KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜREN YAKLAŞIMLAR

TYD Genel Sekreteri Koray Yetik 10-13 Mart 2009 tarihlerinde Uluslararası Otel Yatırım Forumu (IHIF), Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) İş Konseyi Yönetim Kurulu Toplantısı ve Berlin Fuarı (ITB) etkinliklerine katıldı

TURİZMİN SESİ
Koray Yetik: Portföylerini Türkiye'de genişletmek isteyen zincirler var Uluslararası otel zincirlerinin Türkiye'de büyüme trendi gösterebileceğine dikkatleri çeken Yetik, bunun Türk Turizmi açısından önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de turizm sektöründe yabancı sermaye oranının çok düşük olduğunu vurgulayan Koray Yetik, "Kriz ortamında özellikle otel yönetim anlaşmaları ile portföylerini Türkiye'de genişletmek isteyen zincirler" konusuna değinerek, “Bugün, turizm yatırımcısının uluslararası işletmeciye kontrat şartlarında taleplerini daha rahat dile getirebileceği ve hatta diretebileceği gündür” dedi.

TYD Genel Sekreteri Koray Yetik, yatırımcılarımızın Türkiye pazarına girmek isteyen yabancı zincirler ile girecekleri münasebetlerde aşağıdaki noktaların önemli olduğuna inanıyor:

* İşletme sermayesi konması,
* Daha makul dönem yönetim anlaşmaları,
* Yabancı yöneticiler çalıştırılması konusunda limitlerin getirilmesi,
* Yönetim ücretlerinde indirim,
* Daha çok kazanca odaklı ücretlendirme,
* Performans testi konulması,
* Cezai şartlar,
* Yatırımcının öncelikle kredi borçlarının kapatılması açısından yönetim şirketine yapılacak bazı ödemelerin ilk senelerde ertelenmesi,
* Bazı işletme/buklet malzemelerinin alınması,
* İşletmeden alınan pazarlama ücretlerinin % 70'inin o piyasaya dönük harcanması ve işletme şirketinin de aynı miktara yaklaşan bir tutarı pazarlama bütçesine ilave etmesi,
* Otellerle ilgili zincir genel giderlerinin otellere paylaştırılmasında dikkat edilmesi.

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) İş Konseyi Yönetim Kurulu Toplantısı'nda TYD Genel Sekreteri Koray Yetik'in ısrarlı yönlendirmeleriyle bir görüş birliğine varıldı.. UNWTO Genel Sekreterliği, Nisan ayında İngiltere'de yapılacak olan G-20 zirvesi öncesinde hükümetlere bir tavsiye niteliğinde turizm sektörünün bugünkü kriz ortamında ne kadar önemli bir sektör olduğunu ve krizden çıkış yolu için turizm sektörüne destek verilmesi gerektiğini belirten bir rapor yayınlayacak.

Türkiye, dünya trendlerini de incelediğimizde, bugün eline geçirdiği fırsatı kamu ve özel sektör işbirliği ile çok iyi değerlendirebilir. Ülkemize turizm sektöründe kalıcı, sağlam temelli yatırımları çekmek için çok iyi bir pazarlamanın, lobiciliğin yapılması ve pürüzsüz ürünlerin (bakanlıkların konsensusu sağlanmış, yüksek mahkemelerden dönmemiş vb.) sunulması gereklidir.

Bünyemizdeki otel zincirlerimiz her geçen gün artmakta, güçlenmekte ve yatırımlarını ve isimlerini bir yandan yurt dışına taşırken diğer yandan yabancı zincirleri özellikle iç pazarda ciddi şekilde zorlayacak durumdadır.
Bilgilerinize

Saygılarımızla…
Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD)