“BEYOĞLU BELGESELDİR”

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Beyoğlu Belediyesi'nin ev sahipliğinde Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından organize edilen '14. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali' 29 Eylül'de başlayacak

TURİZMİN SESİ


Festival ,düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Basın toplantısına Festival Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü , Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgen ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan katıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan , Beyoğlu ile ilgili belgesel projelerinin devam etiğini belirterek “Beyoğlu Belgeseldir” dedi. Kültür ilçesi Beyoğlu içinbir dijital arşiv projesi için çalıştıklarını kaydetti. Özellikle gençlerin ve çocukların ezber anlayışını bırakarak araştırmacı olmaya yönelmesinde belgesellerin önemli olduğunu belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan , “Bu yıl gösterime girecek filmler seçici kurul tarafından titizlikle değerlendirildi.500'den fazla film arasından ,özenle seçildi. Her biri ayrı bir insanlık öyküsünü dile getirdiği belgesel filmlerin insanlığı yücelten değerleri ,hiçbir kültürü ötekileştirmeden ,var olmalarını savunmalarını; ortak geleceğimiz adına büyük bir katkı olarak görüyorum.Dar alanları genişleteceğine ,”daralanların “ gönlüne su serpeceğine gönülden inanıyorum. “ dedi.

BSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgen , “BSB Belgesel Sinemacılar Birliği, Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nin ondördüncüsü ile bir kez daha karşınızda. Her yıl yeni bir heyecan ve yükselen katılım kalitesiyle gerçekleşen bu festivali paylaşmaktan mutluyuz. 1001 Belgesel Film Festivali, bir belgesel şenliği olması kadar, üstlendiği toplumlar arası paylaşım, bilgi-görgü aktarımı, kanaat ve ortak bellek oluşturma işlevleriyle yine önemli bir görevi yerine getirecek!

Bu yılki festivali önemli kılan bir diğer yan, belgesel sinemamızın kendine yeni imkânlar arayışına denk düşmesidir. Bugün üretim ile festival gösterimi ya da yarışmaları arasına sıkışan belgesel döngüsünü, yeniden üretime dönüşecek şekilde ulusal ve uluslararası imkânlarla buluşturma görevi ile karşı karşıyayız. Bu nedenle öncelikli olarak üretimlerimizi, belgesellerimizi artık “telifli eserler” haline getirmek zorundayız. Belgesellerimizin kayıt tescilini yaptırmak, yani işletme belgesine sahip hale getirmek, yayın ve dağıtım ağları ile gerçek bir ilişki kurmanın ilk koşulu.

Çoğumuza sevimsiz gelse de şunu açıkça belirtmeliyim. Belgesel Sinemamız, henüz sektörel bir yapıya kavuşamamıştır. Yapımcısı olamayan bir “yönetmen sineması”dır. Küçük desteklerle varlığını korumaya çabalayan Belgesel Sinema, kendine yeniden üretim şansı verecek pazarlama olanakları yaratamamaktadır. Bu sorunun tamamı elbette belgesel sinemacılara ait değil. Destekleme, yayın ve dağıtım sistemlerini yönetenlerle, bir anlamda cılız da olsa “belgesel pazarı”nın aktörleriyle bu konumu değiştirmek için çabalamalıyız.. Bizim üretme heyecanımız kadar, sektör pazarının beklentilerini ve standartlarını anlamak ve bağımsız varlığımızı koruyarak yayın ve dağıtım imkanlarını da öngören üretimleri denemek zorundayız.

Bu nedenle bu yıl, BSB olarak önemli bir adım attık ve İSTKA finansmanı ile “Arşivist Dijital Belgesel Arşivi” projesini gerçekleştiriyoruz. Telifli belgeseller üzerinden yürüyecek bu çalışma, bir yandan belgesellerin yüksek nitelikte korunması ve yasalara uygun paylaşımını sağlayacak, diğer yandan da ulusal ve uluslararası belgesel film marketlere altyapı sağlayacak.” dedi.


Bu yıl 'Daralanlar - Dar Alanlar' temasıyla organize edilen festivalde, 23'ü yerli 47'si yabancı, toplam 70 film gösterilecek.

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek gösterimlerde, bütün filmler ücretsiz izlenebilecek. Avrupa Belgeselciler Ağı Başkanı Cay Wesnigk ve Alman Belgeselciler Birliği Başkanı Tomas Frickel gibi dünya belgesel sinemasından 20 önemli ismin davetli olduğu festival kapsamında, Avrupa'da Dijital Dağıtım Konferansı, Türkiye-Almanya Belgesel Sinema Buluşması, sinema laboratuvarı ve belgesel arkası gibi etkinlikler de olacak.Festival 29 Eylül Perşembe günü sinemaseverlerle buluşacak.