2010’DA DAHA FAZLA TURİST GELECEK

Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Recep Yavuz, turizmde en büyük pazarların 2009 yılını eksi ile kapatacaklarını söyledi

TURİZMİN SESİ


Recep Yavuz, Türk turizminin 1986 yılından bugüne kadar büyük bir aşama kaydettiğini, 1986 yılında Türkiye'ye turist gönderen ülke sayısı 48 iken 2009 yılında 88 ülkeye yükseldiğini bildirdi. Yavuz, 1986 yılında Türkiye'ye 1 milyon 70 bin turist gelirken, 2009 yılında bu rakamın 25 milyon 500 bine yükseldiğini belirtti.

Yavuz, 2008'den itibaren bütün dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin turist kabul eden ülkeleri de etkilediğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: "Fransa'ya 2008 yılında 79,4 bilyon turist gelirken, bu yıl 75,4 milyona düştü. İspanya'da 57,4 milyondan 50,5 milyona, İtalya'nın turist sayısı 42,8 milyondan 39,4 milyona gerilerken, Türkiye'nin turist sayısı ise 27 milyondan 25,5 milyona geriledi. Fransa'da eksi 6, İspanya'da eksi 12, İtalya'da eksi 8 azalma yaşanırken, Türkiye'de eksi 4 azalma gerçekleşti. Yıl sonuna kadar bu rakam daha da aşağıya inecek."

Türkiye'yi gelecek yıl ziyaret edecek yabancı turist sayısının artacağının umulduğunu dile getiren Yavuz, "Türkiye'de 2010 yılında 2009 yılına göre yüzde 10 turist artışı hedefleniyor. Artışın sadece Avrupa pazarında değil, Rusya, Ukrayna ve bağımsız devletler topluluğunda da gerçekleşeceği öngörülüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin turizmde "iki lokomotif ülkesi" bulunduğuna işaret eden Yavuz, şunları söyledi: "Rusya ve Almanya, Türkiye için lokomotif iki ülkedir, ana pazarlarımızdır. Bu yıl Almanya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı aralık ayına kadar 4 milyon 38 bin iken bu sayının 2010 yılında 4 milyon 900 bine yükselmesi bekleniyor. Almanlar 2010 yılında Türkiye'ye tatile gelmek için şimdiden hazırlıklarına başladı. Almanlar 2009 yılında seçim yaşadı, ekonomik zorluklarla boğuştu, 2010 yılında tatil alışkanlıklarını yeniden sürdüreceklerdir.

Antalya için diğer gelişecek bir pazar da Fransa pazarıdır. Fransa'nın Antalya'ya ilgisi çok arttı. 2010 yılında 300 bine yakın Fransız turistin Antalya'ya gelmesi bekleniyor. İngilizler ise Ege'den sonra Antalya'yı da keşfetti. Antalya'ya gelen İngiliz turist sayısında da önemli artışlar olacağı bekleniyor." SAYD Başkanı Recep Yavuz, Ukrayna ve Rusya pazarlarının 2010 yılında yeniden canlanacağı görüşünü ifade ederek, şöyle konuştu: "Eksi ile kapanan Rusya ve Ukrayna pazarlarında da 2010 yılı için yüzde 10 artış hedefleniyor.

Ruslar ekonomik krizi büyük oranda atlattı. Ukrayna ise ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor. Ancak Ukrayna, nüfusuna göre yurt dışına en çok turist gönderen ülkeler arasında bulunuyor. Ukrayna'da domuz gribi çok etkili oldu. Domuz gribi yüzünden Ukrayna'da üç hafta tatil ilan edilince, Ukrayna'dan yurt dışına çıkışlar da arttı. Rusya ve Ukrayna için tatil amacıyla en ideal ülkeler arasında Türkiye ve Mısır yer alı yor. Gelecek yıl her iki ülkeden gelecek turist sayısında bu yıla göre yüzde 10 artış olacak."

Başkan Yavuz, İran, Suriye, Romanya, Çin, Ermenistan ve Hindistan pazarlarına da dikkati çekerek, bu ülkelerden Türkiye'ye gelen turist sayısının artırılabileceğini belirtti. Özellikle Suriye ve Ürdün'le vizenin kaldırılmasının bu ülkelerden Türkiye'ye turist akışını sağlayacağını vurgulayan Yavuz, alternatif pazarların geliştirilmesiyle turizmdeki riskin azaltılabileceğini sözlerine ekledi.