2010’DA TURİZMDE FİYATLAR DÜŞÜŞECEK

2009 Sezonu dünya genelinde kayıpların yaşandığı bir yıl olarak turizm tarihine geçti.

TURİZMİN SESİ


IPK, International's European Travel verilerine göre dünya turizm devleri 2009 yılında tarihlerindeki en sert düşüşleri yaşadı. İspanya, Meksika, Çek Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs sezonu %10 üzerinde bir kayıpla kapatırken, dünya sıralamasında ikinci sıradaki Fransa, İsviçre, Yunanistan, Portekiz, Norveç, Almanya, Tayland, Macaristan ve Rusya %5 ile %10 arasında bir düşüş yaşadı. İngiltere, Hollanda, Avusturya, İtalya, Mısır, Hırvatistan, Tunus, Küba ve Dominik Cumhuriyeti yılı % 4 e varan kayıpla bitirdi.

Dünya genelinde artış gözlemlenen ülkeler İsveç, Fas, G.Kore ve Türkiye oldu. Büyük düşüşlerin yaşandığı ülkeler 2010 yılında aynı sorunla karşılaşmamak için çeşitli tedbirler alarak sistemlerini yeniden gözden geçirmeye başladılar. Özellikle Türkiye'nin başarısı birçok ülke için model oldu. İspanya, Yunanistan gibi Akdeniz ülkeleri her şey dâhil konseptine yönelirken, bazı ülkeler çocuklu ailelere yönelik özel programlar geliştirmeye başladılar. Ekonomik krizin 2010 yılında da hafızlarda olacağını ve tüketicinin çok ince hesap kitap yaparak tatili ile ilgili kararını vereceğini öngören tur operatörleri dünya genelinde fiyatlarını yakın destinasyonlarda % 6 ile % 10 arasında azaltırken, Türkiye fiyatlarını da uçak yakıt fiyatlarındaki düşüş ve otellerin sunduğu erken rezervasyon avantajlarını tüketiciye birebir yansıtarak %5.5 ile % 10 oranında düşürdüler.

TÜRKİYE'NİN AVANTAJLARI
Sezon öncesi tüketici ve turizm uzmanları ile yapılan görüşmeler Türkiye'nin diğer ülkelere göre önemli avantajlara sahip olduğunu gösteriyor. Urlaub Perfect dergisinin 1170 acenta çalışanı ile yaptığı ve tüketicilerin eğilim ve beklentilerinin sorulduğu anket çalışmasına göre, fiyat/hizmet dengesinde Türkiye'nin Tunus, Bulgaristan, İspanya ve Hırvatistan'ın önünde ilk sırada geldiği belirtiliyor.

Konaklama ile ilgiye soruya cevap veren tüketicilerin %85 'in her şey dâhil sistemini tercih ettiğini belirtirken, Türkiye'deki otellerin yeni ve modern olması ve büyük bir kısmının her şey dahil sistemi ile işletilmesinin büyük bir avantaj olduğu vurgulanıyor. Deniz, Kum, Güneş konusunda ilk akla gelen ülkelerin sırası ile İspanya, Türkiye ve Yunanistan olduğunu belirten katılımcılar, Aileler için tatil ülkesi olarak Türkiye'yi ilk sırada gördükleri belirlendi. En çok şikâyet alan ülkenin Tunus olduğu belirtilen araştırmada tatilcilerin kararlarında sırası ile fiyat, güneş, güvenlik, otel, servis ve yemek ön plana çıkıyor.

İSRAİL PAZARI BİR KIVILCIM İLE ESKİSİNDEN GÜÇLÜ HALE GELEBİLİR
Türkiye için yaklaşık 500.000 kişilik bir potansiyele sahip olan İsrail pazarında geçtiğimiz sezon yaşanan % 60 civarındaki kaybın azalacağı ve yaşanacak olumlu bir gelişmenin çok hızlı bir şekilde turizme yansıyacağı öngörülüyor. İrsallilerin geçtiğimiz yıllarda gittikleri Yunanistan ve Bulgaristan'dan hayal kırıklıkları ile dönmeleri ve yakın mesafede fazla alternatifleri olmaması yeniden Türkiye'nin gündeme gelmesine sebep oluyor.

RUSYA PAZARINDA 2010 KRİTİK YIL
Türkiye'ye en çok turist gönderen iki ülkeden biri olan Rusya'da 2010 yılı ile ilgili belirsizlik sürüyor. Özellikle Mısır'ın ürün çeşitliliği, iklimi ve yeni otelleri ile yıldızının parlaması önümüzdeki yıllarda tatilcilerin tercihi konusunda etkin olabilecek. Tanıtımın ve Fuarların öneminin ön plana çıkacağı 2010 sezon öncesinde Türkiye elindeki fırsatları iyi değerlendirerek turizmdeki yükselişini 2010 yılında da sürdürebilir.