TURİZMİN SESİ
WMSA'nın kurucusu ve Müdürü Mehmet Kemal Aksel, Türkiye'de yiyecek ve içecek sektöründe çok talebin bulunduğunu belirtti. Ancak bunun eğitim kısmına gelindiğinde, ayakları yere basan bir eğitimin verilmediğini savunan Aksel, üniversitelerin gastronomi bölümlerinin aşçılık anlamında çok yeterli olmadığını ileri sürdü. Aksel, bu amaçla sektördeki açığı gidermenin doğru olacağına inanarak Türkiye'de MEB onaylı ilk ve tek profesyonel aşçılık okulunu 2004'te kurduklarını söyledi.
WMSA'nın 1878'de İngiltere Kraliçesi Victoria'nın direktifiyle kurulan City&Guilds'ten onaylı diplomaya sahip olduğunu dile getiren Aksel, okuldan mezun olanların aynı zamanda uluslararası nitelikteki bu diplomaya sahip olduğunu vurguladı. Mahmet Kemal Aksel, Avrupa'da referans olarak gösterilen önemli bir kurum olduklarını, eğitmenlerin iyi niyetli birer profesyonel olmadıklarını, gerçek birer eğitmen olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
AŞÇI DOĞULUR MU, OLUNUR MU?
"Eğitimlerimiz iki gruba yönelik devam ediyor. Hem profesyonellere yönelik, hem de farklı ve güzel zamanlar geçirmek isteyenlere günlük amatör kurslar veriyoruz. Profesyonel kurslarımız pasta ve ekmekçilik ile aşçılık alanlarını kapsıyor ve yaklaşık 8 ay sürüyor. İlk 5 ayı mutfak uygulamalı eğitim, geri kalan 3 ayı İstanbul'un en iyi 5 yıldızlı otel ya da restoranlarında staj olarak devam ediyor. Şimdiye kadar 500 öğrenciyi mezun ettik."
Dünya standartlarında bu kapsamda bir kursun 19 bin dolar olduğunu anlatan Aksel, eğitim fiyatının 9 bin 500 TL olduğunu, ancak ileri dönemlerde fiyatın yükselebileceğini söyledi. Aksel, mezunların büyük bölümünün önemli otellerde iş bulduğunu, akademiye gelenlerin çoğunun sıfırdan aşçılığa başladığını dile getirdi. Aşçılığın sadece yemek pişirmeden ibaret olmadığını vurgulayan Aksel, iş hacmiyle birlikte planlama, menü, müşteri ve satın alma boyutuyla maliyet, çalışanlar ve müşterilerle ilgili olarak insan yönetimi, sunumla ilgili sanat ve mutfakta sağlık ve güvenlik boyutlarının olduğunu belirtti.