• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Zeytinburnu, turizmden daha fazla pay almak istiyor

Zeytinburnu, turizmden daha fazla pay almak istiyor
TÜRSAB TV’de yayınlanan Kültür Keşifleri programının bu haftaki konuğu Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy oldu

TURİZMİN SESİ


Arısoy, Özgür Ildır Öksüz ve İlham Seyyale’nin moderatörlüğünde yayınlanan programda, Zeytinburnu’nun bilinen ve bilinmeyen yönlerini anlattı. İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Zeytinburnu, tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra konser ve etkinlik alanları, temalı parkları ve gastronomisiyle turizmde öne çıkıyor.Özgür Ildır Öksüz ve İlham Seyyale’nin moderatörlüğünü gerçekleştirdiği “Kültür Keşifleri” programına katılmak için TÜRSAB Genel Merkezi’ne gelen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, girişte TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya tarafından karşılandı. Bolu’da TÜRSAB iş birliğiyle hayata geçirilecek olan Korugöl projesini de inceleyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, TÜRSAB’ın turizmin en büyük paydaşlarından biri olduğunu vurguladı. Arısoy daha sonra Kültür Keşifleri programına katıldı.

“ZEYTİNBURNU İÇİN İSTANBUL’UN CÜMLE KAPISI DİYORUZ”
Tarihi MÖ. 2000 yıllarına dayanan halk arasında sur dışı olarak bilinen Zeytinburnu’nun öne çıkan turistik değerlerini TÜRSAB TV’de yayınlanan Kültür Keşifleri programında açıklayan Arısoy, programda ilçenin bilinmeyen yönlerini de gözler önüne serdi.Zeytinburnu’nun İstanbul için önemine değinen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy; “Biz Zeytinburnu için İstanbul’un “Cümle Kapısı”, İstanbul’un giriş kapısı diyoruz” dedi. Zeytinburnu için “Bir tarafı tarihi surlar yani kültür vadisi bir tarafı da Bakırköy olan Zeytinburnu, bana göre İstanbul’un parlayan yıldızı” diyen Başkan Arısoy, “Sevdiğimiz bir yer, biricik sevdiğimiz bir ilçemiz, memleketimiz. Ömrümüz orada geçti, geçiyor, oraya hizmet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.Turizmci, araştırmacı yazar İlham Seyyale ise “Bilinmeyen bir Zeytinburnu var İstanbul’da, İstanbullunun bilmediği bir Zeytinburnu var. Tarihi M.Ö 2000’li yıllara gittiği gibi ben daha eskiye götüreceğim. M.Ö 5000’li yıllarda Roma’nın o devasa yolu Zeytinburnu’ndan geçiyor” diyerek Zeytinburnu’nun tarihine atıfta bulundu.

“KAZLIÇEŞME SANAT İLE İSTANBUL’DA YENİ BİR KÜLTÜR-SANAT ALANI YARATTIK”
Zeytinburnu’nda hayata geçirecekleri kültür sanat yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Ömer Arısoy, 1828’de askeri hastane olarak yapılan Zeytinburnu Askeri Hastanesi’ni restorasyon çalışmaları kapsamında İstanbul’da sur dışında bulunmuş en büyük mozaiğini bulduklarını ve kazılar derinleştirdikçe tarihi kalıntılar ile 1750 yıl öncesine ait bir lahit bulduklarını açıkladı. Bizans ve Roma dönemi imparator ailesine ait olduğu tahmin edilen lahitlerin, restorasyonun ardından sergileneceği bilgisini de veren Arısoy, hastanenin de “Kazlıçeşme Sanat” adıyla sanatseverlere açıldığını ifade etti. Arısoy, “Kasım 2019’dan beri hizmet veren ve sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği Kazlıçeşme Sanat merkezinin olabildiğince uzun ömürlü olması için titiz şekilde çalıştıklarını ve yapıyı koruyoruz. Önümüzdeki 6 ay içinde tamamen hazırlıklarımızın biteceğini düşünüyoruz. İstanbul’da yeni bir müze ve sanat alanı, kültür mekânı, İstanbul’u yeni bir kültür sanat odağına kavuşacağız” ifadelerini kullandı.

