2008 İK ARAŞTIRMASI

Türkiye'nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com ve performans yönetim şirketi Develor işbirliğiyle yapılan “2008 Türkiye İK Araştırması”, Türkiye'deki şirketlerin personel eğitimine gereken önemi vermediğini ortaya koydu.

TURİZMİN SESİ


Araştırmaya göre Türk firmaların %52,9'ü bir eğitim bütçesine sahip bulunuyor. Buna karşılık Türk firmaları (%20,61), eğitim programlarını Orta Avrupa'ya kıyasla (38,45) daha az önemsiyor. Yenibiris.com ve Develor işbirliğiyle yapılan '2008 Türkiye İK Araştırması', Türkiye'deki şirketlerin eğitime yeterli önemi göstermediğini gösteriyor.

Türkiye'de İK'nın mevcut ve beklenen rolünü ortaya koymayı hedefleyen ve İK alanında karşılaşılan mücadele alanları ile İK sistemlerindeki gelişim trendlerini belirlemeyi amaçlayan araştırmanın sonuçlarına göre, Türk firmaların %52,9'u bir eğitim bütçesine sahip bulunuyor. Ancak araştırma, çalışanların gelişimi konusunun Türkiye'de (%20,61) Orta Avrupa'ya (%38,45) kıyasla daha az önemsendiğini ortaya koyuyor.
'2008 Türkiye İK Araştırması'ndan elde edilen veriler, Avr

upa Birliği'ne yeni katılan beş Orta Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen '2007 İK Araştırması'nın sonuçları ile karşılaştırmalı olarak değerlendiriliyor. Söz konusu araştırma, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da, ağır endüstri, imalat sanayi, perakende, bankacılık ve finans, kamu hizmeti, lojistik, inşaat ve gayrimenkul, danışmanlık, telekomünikasyon ve bilişim gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerdeki ülke başına 300 İK yöneticisinin görüşlerine dayanıyor.


'2008 Türkiye İK Araştırması' da, Türkiye'de aynı sektörlerdeki firmalardan toplam 514 İK profesyoneline aynı soruların yöneltilmesiyle gerçekleşmiş bulunuyor. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Türkiye'deki şirketlerin %52,9'u eğitime bütçe ayırıyor. Orta Avrupa'da ise bu oran %87,2'ye ulaşıyor. Ancak araştırma, Türk firmalarının personel eğitimlerine önem verdiği önemin (%20,61) Orta Avrupalı şirketlerdekinin (%38,45) yarısı kadar olduğunu da gösteriyor.


Eğitime önem veren Türk firmalarının önceliğini ise profesyonel gelişim eğitimleri (%42,3) oluşturuyor. Onu sırasıyla iletişim (%28,8), yönetici (%28,4), satış (%27), müşteri hizmetleri (%22), takım oluşturma (%20,1), dil geliştirme (%10) ve bilgi teknolojileri gelişimi (%6,9) eğitimleri izliyor.
Orta Avrupa'daki şirketler de önceliği yine profesyonel gelişim eğitimlerine (%67) veriyor. Yönetici eğitimleri ise %64,6'lık bir oranla ikinci sırada geliyor. Onu sırasıyla,

• Dil geliştirme eğitimleri (%48,1)
• Satış eğitimleri (%39,4)
• İletişim eğitimleri (%38,4)
• Takım oluşturma eğitimleri (%38,4)
• Müşteri hizmetleri eğitimleri (%26,3)
• Bilgi teknolojileri eğitimleri (%15,5)
• Özel eğitimler (%8,4)

izliyor. Araştırmaya göre, Türkiye'deki firmaların %31,9'u gelecekte eğitime bütçe ayırmayı planlıyor. Eğitim bütçesinde önemli bir artış bekleyen Türk firmaların oranı (%30,3) ise Orta Avrupa'dakileri (%16,8) ikiye katlıyor.


Önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye'de şirketlerin gelişim programlarında öncelik vermeyi planladıkları iş grupları ise şöyle:
• Satış ve Müşteri İlişkileri (%73,4)
• Orta kademe yöneticiler (%67,9)
• Bölüm müdürleri (%63,9)
• Üst yönetim (%58,5)
• Mavi yakalı çalışanlar (%47,7)
• Mali ve İdari İşler çalışanları (%40,9)
www.yenibiris.com  

Yenibiris.com, büyük ölçekli ve çokuluslu şirketlerden orta ve küçük ölçekli şirketlere kadar her boyutta, farklı sektörlerden 49.000'i aşkın firmaya İnternet bazlı seçme ve değerlendirme hizmeti sunmaktadır. Çok sayıda bireysel üyesi ile de geniş bir özgeçmiş bankasına sahiptir. Yenibiris.com sunduğu içerik ile bireysel üyelerinin kariyer ve kişisel gelişimlerine rehberlik eder. Yerel ve küresel değişimleri göz önünde tutarak farklı sektörlere yönelik geliştirdiği eğitim odaklı projeler ile istihdam piyasasında fark yaratır. Sürekli yenilenen teknolojisi ile, bireysel ve kurumsal üyelerinin iş ve aday arama süreçlerini hızlandırıp kolaylaştırmaya yönelik çözümler üretir.