TURİZMİN SESİ
Londra (Anayurt)- Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımlarıyla Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Vodafone Group CEO'su Vittorio Colao'nun eşbaşkanlıklarında gerçekleştirilen Türk-İngiliz CEO Forumu'na iki ülkenin önde gelen şirketlerinin CEO'ları da katıldı.
İlki Mart ayında İngiltere Başbakanı David Cameron ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Türk-İngiliz CEO Forumu'nun ikincisi 23 Kasım'da gerçekleştirildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımlarıyla Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Vodafone Group CEO'su Vittorio Colao'nun eşbaşkanlıklarında gerçekleştirilen Türk-İngiliz CEO Forumu'na iki ülkenin önde gelen şirketlerinin CEO'ları da katıldı.
Londra'da düzenlenen ikinci Türk-İngiliz CEO Forumu'nda, Türkiye ve İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ile yatırımlar ve ticaretin artırılması için atılması gereken adımlar konuşuldu.
Eşbaşkanlıklarını Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Vodafone Group CEO'su Vittorio Colao'nun yürüttükleri CEO Forum'un ikinci toplantısı 23 Kasım'da Londra'da düzenlendi. Türkiye-İngiltere ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen "CEO Forum", iki ülkenin üst düzey şirket yöneticilerini de biraraya getirdi.
"Türkiye, İngiliz şirketlerin gözardı edemeyecekleri kadar hızlı büyüyen bir pazar"
Türk-İngiliz CEO Forumu'nu, "Avrupa'nın iki ucundaki iki büyük ülke arasındaki muazzam sinerjiyi geliştirmek için eşsiz bir fırsat" olarak niteleyen Eşbaşkan Suzan Sabancı Dinçer, gelişmiş bir finans merkezi olarak İngiltere'nin aynı zamanda birçok Türk şirketi için önemli bir çıkış kapısı olduğuna işaret etti. Türkiye'nin de İngiliz şirketlerinin gözardı edemeyecekleri kadar hızlı büyüyen bir ekonomi ve pazar olduğunun altını çizen Suzan Sabancı Dinçer, iki ülke açısından büyük işbirliklerine açılacak daha birçok alan olduğunu vurguladı. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Türkiye ziyareti sırasında 2015 yılına kadar iki ülke arasındaki ticaret hacmini ikiye katlamaktan söz ettiğini de anımsatan Suzan Sabancı Dinçer, şöyle devam etti: "Bundan çok daha fazlasını yapabileceğimize inanıyoruz. İngiliz yatırımcıların Türkiye'deki değişim hızını anlamaları gerekiyor. Bugün, 2023 yılında 100. yılını dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olarak kutlamaya hazırlanan bir ülkeden söz ediyoruz; bu hedef, daha birkaç yıl öncesine kadar bazıları tarafından gerçekçi bulunmayabilirdi, ancak bugün için ciddi bir hedeftir. Türkiye artık başarı vaat eden bir ülke değil, başarı vaatleri gerçeğe dönüşen bir ülkedir."
"Türkiye ekonomisinin çekiciliği artıyor"
CEO Forum Eşbaşkanı ve Vodafone Group CEO'su Vittorio Colao konuşmasında, Türkiye ekonomisinin gösterdiği güçlü performansa dikkat çekti ve şöyle konuştu:''Türkiye, global portföyümüzün en parlak yıldızlarından biri. İngiliz yatırımcılar için Türkiye'nin sunduğu faydalar gayet açık: Mobil iletişim alanında yaptığımız yatırımın bu canlı ve dinamik ülkede, tüketicilerin hayatında her gün yarattığı değişimi ve iş üretkenliğini nasıl geliştirdiğini görüyoruz.''
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: ''CEO Forum'un Türk ve İngiliz şirketleri arasındaki işbirliği için yeni yollar açacağına inanıyorum"
Kraliçe II. Elizabeth'in davetlisi olarak İngiltere'ye resmi bir ziyarette bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de toplantının ikinci oturumunda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesinin hem Türkiye hem de İngiltere'de refahın geliştirilmesine büyük destek olacağına inandığını vurguladı. CEO Forum'un çalışmalarını hem desteklediklerinin altını çizen Gül, "CEO Forum'un elle tutulur sonuçlarının olacağına ve Türk ve İngiliz şirketleri arasındaki işbirliği için yeni yollar açacağına inanıyorum" dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: ''İngiltere ile ekonomik ilişkilerimizi mevcut düzeyinin çok üzerine taşımayı arzu ediyoruz''
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da konuşmasında, Türkiye ile İngiltere arasındaki onyıllara, hatta yüzyıllara dayanan ilişkiler ile ekonomik, kültürel, askeri ve sosyal alanlarda köklü bağlar oluşturulduğuna dikkat çekti ve "Bugün ilişkilerimiz gerçek anlamda çok boyutlu bir yapıya bürünmüş durumdadır" dedi. Babacan, iki ülke arasında uluslararası gelişmelere karşı ortak tutum oluştuğuna da işaret etti.
Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ve ticari bağların öneminin altını çizen Babacan, "Ülkelerimiz arasındaki ticaretin kompozisyonu ve hacmi bu alandaki fırsatların daha tam olarak yaşama geçirilmediğini göstermektedir. İngiltere ile ekonomik ilişkilerimizi mevcut düzeyinin çok üzerine taşımayı arzu ediyoruz" dedi ve ekledi: "Bu çerçevede, şirketlerimizi özellikle gıda, organik tarım, inşaat malzemeleri, ev tekstili, mobilya, cam ürünleri ve mücevher sektörlerinde işbirlikleri oluşturma ve ortaklıklar kurmaları konusunda desteklemeliyiz. Bu amaçla küçük ve orta boy şirketlerimizi bir araya getirmeli ve işbirliğine teşvik etmeliyiz. Özellikle Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika olmak üzere, şirketlerimizin üçüncü ülkelerde işbirliği yapmalarını sağlamalı, şirketlerimizin rekabet avantajlarının artırılması için çalışmalıyız. Bu gelişmeler, yalnızca Türk şirketlerimizin değil, İngiliz şirketlerinin de yararına olacaktır." Babacan, uluslararası finans merkezi olarak çok önemli bir markaya sahip olan Londra'nın, 2023 hedefleri çerçevesinde, İstanbul'u dünyanın en önemli 10 finans merkezi arasına katma çalışmalarında da büyük destek olacağına inandığını da vurguladı.
Her iki ülkede de olan siyasi iradenin, ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesine destek olmakta olduğunu vurgulayan Babacan, "Aynı zamanda iş dünyalarımız ve girişimcilerimizin yakın ilişkileri de ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine büyük destek olacaktır" dedi. Babacan, bu çerçevede CEO Forum'un, iki ülkenin odaklanması gereken konulara ışık tutmak için mükemmel bir platform oluşturmakta olduğunu vurguladı. Babacan, CEO Forum'un aynı zamanda, iki ülke arasındaki yatırım ve ticaretin daha güçlü bir hale gelmesinin önündeki engellerin kaldırılması açısından hükümetler arasında arabulucu işlev de göreceğini sözlerine ekledi.
İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green: ''Türkiye'nin hızlı ekonomik dönüşümünde yer almak için İngiliz firmaları için muazzam fırsatlar var''
İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green de, "Bugünkü CEO Forum, önde gelen İngiliz ve Türk iş insanlarının biraraya gelerek iki ülke arasındaki iş ilişkilerini güçlendirmenin yollarını görüşmesi için bir şanstır." diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: Benim buradan iş dünyasına iletmek istediğim mesaj, Türkiye'nin hızlı ekonomik dönüşümünde yer almak için İngiliz firmaları için muazzam fırsatlar olduğu ve İngiltere hükümetinin de Türk iş dünyasının İngiltere'ye yatırımlarında yardımcı olacağıdır."
İkinci CEO Forum'a iki ülkeden toplam 19 şirket katıldı
İkinci CEO Forum'a Türkiye'den 12 ve İngiltere'den 9 olmak üzere toplam 21 kuruluş katıldı. İkinci CEO Forum'un katılımcıları, Türkiye'den Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray, Çalık Holding CEO'su Berat Albayrak, Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan, Türk Hava Yolları CEO'su Temel Kotil, Gürmen Giyim Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Vestel Şirketler Grubu CEO'su Ömer Yüngül, Akkök Grup CEO'su Mehmet Ali Berkman ve HSBC Türkiye CEO'su Martin Spurling ve İngiltere'den de ARUP Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ian Gardner, BAE Systems CEO'su Ian King, GSK Gelişmekte Olan Piyasalar Asya - Pasifik Bölge Başkanı Abbas Hussain, Rolls Royce Uluslararası Direktörü Michael Shipster, Diageo Avrupa Başkanı Andrew Morgan, WPP CEO'su Sir Martin Sorell, Mott MacDonald Group Başkanı Keith Howells, Astra Zeneca Bölge Başkanı Henrik Nistrup Madsenve BP CEO'su Bob Dudley oldu. İkinci CEO Forum çerçevesinde, geçtiğimiz Mart ayında belirlenen çalışma grupları finans, bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji, altyapı ve inşaat, havacılık ve savunma ile Türkiye markası olmak üzere 6 adet çalışma konusunu masaya yatırdı. Hazırlanan çalışma raporlarını da değerlendirecek olan Forum katılımcıları, belirlenen bu sektörler ile ilgili önümüzdeki döneme ilişkin öngörü ve perspektifler oluşturdular.