• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

  Zonguldak Kapuz Plajı’nda yaşanan olay turizmcileri endişelendirdi

  Zonguldak Kapuz Plajı’nda yaşanan olay turizmcileri endişelendirdi
Zonguldak'ta plajda içki içmek isteyen kadın hekimlerin göz altına alınması ve çevreye rahatsızlık verdikleri gerekçesiyle idari para cezası uygulanması turizmcileri endişelendirdi 

TURİZMİN SESİ


Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, "Bugün iki kadına yapılan işlemin turiste uygulandığını düşünmek bile istemeyiz. Zonguldak'ta bu yapılan iki turiste yapılıyor olsaydı dünyaya izah etmekte, hedef pazarlarda kendimizi ifade etmekte zorlanırdık" dedi.  Zonguldak Belediyesi’nin işlettiği Kapuz Plajı’nda geçen hafta yaşanan olayda, plajda güneşlenirken yanlarında getirdikleri biraları çıkaran iki kadın hekim görevlilerce sahilde içki içmenin yasak olduğu belirtilerek uyarılmıştı. Karşı çıkan hekimler ve görevliler arasında tartışma çıkmıştı. Bildirim üzerine plaja gelen polis ekibinin karakola götürdüğü iki kadın hekim, Kabahatler Kanunu’nun "çevreye rahatsızlık verme" maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle 109’ar lira idari para cezası uygulanarak serbest bırakılmıştı.  TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Zonguldak'ta yaşanan olaya turizmci gözüyle baktıklarında endişe verici bulduklarını söyledi.

Yiyecek - içeçek bölümünün turizm sektörünün can damarı ve konukların etkilendiği önemli bölümlerden biri olduğunu vurgulayan İşler, ülkemize gelen yabancı turistlerin alkollü içecek tüketim alışkanlıklarına dikkat çekti. "Zonguldak'ta kadın hekimlere yapılan iki kadın turiste yapılıyor olsaydı ne olurdu?" diye soran Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Kapuz Plajı'nda iki kadına yapılan işlemin turiste uygulandığını düşünmek bile istemeyiz. Bu yaşananlar Antalya'nın Kaputaş Plajı'nda, Fethiye'nin Kelebekler Vadisi Plajı'nda, Marmaris'in Kızkumu Plajı'nda da yaşanabilir. İki kadın hekime yapılanlar iki kadın turiste yapılıyor olsaydı, bunu dünyaya izah etmekte, hedef pazarlarda kendimizi ifade etmekte zorlanırdık.

Bu olayın hedef pazarlarımızı baltalayabilecek bir argüman olarak kullanılmasından endişeliyiz. Yanlış algılamalara yol açabilecek uygulamalardan kaçınmak gerek, aksi halde bundan Türkiye turizmi ve ekonomisi zarar görür, 35 yılda oluşturulan Türkiye imajına da zarar verir."  Alkollü içki tüketimi konusunda her ülkede düzenlemeler olduğunu hatırlatan TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, "Bu yasa ve yönetmeliklerin yaptırım gücü altında kültürel ayrılıkları tetikleyecek, derinleştirecek uygulamalardan kaçınılması gerek. İçki içmeyen kadar içene de saygı gösterilmeli" dedi. İşler, "Yasa ve yönetmelikler insanları koruma amacıyla uygulanırken başkalarını mağdur etmemeli. Bireyleri ayrıştıran, toplumun tüm kesimleri arasında diyaloğu yok eden, fay hatları oluşturan yaklaşımlardan uzak durulmalı" görüşünü dile getirdi.

 Mehmet İşler, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in alkollü içki servisi yapılan mekanlara getirdiği yasak ve sınırlamaların kapsamının günden güne genişletildiğini belirtti. Yalnızca Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli otelciler ve birinci sınıf restoranların içki servisi verebildiğini hatırlatan İşler, on yıl öncesine kadar içki ruhsatı verilen birinci sınıf kafeteryalar, barlar ve ikinci sınıf lokantalara artık belge verilmediğini söyledi.  

Bilgi notu:  Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nca hazırlanan "Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" 7 Ocak 2011 tarihli ve 27808 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle getirilen yasak ve sınırlamaların kapsamı 17 Haziran 2011 tarih ve 27967 sayılı, 9 Ekim 2011 tarih ve 28079 sayılı, 30 Ekim 2011 tarih ve 28100 sayılı, 19 Kasım 2012 tarih ve 28502 sayılı, 31 Kasım 2012 tarih ve 28514 (4.mükerrer) sayılı, 27 Ocak 2013 tarih ve 28541 sayılı, 18 Eylül 2013 tarih ve 28769 sayılı, 3 Kasım 2013 tarih ve 28840 sayılı, 4 Ağustos 2017 tarihli 30144 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliklere genişletildi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21