TURİZMİN SESİ
Van merkeze bağlı Ağartı Köyünde bulunan ve MÖ 685-645 yılları arasında hüküm süren Urartu Kralı 2. Rusa tarafından inşa ettirilen Ayanıs Kalesinde, Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu başkanlığında 1989 yılında başlayan kazı çalışmaları, bu yıl da devam etti.
Prof. Dr. Çilingiroğlu, 30 yıldır süren kazılarda Urartu dönemine ait önemli bilgi ve eserler bulunduğunu anımsatarak, geçen yıl yapılan çalışmalarda 2 bin 700 yıllık altın yelpaze sapının gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
Eserin üzerinde Urartu alfabesiyle "bu eşya Kraliçe Kakuli'ye aittir" şeklinde yazı bulunduğunu ve Kraliçe Kakuli'nin de Urartu Kralı 2. Rusa'nın eşi olduğunu anlatan Çilingiroğlu, "ilk kez bir Urartu kraliçesinin adının, o döneme ait eserde yazılı olduğuna şahit olduk. Eser Urartu tarihine ışık tutması yö nüyle çok önemli bir yere sahip" dedi.
Çilingiroğlu, daha önce sadece Urartu dönemine ait kabartmalar üzerinde görülen ve ilk defa gün yüzüne çıkarılan yelpazenin 20 santimetre uzunluğunda, 1,2 santimetre çapında olduğunu ifade ederek, içinde ahşap bir kısım bulunan, d ış bölümü ise tek parça döküm şeklinde yapılan yelpazenin üzerine daha sonra kakma tekniğiyle motif işlendiğini kaydetti.
Esere zarar vermemek amacıyla içinin boşaltılmadığını dile getiren Prof. Dr. Çilingiroğlu, yelpazenin geri kalan kısmının ise kuş kanadından yapıld ığını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Çilingiroğlu ve ekibi tarafından bulunduktan sonra Van Müzesine teslim edilen altın yelpaze sapı, Ayanıs Kalesi'nden çıkarılan eserler arasındaki yerini aldı. Van Müze Müdürü Fütuhat Başar, eserin ziyaretçilere açıldığını ve yoğun ilgi gördüğünü belirtti.