konuştu.

'İstanbul'a kruvaziyer limanı yapılması gerek'
Pronto Tur sahibi Ali Onaran, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de, İstanbul'un kruvaziyer gemilerin yanaşacağı bir limana sahip olmamasından yakınarak, "Yunanistan kruvaziyer turizminden büyük pay alıyor. Biz de almalıyız" dedi.

'Türkiye hızlı büyüdü, Türk turist seviliyor'
Golden Bay Turizm sahibi Mehmet Erdoğdu, "2001 yılında işe başladık. Bir balayı çiftini tatile götürdüğümüzde seviniyorduk. Şu anda 10 binlere ulaştık. Tanzanya, Polonya, Alaska gibi ülkelere turist gönderiyoruz. Artık bazı gemilerde Türkçe diliyle hizmet verilmeye başlandı" dedi.

'Demokrasi iklimi tehlike arzediyor'
Milliyet yazarı Derya Sazak, turizmin bekleyen iki tehlikeye dikkat çekerek şöyle dedi: "Türkiye'nin demokrasi iklimi tehlike arzediyor. AB raporlarında gazeteci tutuklayan sorunlu ülke olduğumuz yazılıyor. Ayrıca küresel ısınma büyük tehlike. Siyasi partiler çevre hareketlerine duyarlı olmalı. Seçime giden Türkiye'de bunlar konuşulmuyor."

'Kalıcı olan deneyim pazarlaması
Milliyet yazarı Fatoş Karahasan şunları söyledi: "Başarı ortada. Kalıcı olan deneyim pazarlaması yapmak. Disney World'u alternatifini yapamazsınız. Türklerle vakit geçirmesi de çok keyifli canımızı vereriz biz misafire. Ben otellerimizi, turizmimizi çok beğeniyorum. Dışarıdan çok iyi. En iyisi bizde var."

'Tarih ve sanatta taraf olunmalı'
Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Murat Sabuncu, sanat eserlerinin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: "TÜRSAB'ı ve buradaki herkesi tarih ve sanat konusunda taraf olarak görmek istiyorum. Bir tüp geçit inşa ediliyor. Kimileri o inşaatta çıkanlara çanak çömlek dese bile, 'bu çanak çömlektir buraya turist getirecek' olan." (Milliyet)