• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

ZONGULDAK’IN TURİZM ATAĞI

ZONGULDAK’IN TURİZM ATAĞI
Türkiye’nin ünlü şefleri, gurmeleri, restoran işletmecileri, gastronomi uzmanları Zonguldak yemeklerini keşfe çıktı
TURİZMİN SESİ

Mutfağın uzmanları, bölgenin tatlarını ulusal ve uluslararası arenaya çıkarıp, tescillemek için üç gün boyunca Zonguldak ve ilçelerinde yöresel lezzetlerin peşine düşüp, tarihi ve kültürel yerleri ziyaret etti. Nihai hedef Zonguldak’ı ülke turizmine kazandırmak. Zonguldak Valiliği’nin koordinasyonunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliği ile yürüttüğü 'Zonguldak Lezzet Atölyesi' adlı proje kapsamında ünlü otellerin yemek şefleri, restoran işletmecileri, gastronomi uzmanları ve gurmeler üç gün süreyle Zonguldak ve ilçelerini dolaştı. Yörenin kaybolmaya yüz tutan yemek kültürüne ulusal ve küresel çapta değer kazandırmayı amaçlayan proje, bölgenin turizm atağının bir başlangıcı.
 
lezzet-atolyesi,mutfagin-uzmanlari,zonguldak-valiligi,zonguldak-lezzet-atolyesi,vali-ali-kaban-2.jpg
 
Lezzet Atölyesi’ projesinin hedefinde, geçmişten bu yana kömür ve demir-çelik endüstrisiyle anılan Zonguldak’ın yerel ürün ve lezzetlerini ardına alarak doğa ve deniz turizmindeki potansiyelini harekete geçirmek bulunuyor. 'Yerel ürün, yerel lezzet ve yerel mekan' üçlemesiyle planlanan ‘Lezzet Atölyesi’ nde Zonguldak yemeğinin ve kültürünün izi Kdz. Ereğli'de geleneksel köylü pazarında, elpek bezi atölyesinde, tarihi pidecilerde, cumhuriyet dönemi tarihi konserve fabrikası satış yerinde,  Devrek'in simit fırınlarında, bastoncular çarşısında, Çaycuma'daki yöresel ürün mağazalarında sürüldü. Ustaların ve ev kadınlarının hazırladığı lezzetleri, bölgeye has yemekleri ve Karadeniz’den çıkan balıkları tadan katılımcılar; Cehennemağzı Mağarası, Ereğli Müzesi, Gazi Alemdar Müzesi, Gökçebey Çanakçılar Etnografya ve Arkeoloji Müzesi gibi şehrin tarihini ve kültüründen izler taşıyan mekanları da ziyaret etti. 
 
lezzet-atolyesi,mutfagin-uzmanlari,zonguldak-valiligi,zonguldak-lezzet-atolyesi,vali-ali-kaban-3.jpg
 
Zonguldak’taki bu haraketliliğin ardında Vali Ali Kaban var dersek hata etmiş olmayacağız. Bölgeyi, Mübeccel Kıray’ın Ereğli’ye dair sosyolojik çalışmalarına atıf yaparak anlatan Kaban, Zonguldak’ın kömürden önce var olmadığını, Ereğli’nin de demir-çelik fabrikasının kurulmasıyla balıkçı kasabası kimliğinden sıyrıldığını söylüyor. Sanayinin bölgeye gelişiyle Rize, Gümüşhane, Konya, Ardahan gibi şehirlerden göç alan Zonguldak mutfak kültürünün de aynı oranda karma olduğunu belirten Vali Kaban, yüzde 60’ı orman, denize kıyısı olan bir şehirden daha fazlasının beklenmesi gerektiği görüşünde. Nihai hedef turizmin, gastronomiden bağımsız düşünülemeyeceğini dile getiren Vali Ali Kaban, “ ‘Zonguldak Lezzet Atölyesi’ projesi mutfağın dönüştürülme, yerel tatlarımızı ulusal ve uluslararası arenaya hazır hale gelme sürecinin bir başlangıcı.” şeklinde konuşuyor. Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR, Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliğiyle aşçılık kursları açtıklarını, alt yapı çalışmalarına başladıklarını söyleyen Kaban, “Devrek ilçemiz bastonuyla meşhur. Orada bir bastoncular çarşısı kuracağız. Bununla birlikte ilçede gastronomi merkezi de tasarlıyoruz.
 
lezzet-atolyesi,mutfagin-uzmanlari,zonguldak-valiligi,zonguldak-lezzet-atolyesi,vali-ali-kaban-4.jpg
 
Çünkü Devrek üzerinden Amasra’ya gidip gelen 700 bin insan var. Bu 700 bin insanımıza sadece geleneği yüzyıllar öncesine dayanan bastonlarla değil yeme içme kültürümüzle de seslenmemiz gerekiyor. Safranbolu ya da Amasra 20-30 yıl öncesinde Zonguldak’tan farklı değildi” diyor.Deniz ve deniz ürünleri, yeşil doğası, ormanlarda doğal türeyen kestanesi, yöreye has yetişen Osmanlı çileği Zonguldak’ın ilk etapta göze çarpan değerleri arasında. Orman içinde ağaçlara inşa edilecek ‘Hayal Evler’, Türkiye’nin ilk kömürünün çıkarıldığı Kandilli’de bir endüstri müzesi, Zonguldak’ın yeni projeleri arasında yer alıyor. ‘Zonguldak Lezzet Atölyesi’ projesiyle bölgeye has hammaddeyi ortaya koyduklarını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap ise ustaların doğru yönlendirme ve yöntemleriyle Zonguldak mutfağını öncelikle ülke çapında sunmaya hazır hale getireceklerini belirtiyor. 
 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21