“HERKESİ MUTLAKA EN AZ BİR SEFER ZEYTİBURNU’NU GÖRMEYE DAVET EDİYORUZ”
Bölgede yer alan 25 kültür ve tarih varlığı nedeniyle Zeytinburnu’nu “Kültür Vadisi” olarak tanımladıklarını dile getiren Arısoy; “Geçtiğimiz yılda bu eserlerin tamamını restore ettik. Kazlıçeşme’nin karşısında bir kilise var oranın mülkiyet problemi olduğu için bir tek orası kaldı. Şu anda da kültürvadisi.com adlı internet sitemizde, çok elverişli akıllı telefon kullanan bütün hemşerilerimizin, ziyaretçilerimizin çok dilli olarak takip edebilecekleri, rota önerdiğimiz bir sitemiz de var” diye konuştu.Zeytinburnu’ndaki kültür ve tarihi varlıkları isim ve tarihi önemleriyle izleyicilere aktaran Ömer Arısoy, “Kültür Vadisi’ni bir turizm destinasyonu anlayışı içinde, alışveriş, yeme-içme mekanları, canlı mekanlar oluşturarak yeniden düzenledik. Herkesi mutlaka en az bir sefer Zeytiburnu’nu görmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİZ İSTANBUL’UN TURİZM PASTASINDAN PAYIMIZI ALMAK İSTİYORUZ”
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, ilçenin gastronomik zenginliğiyle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “Zeytinburnu’nun yeme-içme kültürü çok zengin. Merkez Efendi’nin köftecileri meşhur. Arnavut Böreğinden, Kazak Mantısına aklınıza ne geliyorsa her tür, her yöreye, kültüre ait yeme mekanlarının bulunabildiği bir ilçe. O bakımdan yeme-içme kültürümüz çok zengin. Biz İstanbul’un turizm pastasından payımızı almak istiyoruz. Buraya gelen yerli veya yabancı turist pişman olmaz.”

TÜRKİYE’NİN İLK TIBBİ BİTKİLER BAHÇESİ ZEYTİNBURNU’NDA
Merkezefendi’nin tabiattan topladığı 41 çeşit baharattan hareketle 2005 yılında Türkiye’nin ilk ‘Tıbbı Bitkiler Bahçesi’ni açtıklarını hatırlatan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, bahçeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Şu anda 700 farklı bitkinin idamesini sağlıyoruz. Burası bir tür araştırma merkezi, aynı zamanda ziyaret edilebilecek bir mekân. Ziyaret tamamen ücretsiz. 14 dönüm alanda 700’ü aşkın tıbbi bitki mevcut. Tıbbı Bitkiler Bahçesi’nde bulunan tabelalarda bitkinin bilinen adı, Latince adları, nerelerde kullanıldığı bilgisi var. Bahçede yer alan serada ise tropikal tıbbi bitkiler de var. Ayrıca küçük bir hayvanat bahçesi de bulunuyor.”

ÖZGÜR ILDIR ÖKSÜZ: “SEYAHAT ACENTALARIMIZIN ZEYTİNBURNU’NU GEZMELERİNİ VE GEZDİRMELERİNİ ÖNERİYORUM”
Programın moderatörlerinden turizmci Özgür Ildır Öksüz, Zeytinburnu’nun sahip olduğu turizm değerleriyle tam bir gün boyunca gezilebileceğini vurgulayarak, “Ben seyahat acentalarımıza da öneriyorum, sadece yurt dışından gelen misafirlerimiz için değil İstanbul’da da görmemiş, gezmemiş olanlar da olabilir. Günübirlik Zeytinburnu turları yapılabilir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21