20. Ulusal Turizm Kongresi’nde Turizm Kongresinde Şehir Turizminde Yaşanan Gelişmeleri Değerlendirdi

Turizm sektöründe yaşanan gelişmelerin tartışıldığı (UTK20) ile 4. Uluslararası Turizm Kongresi (ITC2019) Eskişehir’de başladı

TURİZMİN SESİ


Anadolu Üniversite’sinin ev sahipliği yaptığı kongrelerde sektöre yön veren turizmcilerin yanı sıra yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, kongrenin ana temasını oluşturan şehir turizmine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Şehir turizminin küresel pazardaki büyümesine dikkat çeken Bilir, Dünya Turizm Trendleri Raporu’ndan bilgiler paylaştı. Bilir; “Turizm pazarlamasında teknolojiyi ve özellikle akıllı şehir uygulamalarını hayata geçirenler, önümüzdeki süreçte çok önemli bir rekabet avantajına sahip olacak. Bu anlamda öne çıkan Dubai ve Barcelona gibi önemli destinasyonlar akıllı şehir uygulamalarıyla şimdiden fark yaratıyor” diye konuştu. Tükiye’nin turizm potansiyeline dikkat çeken Bilir, İstanbul’un Londra ve Paris’in ardından en çok ziyaret edilen üçüncü şehir olduğunu söyledi.  Gelişmiş şehircilik anlamında Eskişehir’in de örnek gösterilecek kentler arasında yer aldığını belirtti.

“FESTİVALLER MARKALAŞMA ADINA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Dünya çapında yapılan festivallerin turizmin markalaşması açısından önemli olduğunu ifade eden TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir; “Film ve müzik festivalleri, bienaller, konserler, tematik müzeler, uluslararası spor organizasyonları, tasarım ve moda haftaları gibi uluslararası etkinliklerin arttırılması turizmin markalaşması açısından önem taşıyor. Cannes ve Berlin Film Festivalleri, Rio ve Venedik Karnavalları ile Milano ve Paris Moda Haftaları düzenlendikleri şehirleri turizm için çekim merkezine dönüştürüyor. İstanbul’da yapılan UEFA Süper Kupa Finali ve önümüzdeki yıl İstanbul’da düzenlenecek UEFA Şampiyonlar Ligi Final maçı da turizmin markalaşması açısından büyük önem taşıyor” dedi.

“GASTRONOMİNİN ŞEHİR TURİZMİNE KATKISI BÜYÜK”
Gastronominin şehir turizmine katkılarını vurgulayan Bilir, Gaziantep ve Hatay gibi zengin mutfaklı şehirlerin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girerek önemli adımlar attıklarını, Türk Mutfağı’nın zenginliği düşünüldüğünde bu potansiyeli diğer şehirlere de yaymak gerektiğini ifade etti. Son yıllarda turizmde öne çıkan “Yaratıcı Turizm” ve “Sürdürülebilir Turizm” gibi kavramlarla ilgili; ”TÜRSAB olarak Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Programı ile özel bir iş birliği anlaşması imzaladık. Hem sürdürülebilirlik hem de yaratıcı turizm konusunda önemli bir adım atmış olduk. Böylece gelecek nesillere daha güzel ve yaşanabilir bir çevre ve dünya bırakarak mesleğimizi sürdürülebilir bir şekilde devam ettirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.