TURİZMİN SESİ
Kurs süresince yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcı doktor ve asistanlara, ilizarov yöntemi hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.
Kaynamayan kırık kol ve ayakların kaynatılmasında ve kısa bacağın uzatılmasında kullanılan İlizarov yönteminin, tüm doktorlara aktarılması ve doğru bir şekilde uygulanması amacıyla düzenlenen 14. İlizarov Kursu tamamlandı. İlizarov Yöntemleri Uygulama ve Geliştirme Derneği, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü ve Özel Ortopedia Hastanesi ortak çalışmalarıyla gerçekleştirilen 14. İlizarov kursuna bu yıl 97 doktor katıldı.
Özel Ortopedia Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahir Gülşen'in kurs yöneticiliğini yaptığı organizasyona, Türkiye'nin yanı sıra yurtdışından da katılım olduğu gözlendi. Kursun Hilton Oteli'nde düzenlenen ilk gününde İlizarov fiksatörünün parçaları, İlizarov yöntemlerinin bilimsel temelleri, Kemik parçalarının kontrolü, Kırık tedavisi, Açık kırıklar ve Ameliyat sonrası bakım konuları işlendi. Kursun ikinci gününde, Defektif olmayan psödoartrozların tedavisi, Defektif psödoartrozların tedavisi, Revizyonlar, fiksatör çıkarılması ve komplikasyonlar, Deformite analizi, Ilizarov yöntemleri ile deformite düzeltilmesi, Fiksatör yardımlı IM çivileme ile deformite düzeltilmesi, Ayak bileği malalignmenti ve tedavisi, Ayak cerrahisinde Ilizarov teknikleri anlatıldı. Kursun Özel Ortopedia Hastanesi Konferans salonunda devam eden 3. gününde ise hastanede gerçekleştirilen cerrahi uygulama görüntüleri ameliyathaneden canlı yayın ile konferans salonuna aktarılarak katılımcılara ameliyatla ilgili teknik bilgiler verildi.
Kurs sonrası yaptığı açıklamada, İlizarov yönteminin 1980'li yıllardan sonra dünyaya yayıldığını belirten Prof. Dr. Mahir Gülşen, İlizarov yöntemi, diğerinden kısa olan bir bacağın 17 santimetreye kadar uzatıldığı, yıllardır kaynamayan kırıkların kaynatıldığı, cücelerin boylarınınız uzatıldığı, artık tedavi edilemez denilen birçok sakatlığın giderildiği mucizevi bir tedavi yöntemidir. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı da bu yöntemin ülkemizdeki ilk uygulayıcılarındandır dedi.
Her yıl Adana'da düzenlenen İlizarov kurslarına şu ana kadar toplam 1530 doktorun katıldığını belirten Prof. Dr. Mahir Gülşen, 14. İlizarov Kursu ile katılım sayısı 1627'ye ulaşmıştır. Anabilim dalımız, edindiği deneyimleri diğer doktorlara aktarmak ve bu yöntemin doğru bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla düzenli olarak İlizarov kursları düzenlemektedir. 14. İlizarov Kursu süresince katılımcı doktorlara İlizarov yönteminin ilkeleri anlatıldı, kemik modellerde uygulamalar yaptırıldı, bu yöntemde ameliyat edilen hastaların ameliyatı TV yayınıyla izlettirildi şeklinde konuştu.