2010 TÜRK EKONOMİSİNİN YILI OLACAK

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, önümüzdeki yılın, krizin yaralarının sarıldığı, yatırımların arttığı, Türk ekonomisinin belli oranda büyüdüğü bir yıl olacağını belirtti

TURİZMİN SESİ


Karadere, Hatay Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) tarafından düzenlenen "Kadın Girişimcilere Destek Paketi" toplantısı için geldiği Hatay'da, soruları yanıtladı. Türkiye'de, çok iyi durumda bulunan bankacılık sektörünün geleceğe de umutla baktığını, tüm dünyada yaşanan krize rağmen reel sektörün likitide ihtiyacını sağladığını ifade eden Karadere, bunda, ülkede daha önceki yıllarda yaşanan krizler nedeniyle bankaların rehabilite olmuş olarak girmesinden kaynaklandığını kaydetti.

Türkiye'nin krizi Avrupa ülkeleri kadar derin yaşamadığını, bu süreci iyi bir şekilde atlattığını vurgulayan Karedere, şöyle devam etti:
"Artık günümüzde krizden bahseden çok fazla kişi kalmadı. Bu kötü süreci iyi bir şekilde atlattık. Krizin yaşandığı 2009 yılının ocak ayında Türkiye'de KOBİ'lere 94 milyar TL kredi verildi. Bu oran aynı yılın eylül ayında yüzde 14'lük daralma ile 82 milyar TL'ye geriledi. Bu daralmanın nedeni de kriz ortamında bilançolarda ciddi bozulma olmasından, bazı firmaların kredi talep etmelerine rağmen almakta zorlanmasından kaynaklandı.

Bu durumda da kriz ortamında yatırımlarda bir nebze de azalma ve taleplerde gerileme oldu. Gelecek yıl, krizin etkileri yavaş yavaş geride kalıyor ama hala tamamen geçti denilemez. Önümüzdeki yıl yaraları sarma yılı olarak göreceğiz. 2010'da Türk ekonomisinde sınırlı da olsa belli oranda büyüme olacağını düşünüyoruz." Bankacılık sektörünün KOBİ bankacılığına bakışının önümüzdeki yıl daha pozitif olacağını, bu yıl verilenden daha fazla kredi verileceğinin altını çizen Karadere, 2010 yılında bankacılık sektöründe daha sağlıklı yapılanma olacağını öngördüklerini kaydetti.

Kriz nedeniyle bankacılık sektörünün sorunlu kredilerinin oranında art ış olduğunu da belirten Karadere, "Ancak, kötü gidişin sona ermesiyle sorunlu kredilerde geri sayım başlayacak. Yeni dönemde iç piyasa hareketlenecek, gerek KOBİ, gerekse tüketici kredilerinde ciddi canlanma olacak. 2010 yılında reel sektöre daha fazla kredi verileceğini öngörüyoruz" diye konuştu. Garanti Bankasının, yurt dışı temsilcikleri dahil 770 şubesinin bulunduğunu, bu yılı 785 şube ile tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.Önümüzdeki yıl 65-70 yeni şube daha açmayı düşündüklerini kaydeden Karadere, "Garanti Bankası, 2009 yılında 3,5 milyar TL kredi kullandırdı. KOBİ'lere ise 16 milyar TL kredi verdik ve buradaki pazar payımız yüzde 16'larda yer alıyor. Bankamız, açılan şube sayısı ile her geçen gün gelişiyor. Şu an Türkiye'de kullanılan 5 kredi kartından 1'i bankamıza ait" diye konuştu.