• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

YURTDIŞINDAKİ MÜZELERE ÖRNEK OLDUK

YURTDIŞINDAKİ MÜZELERE ÖRNEK OLDUK
TÜRSAB 6 yıl boyunca işletmesini aldığı 52 müzeden bu yıl 30 milyon ziyaretçi ve 350 milyon hasılat bekliyor
TURİZMİN SESİ
Müzelerde kaçak girişi yüzde 84 oranında düşüren TÜRSAB, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve İşletmesi ihalesini kazanmıştı. Geçen eylül ayında Müze ve Örenyerleri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi İşletmesi'ni alan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve MTM İş Ortaklığı, 3 ay içerisinde 52 müzeye 20 milyon liralık yatırım yaptı. Gişelere 160 kamera ve 242 turnike yerleştirilirken, 400 eğitimli personelin de işe başlamasıyla bir ayda müzelerde kaçak oranı yüzde 84 azaldı. Geçen yıl ocak ayında 354 bin kişi müzelere giriş yaparken bu rakam 2011'in aynı döneminde 652 bini buldu. "Bu yıl müzelerde 30 milyon bilet keseceğiz. Bunun 12 milyonu turist olacak" diyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yıl sonu hedefinin 350 milyon lira hasılat olduğunu açıkladı.

25 MİLYON GİRİŞ YAPILDI
Türkiye'deki 52 müzeye 2010 yılında 25 milyon ziyaretçinin girdiğini belirten Başaran Ulusoy, şu bilgileri verdi: "Türkiye'deki müzelerin en büyük sorunu kaçak oranıydı. Geçtiğimiz yıl müzelere 25 milyondan fazla giriş yapıldı. 9 milyondan fazla ücretli bilet kesildi. Ücretsiz giriş sayısı 7 milyonu geçti. TÜRSAB'ın aldığı toplam bilet 7 milyon civarındaydı. Müze kart satışı 1 milyona yaklaşıyordu. Bu yıl müzelere ücretsiz giriş önemli ölçüde düşecek. 4 farklı noktadan gişe önlerini canlı olarak takip ediyoruz. Ayrıca termal bilet uygulaması da son derece önemli."

AVRUPA'DAN ÖRNEK ALINDI
Müzelerdeki kaçak oranını azaltmak için Avrupa'daki bir çok sistemi Türkiye'ye getirdiklerinin altını çizen Başaran Ulusoy, şöyle konuştu: "Avrupa'da dünyaca ünlü müzelerdeki gişe sistemlerini Türkiye'ye uyarladık. İlk adım olarak 400 personeli eğitip müzelere yerleştirdik. Daha sonra kamera sistemini uygulamaya koyduk. 52 adet müzeyi 160 kamerayla izlemeye aldık. Bu kameraların görüntüleri 4 farklı noktadan takip ediliyor. Daha sonra turnike sistemini getirdik. Eskiden bir biletle 10 kişi müzeye girerdi. Bunun önüne geçtik. Bilet isteklerini de sürekli fatura etmeye başladık."

HEDEF 50 MİLYON BİLET
Yılın ilk ayında müze girişlerindeki yeni uygulamaların meyvelerini toplamaya başladıklarının altını çizen Başaran Ulusoy, "İlk ayda kaçak oranını azaltmayı başardık. Bundan sonrası için büyük hedefler koyuyoruz. Kısa süre içerisinde ziyaretçi sayısını 50 milyona çıkarmayı planlıyoruz" diye konuştu.

6YILDA DEVLETE 2 MİLYAR ÖDERİZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptıkları çalışmanın detaylarını da veren Başaran Ulusoy, şu değerlendirmeyi yaptı: "Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın büyük desteğiyle gişelerin ihalesi gerçekleşti. Biz devlete 6 yıl içerisinde en az 1.5 milyar lira ödemeyi garanti ettik. Ancak ben bu rakamın 2 milyar lirayı bulacağını tahmin ediyorum. Böylelikle devletin kasasına daha fazla para girmiş olacak ve yeni müzeler ile arkeoloji çalışmaları için daha fazla kaynak ayrılacak. Bu rakamlara ulaşmak için ciddi yatırımlar yaptık. Bu yatırımların boşa gitmemesi için çok titiz çalışıyoruz. İhaleyi bizim kazanmamız turizm açısından da çok önemliydi."
BİLETE ZAM YAPMADIK İNTERNETE GİRECEĞİZ
Hasılat artışına giderken bilet fiyatlarının artmayacağını da açıklayan Başaran Ulusoy, şunları anlattı: "Biletlere zam yapmayacağız. Türkiye'de ortalama bilet fiyatı 15 TL. Yaşlı ve öğrenciler için ücretsiz uygulamamız devam edecek. Hasılatı artırmak için farklı satış tekniklerine geçeceğiz. Bunun için önce internet satışı ve randevu sistemi devreye girecek. Kısa süre içerisinde internetten müze bileti satın almak mümkün hale gelecek. Bunun yanı sıra bazı küçük çalışmalarla hasılatları önemli ölçüde artıracağız. Bankalarla birlikte yeni bir proje gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

OLAYLARA TURİZMİ ETKİLİYOR MARTTA MISIR'A GİDİYORUZ
Geçtiğimiz günlerde TÜRSAB olarak Tunus'a yaptıkları ziyaret hakkında bilgi veren Başaran Ulusoy, şöyle konuştu: "Bizi burada çok iyi karşıladılar. Böylesine önemli bir turizm merkezinin çalışması gerekiyor. Önümüzdeki ay Mısır'a gideceğiz. Bu ülkelerdeki olaylar Türkiye'nin turizmini de etkiliyor. Çünkü Mısır'a gelen Amerikalı, Türkiye'yi de ziyaret ediyor. Yunanistan ve diğer ülkelerdeki gelişmeler Türkiye'nin turizmini etkiliyor."

SİCİLYA'DAN TEKLİF ALDIK
Sistemin yurtdışında ilgiyle izlendiğini İtalya'nın Sicilya Adası'ndan da bazı teklifler geldiğini anlatan Başaran Ulusoy, "Sicilyalı yetkililer müzelere yaptığımız uygulamaları kendi ülkelerinde yapmaya çalışıyor. Bunun için de bize başvurdular. 'Türkiye'deki müzelerin gelirlerini artırdınız. Bize de bu sistemi uygulayın' dediler. Önümüzdeki günlerde bu konu için görüşmeler yapacağız" dedi. Kaynak: (Ceyhun Kuburlu/Hürriyet)
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21